Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám nem hagy kiteljesedni,...

Anyám nem hagy kiteljesedni, mit csináljak?

Figyelt kérdés

23 éves vagyok, egyetemista. 19évesen kerültem el otthonról. Anya egyedül nevelt fel, mert 14 éves koromban Apukám meghalt. Azóta érzem a fojtogató ragaszkodást rajta. Nehezen viselte hogy elköltöztem egy másik városba tanulni&dolgozni, viszont most telt be a pohár. Mondtam neki, hogy az egyetem végeztével, némi szakmai gyakorlattal és persze tőkével el szeretnék költözni külföldre, hogy ott valósítsam meg az álmaimat. Erre majdnem rám rakta a telefont, hogy mit képzelek magamról, nézzek csak itthon állásokat, azon agyalok hogy itt hagyom őt a francba stb.

Teljesen lefagytam.

Görcsösen ragaszkodik hozzám, mintha a férje lennék.

Mit tehetnék ez ellen?

Szerintem nem normális dolog ilyen szinten korlátozni és ragaszkodni.

Hogy segíthetnék neki? És hogy értessem meg vele, hogy FELNŐTT vagyok, szabad akarattal?

2022. szept. 9. 16:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%

Nem tud elengedni. Sajnos az én anyukám is ilyen volt. Hiába mondtam neki hogy ez az élet rendje, mindig zsarolt lelkileg.

Ő sajnos meghalt nemrégen. Most azt veszem észre hogy a tesóm kezdi ugyanezt csinálni. Egy telken van 2 ház. Egyikben én másikban tesóm. Felmerült hogy költözök el innen. Én ezt nem csinálhatom meg, ha kimegyek külföldre ő egyedül marad, ki fog neki segíteni, egyedül a gyerekeivel nem boldogul, mert nem tud dolgozni akkor.😒

2022. szept. 9. 16:20
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
El kell döntened magadnak akarsz jót vagy úgy élni ahogy ő akarja.
2022. szept. 9. 16:28
 3/11 anonim ***** válasza:
37%
"Hogy segíthetnék neki? És hogy értessem meg vele, hogy FELNŐTT vagyok, szabad akarattal?" Az mitől segítség? Te nem neki akarsz segíteni, hanem magadnak? Neki akkor tudsz segíteni, ha biztosítod róla, hogy egy évben többször hazajössz, és az anyagi igényeit betegség és egyéb költségek esetére a kinti fizetésedből támogatod. Egy kis empátia nem ártana, ha belédszorulna. Ha te kimész, ő itt marad idős nőként egyszál maga, mint az ujjam, mindenféle lelki és fizikai támasz nélkül. Nem "fojtogat" meg "görcsösen ragaszkodik", hanem fél. Amire nagyonis megvan minden alapja. Egyszer egyedül maradt szülőként helytállni, utána egyedül marad öregen, szegényen túlélni.
2022. szept. 9. 16:41
 4/11 anonim ***** válasza:
69%
3. Aha, és csak mert fél, úgy gondolja, joga van tönkretenni a gyereke életét. Érdekes elképzelés.
2022. szept. 9. 16:50
 5/11 anonim ***** válasza:
67%
Megfelelő kompromisszumra kell jutni. Mert különben a gyerek teszi tönkre az ő életét, miközben az anya erre nem adott okot.
2022. szept. 9. 16:53
 6/11 anonim ***** válasza:
83%
5. Miért tenné tönkre a gyerek a szülő életét? Csak élni szeretne. A gond nem a gyerekkel van, ha érzi 14 éves kora óta a fojtogató szorongatást, és ez itt a gond, a szülőnek kellene józanabbnak lennie. Mindenki kerülhet mindenféle élethelyzetbe, de ez nem ad okot arra, hogy mástól elvárja, hogy fizikailag ott legyen mellette végig.
2022. szept. 9. 16:56
 7/11 anonim ***** válasza:
29%
Mert a gyereknek kötelességei vannak az őt felnevelő tisztességesen szülő iránt. Ha nem akar fizikailag ott lenni, akkor anyagilag. Nem dobhatja a sutba az egyedülálló anyját, mint egy koszos zoknit, hogy a mór megtette kötelességét, a mór mehet.
2022. szept. 9. 17:00
 8/11 anonim ***** válasza:
85%
7. A szülőnek is lennének kötelezettségei a gyereke iránt. Nem tarthatja fojtogató nyomás alatt 14 éves korától folyamatosan, mert ennek mindennél károsabb a hatása. Mondom: mindennél károsabb. 7-es, te valami frusztrált, magára maradt anya lehetsz, aki meg akarta fojtani a gyerekét, csak elmenekült, mielőtt beleroppant volna a fojtogatásba.
2022. szept. 9. 17:13
 9/11 anonim ***** válasza:
28%
Ő is felnőtt, szabad akarattal. És ne csodálkozz, ha innentől nem fog segíteni semmiben. Aki nem hülye, az itthon is boldogul.
2022. szept. 9. 17:14
 10/11 anonim ***** válasza:
81%

Azért vannak szülők akik túltolják.

Az én öcsém 22 éves volt amikor elköltözött. Anyu naponta hivogatta hogy mikor jön haza, ha jött hogy miért késett, ennyire nem vagyok fontos hogy időben ideérj. Pedig akkor még én itt voltam anyuval. Aztán anyu lebetegedett meghalt. Lett egy lelkileg nyomorék öcsém aki nem tudja feldolgozni azt hogy nem volt itthon, vagy épp egy napot nem tudott jönni stb. Közben pedig csak az életét kezdte el. Mégis elkezdte saját magát okolni, hogy ő mennyire rossz ember. Pedig nem az.

Ha anyuka annyira akarja, akkor költözzön ki ő is külföldre.

2022. szept. 9. 18:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!