Az ókori Athénban még csak próbálgatták a demokrácia intézményét, a kiteljesedéséhez ellenben az USA 18. századi létrejöttéig várni kellett?
Az igazi demokrácia tényleg Athénban volt, de azt azért vegyétek figyelembe, hogy ez a mai világban nem lenne megvalósítható. Túl nagy az embertömeg, és túl sok kérdés van amiben dönteni kellene. Akkor lnne ez megvalósítható, ha mindenki "full-time" politikus lenne, de ez ugye nem opció.
Az igazi demokrácia egy párezer, de max pár tízezer lakosú városnál működne, de nem hiszem hogy városallamokat akarunk létrehozni a demokrácia nevében.
"az athéni volt az igazi demokrácia"
Ketten is leírtátok ezt. Kíváncsi vagyok, ha kikéne fejteni, hogy szerintetek ez mit jelent, mit írnátok.
Nem emlékeztem az athéni demokrácia minden részletére, de kicsit utána olvastam.
Szerintem azért volt jobb a mostani rendszernél, mert a nép úgy tudta gyakorolni a hatalmat, hogy a "parlament" az 500—ak tanácsa elvégezte a háttérmunkát, de szavazni már a "nép" közvetlenül szavazott. Népgyülésen (ami igen sokszor volt) bárki, bármiről beszélhetett.
Ma mintha a sajtó, ill. a médiumok próbálnák ezt afeladatott ellátni, de ez annyival manipuláltabb és esetlegesebbnek tűnik számomra.
2. Nem lehetett haszontalan a sorsolás bevezetése bizonyos posztokra. Ennek több oka is van, de ezt most itt nem tudom kifejteni.
A demokrácia nem csak annyiból áll, hogy mindenki vagy sokan szavazhatnak, hanem az is fontos, hogy milyen információk birtokában szavazhatnak, így ma már pl. a média állapotát is vizsgálni kell, hogy demokráciáról beszéljünk.
Mo. 1990 és 2010 között állt legközelebb a demokrációhoz. 2010 után már egyáltalán nem beszélhetünk róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!