Ártok a lányomnak ha pénzt adok neki?
Kedves anyukák/apukák!
Szeretnék egy igen fontossá vált témát átbeszélni veletek.
Mit tesz a gyerekkel ha 18. Életévében 5-6 millió forinttal indítjuk útnak és oda adjuk neki az életének elkezdésének segítéséhez???
Jó, vagy rossz hatáddal lesz a gyerekre?
Ez nem is olyan régen egyértelmű volt a fejemben, de mostanában kezdtem egyre inkább töprengeni rajtayhogy a segítés lehet pont, hogy árt neki a jövőben.
Kissé tanácstalan vagyok.
Hogyan biztosíthatom azt, hogy a gyereknek ez nem fog ártani, hanem hasznára válik?
Mondták egy páran "tanítsd meg hogyan bánjon a pénzzel" de nagyon okos lány, szerintem tudja, de hogyan lehetek ebben biztos?
(nincs lányom, ez magán ügy, csak a kérdésre szeretnék tanácsokat kapni. Köszönöm)
Ez hülyeség, ha van akkor adni kell a gyereknek pénzt. A semmivel hogy tanítod meg bánni?
Én nem kaptam semmivel mivel csóró családból származom és nem lett rám csodás hatással képzeld el. Ami másnak alap azért nekem foggal-körömmel küzdenem kell, ez inkább megöli a lelket és személyiséget, mintsem építené. Ha nekem egyszer lesz gyerekem, onnantól kezdve hogy megszületik arról fog szólni az életem, hogy neki megadjak mindent.
Nem is értem hogy képzelik soka ezt az "ártást"? Nevelés kérdése minden. Egy gazdag gyerek is lehet empatikus, kedves, segitőkész,kitarto, fegyelmezett, dolgos stb, ha jó példát lát és jó nevelést. Míg egy csóró is lehet rosszindulatú, irigy, gyűlölködő stb, ha nem kap nevelést és jó példákat tart.
Ahogy itt a gyakorin gondolkodnak, akkor iskolába se kéne káratni a gyerekeket, mert egyes országokban még divat a gyerekmunka, hánehogymá elkényeztessük a gyereket holmi tanulással.
Nagyon sok függ az élethelyzettől amiben a 18 éves van.
A legtöbb 18 éves még középiskolás, minek neki 5-6 millió forint? Vagy ha végzett már mégis és mondjuk szakmát tanult és rögtön el is tud kezdeni dolgozni, akkor sem fog még pár évig elég hitelt kapni egy lakáshoz, szóval önerőnek nem tudja használni. Mire meg odajut, addigra lehet feléli. Egy vállalkozáshoz jó alap lehet, de én nem gondolom, hogy kb 0 szakmai tapasztalattal nagyon sikeres vállalkozást tudna felépíteni. Majd pár év múlva. Ha egyetemre megy és ebből kell megoldania mindent a lakhatástól a kaján, a tanszereken, könyveken át, akkor ez nem rossz összeg, de nyilván fel fogja élni.
Szóval sok lehetőség van. De csak úgy a nyakába borítani ennyit bármiféle konkrétum nélkül, hogy na csinálj vele amit akarsz, szerintem hülyeség.
"Mondták egy páran "tanítsd meg hogyan bánjon a pénzzel" de nagyon okos lány, szerintem tudja, de hogyan lehetek ebben biztos?"
Erre való a zsebpénz. Meg kell beszélni, hogy miket kell a zsebpénzéből állnia, ahhoz kikalkulálni egy reális összeget és akkor kezdjen el szépen kicsiben gazdálkodni. Nem 18 évesen kell elkezdeni bevonni a pénzügyekbe, sokkal hamarabb kellett volna. Ha minden előzmény nélkül a nyakába borítasz milliókat, akkor sokkal valószínűbb, hogy nem fogja jól kezelni, mint hogy igen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!