Mi baja van anyámnak, ez valami pszichológiai probléma?
Ketten élünk az anyukámmal. Mindig azt hallgatom, hogy neki mennyire rossz gyerekkora volt, mert nem lehetett megfelelni az anyukájának, sosem volt neki semmi elég jó, pedig hatalmas megfelelési kényszere volt, és nagyon vágyott volna néhány jó szóra.
Sajnos nem veszi észre, hogy ő ugyanezt csinálja. Már ott tartok, hogy alig bírok vele együtt élni, soha semmi nem jó, amit csinálok, kár volt, inkább majd megcsinálja ő, mert én béna vagyok, stb. Hozzá kell tennem, hogy tisztaság- és rendmániás, nagyon durva mértékben, egy ujjlenyomatot sem bír elviselni, azonnal le kell törölni, illetve semmi nem lehet elöl. A lakásunk is úgy néz ki, mintha most költözne éppen be valaki, és csak a legszükségesebb tárgyakat helyezte volna ki.
Naponta összeveszünk ilyenek miatt, már többször mondtam neki, hogy neki aztán nem lehet jót tenni, de meg se hallja, csak fújja, hogy neki mennyire nehéz velem. Ráaádsul ezt úgy, hogy mindenfélére megkér (házimunka jellegű), ami nem gond, természetes, hogy megcsinálom egy szó nélkül, de utána meg ordibál, hogy szar, és közli, hogy én nem csinálok itthon semmit.
Múltkor csak annyira kértem meg, hogy vigyen ki a buszpályaudvarra kocsival, mert nagyon sok csomag volt nálam (kb. 2 km-re van innen), erre egy napig hallgattam, hogy ő mennyi mindent megtesz értem, pedig semmi kedve kivinni, és milyen önző vagyok.
Nagyon nehéz vele mostanában, nem tudok vele kijönni. Sokszor úgy viselkedik emellett, mint egy tini, folyamatosan pasizik, ha pedig véletlenül van egy pár hónapos kapcsolata, azzal a férfival is hetente szakít, mert természetesen mindegyik hülye.
Van valami neve ennek a problémának? Mit lehet vele csinálni?
Az elmondása alapján gyerekkorában sérült, nem keveset és tudattalanul még másolja is ezt az elcseszett mintát...
Próbáltad legalább egyszer szembesíteni vele, tényleg, normális, emberi stílusban, hogy ugyanazt csinálja, mint anno az anyja?
Ha igen, mi volt a reakció?
Belátta-még ha nem is azonnal, hanem mondjuk 1-2-3 nap, vagy 1 hét, vagy több idő elteltével-, hogy ő is hibázott vagy elkezdett elhordani téged mindennek? Ha utóbbi, akkor ajánlott low contactra csökkenteni a kapcsolattartást, mert nagy eséllyel nárcisztikussal van dolgod...
Ja, és ebben az a "legszebb", hogy kb. 10-ből 1 nárcisz megy el diagnosztizáltatni magát pszichiáterhez vagy klinikai szakpszichológushoz, mert, hogy neki ez minek, mindenki hülye, csak ő helikopter... Ha ilyesmi felkerül, hogy diagnosztizáltassa magát, vagy csak elmenni egy általános pszichológushoz hasonlóan védekeznek: "Engem imád a fél város/fél munkahely/fél ügyosztály ,vagy akármilyen nagyobb közösség nagy része, csak te vagy ilyen gonosz és hisztis velem.". Na, ha ehhez hasonló elhagyja a száját, egyértelműen egy nárciról van szó, tapasztalat. Vagy ha el is megy, max. munkahelyi vagy egyéb "csak" mesterdiplomát szerzett pszichológushoz megy el mert azt hiszi, azt át tudja verni - ami sokszor sikerül is, sajnos-. Viszont ott is fényezteti magát meg sajnáltatja, hogy miért rühelli a gyereke, ha amúgy a fél város gyűrűt csókol neki. Mondom úgy, hogy az egyik szülőm pont ugyanezt megcsinálta, de még ennél durvábbakat is.
Épp ez az, ha nem kér elnézést, ha nincs belátása, akkor megreked a kapcsolat, nem lesz változás. Ezt kéne megértenie.
Neked pedig azt, hogy akárhogyan viselkedik veled, te igenis egy értékes, szerethető, elfogadható, tőle független, önálló emberi lény vagy, aki megérdemelne egy elég jó édesanyát.
Neki ezt nem sikerült belátnia, ezért ilyen. De te a gyereke vagy, nem a te dolgod meggyőzni őt erről, szakemberhez kéne fordulnia.
Ha erre nem hajlandó, akkor sajnos veszett fejsze nyele.
Mármint a saját anyjával való kapcsolatában nem sikerült belátnia, hogy egy értékes, szerethető, elfogadható, tőle független, önálló emberi lény vagy, aki megérdemelne egy elég jó édesanyát.
Ezért olyan, amilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!