Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan mondjak nemet a szüleim...

Hogyan mondjak nemet a szüleimnek?

Figyelt kérdés
17 éves fiú vagyok. A szüleim a széltől is óvni akarnak, és tököm tele van már velük. Egyszerűen mindig elérik, hogy igent mondjak mindenre. Konkrétan nincs saját akaratom. Amikor a barátaim megkérdezik, hogy mihez lenne kedvem, akkor csak nézek, mert nem tudok mit mondani. Komolyan olyan, mintha csak robotnak kellenék itthon. Nagyon ritkán mehetek el itthonról, és akkor is csak 2 óra hosszára (jobbik esetben). Egyszer elmentem a barátaimmal egy buliba. Nem tudtam élvezni, mert csak arra tudtam gondolni, hogy anya/apa mérges e rám. Folyamatosan csak kibeszélnek/becsapnak/kihasználnak. Egyszerűen csak akkor vagy képes bármire ha mondanak valamit. Nem tudok nemet mondani, mert mindig mondanak valamit olyat, ami megérinti a szívem és egyszerűen csak igent tudok mondani. Belül már össze vagyok omolva, egyszerűen tiszta sz@r ez, de nem tudok mit tenni. Mit csináljak?

#szülő #képtelenség #Önbizalohiány
2022. aug. 10. 00:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
83%
Szia! Ezt neked kell magadban fejleszteni Én lassan 30 vagyok és most is nehezen mondok nemet és azt is hogy mit szeretnék inkább mindig alkalmazkodok. Mostanában már sikerül nemet mondanom de akkor is lelkiismeretfurdalásom van. Sajnos ezt nehéz leküzdeni, nekem is apukám volt ilyen manipulatív azt éreztette velem hogy nem lehetnek vágyaim csak elvárt mindig, persze sose tudtam megfelelni...
2022. aug. 10. 00:23
 2/16 anonim ***** válasza:
84%
Egyszerűen nemet mondasz, elsőre elsz nehéz csak.
2022. aug. 10. 00:48
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Anyám is folyton manipulálni akart, szerencsére megtanultam nemet mondani neki olyan 16 évesen. Egyszerűen visszaszóltam. Pl. Jól van, te döntésed, ha amiatt nem akarsz velem beszélni mert nem veszem fel a lila pulóvert, akkor rendben, te tudod. Vagy hiába zsarolsz, akkor sem teszem meg ezt meg ezt, ezért még azért.

Egy idő után abbahagyta az ilyen zsarolgatásokat. (Most a gyerekemnél próbálkozik, de villámgyorsan leallitom és hazamegyünk/hazaküldöm ha folytatja) Agyban kell elengedni, és magadban tudatosítani hogy nem normális a viselkedése, majd ezt közölni vele hogy döntöttél, felőled hisztizhet, nem érdekel.

2022. aug. 10. 03:46
 4/16 anonim ***** válasza:
84%
Ha okosan válaszolsz, akkor jóval könnyebb nemet mondani. Ha pl elszeretnél menni bulizni és nem engednek el, akkor a “tököm tele van, hogy itthon ülök” stílus helyet beszélj velük, hová mész kivel, mennyire fontos ebben a te korodban, különben is nem szeretnél balhét, vigyázol magadra. De bármikor nemet szeretnél mondani, egy értelmes, őszinte válasszal biztos nagyobb esélyed van..
2022. aug. 10. 06:08
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha olyanok a szüleid, mint az enyémek, hogy beszélni sem lehet velük, 18 évesen lelépsz koliba.

Engem a távolság miatt nem vettek fel, egyetem mellett nem vtudtam volna kigazdálkodni egy társbérletet, úgyhogy 22 éves koromig otthon ragadtam.

Simán kizártak a házból, ha a tömegközlekedés miatt félórát késtem (szóltam előtte, hogy nem értem el a buszt). Mire hazaértem, "aludtak" és "véletlenül" bennhagyták a kulcsot a zárban.

Meg ehhez hasonló passzív-agresszív ki szrságok.

2022. aug. 10. 06:51
 6/16 Kései Sirató ***** válasza:
72%

Én azt javaslom, hogy verd át őket. Hívj el egy barátot hozzátok, amikor otthon vannak és tanuljatok együtt hangosan a nappaliban, hogy lássák, hogy tanultok.

Aztán mondd mindig azt, hogy át mennél a barátodhoz tanulni, pl idegen nyelvet jobban lehet ketten tanulni, de azért nála , mert beteg az anyja, akit nem lehet egyedül hagyni. Ilyen meséket adj be nekik, én remekül boldogultam így.

2022. aug. 10. 08:28
 7/16 anonim ***** válasza:
55%
6-os, az én barátnőmet meg szemrebbenés nélkül hazaküldték abban a pillanatban, hogy hazaértek, és még engem bsztak le, amiért az engedélyük nélkül oda mertem hívni.
2022. aug. 11. 07:10
 8/16 A kérdező kommentje:

6os. Ezzel csak az a baj, hogy szinte sose mehetek el itthonról.

Nekem nincs olyan, hogy: "Majd jövök", vagy hogy: "Este jövök" és olyan sincs, hogy: "Most elmegyek". Mindenhez engedélyt kell kérnem és sose kapok. Vagy ha igen, akkor az ritka de akkor is csak 2 óra hosszára mehetek el, de azt is csak ha jó kedvük van. Általában vagy fél órára engednek el, vagy egyeltalán nem...

2022. aug. 11. 09:15
 9/16 anonim ***** válasza:
Megindokolják, hogy miért nem engednek?
2022. aug. 11. 23:57
 10/16 Kései Sirató ***** válasza:

8-as és mit tennének, ha engedély nélkül ott maradnál valahol és telefonon közölnéd, hogy ott maradsz valakinél tanulni?

Ha bántanak, megvernek, akkor azonnal jelenteném a családsegítő szolgálatnál, és az iskolában is az osztályfőnöknek is szólnék.

Nem a rabszolgájuk vagy, rabszolgatartó társadalom már elég régóta nincs és ne engedd, hogy ennyire fogolyként tartsanak!

2022. aug. 12. 08:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!