Hogy viseli a család, ha az anyuka sokat dolgozik, hétvégén is szinte mindig?
Eddig H-P 8-16 dolgoztam kb minden helyen. Ennek nagyon sok előnye van. Na de most fogok elkezdeni az álom munkámban dolgozni. Amit végre tényleg szeretek, az eddigi sima multis irodai melókat inkább csak túléltem. Gyerekem még nincs, de tervezünk, férjem van, aki maximálisan támogat. Eddig mindig sok időt töltöttünk együtt, mert amióta ismerjük egymást, sok volt a szabadidőnk az irodai munkarend miatt. De amibe most belevágok, ott bizony az év nagy részében nem leszünk együtt szombatonként, meg nem fix beosztásom lesz, simán lehet, hogy csak este érek haza az eddigi késő délután helyett. Nem tudom, ezt hogy fogja viselni, vagy akár én. Ha gyerekeink lesznek, na azt meg tényleg nem tudom, hogy fogják viselni. Oké amíg picik otthon leszek, de olyan 3 éves koruk körül újra munkába állok. Az én anyukám nem is dolgozott, csak alkalmi munkákat, amikor gyerek voltam, már iskolás voltam, amikor fix munkahelye lett, ez biztos jót is tett nekem, hogy sokat volt velem.
Aki ilyen helyzetben van, hogy viseli a pár, család?
Egy próbát megér.
Az én anyukám sokat dolgozott, amikor kicsi voltam, engem nagyon megviselt. Akkor is, amikor már nem voltam olyan kicsi. Ha egy napból áll a hétvége, az hosszútávon nem jó. Vagy pihenés, vagy kirándulás, vagy a lemaradás behozása, ház rendbetétele. Kevés idő nagyon.
Idővel egyre nehezebb minőségi időt tölteni a gyerekkel, ha kettő van, akkor mindkettővel külön, férjjel is lenni kettesben, családilag is együtt lenni.. Könnyű megcsúszni normál munka mellett is, nemhogy ilyen sok mellett.
Na, meg abban is van igazság, amit egyes írt, hiába nem tetszik sokaknak. Mindig magasabb lesz az esély, mert egy nap csak 24 órából áll, és mindig lesz, amire nem jut idő.
Van előnye a folyamatos munkarendnek is, sokkal szabadabban tudsz mozogni szükség esetén.
Anyám rugalmatlan helyen, 8-16 vagy 9-17ig dolgozott mindig gyerekkoromtól kezdve. Soha nem volt ott egyetlen szülőin, fogadóórán. Soha nem volt egyetlen osztálykarácsonyon, anyák napi ünnepségen, évzárón, egyéb rendezvényen. Soha nem volt ott egy fellépésemen se (táncoltam, énekeltem), soha nem nézett meg nyílt napon suliban vagy úszóiskolában. Egyszerűen csak... soha nem volt ott. Ezt a szabad hétvége nem ellensúlyozza.
(Elvált szülők gyereke vagyok, azért nincs apuka a fenti példámban.)
Az office time kiszámítható, de a folyamatos munkarend sokkal szabadabb. Dolgoztam utóbbiban, szerettem a rugalmas beosztást, hogy - nyilván kollegáktól függően -, ha délután van dolgom, reggeli műszakot kérek vagy fordítva, vagy hogy a hétvégi munkáért cserébe hétköznap is jut szabadnap, bármit elintézni, és nem az évi X szabira vagyok rákényszerítve.
Nyilván a fix napirend problémás (pl. gyerekért menni az oviba/suliba), de ha van partner, aki segít, szerintem jobb is tud lenni akár.
Előre le kell tisztázni a nagyszülőkkel, mit tudnak vállalni, mert pusztán a férjed kevés lehet ehhez.
Persze nem lehetetlen vállalkozás, de rajtad múlik, a gyerekeid hogyan emlékeznek majd vissza a gyerekkorukra.
"olyan 3 éves koruk körül újra munkába állok."
És miből gondolod, hogy majd alkalmazni fognak téged kisgyermekes anyaként vagy visszavesznek ?
Szerintem aki karriert akar, az ne vállaljon gyereket, mert mi értelme, ha az anya sosincs vele és mások nevelik ?
Anyósoméknál pont a múltkor is volt egy veszekedés, ahol a sógornőm anyós fejéhez vágta, hogy folyton dolgozott, sosem volt vele és ő ezért lett ilyen szerencsétlen. Sajnáltam, hogy még felnőttként is ilyen frusztrációt tud okozni az, hogy kiskorában az anya elhanyagolta, mert kellett a pénz, de ugyanakkor meg pont ezért az a véleményem, hogy akkor tán nem kéne szülni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!