Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csinálnátok ilyen helyzetben?

Mit csinálnátok ilyen helyzetben?

Figyelt kérdés

Röviden annyi, hogy apával élek és van egy mostohaanyum már pár éve. Egyébként úgy mondhatni jó hozzánk, nagyobb baj nincs vele. Viszont vannak nagyon rossz tulajdonságai, szokásai.

Egyik az, hogy engem már nagyon szokszor megbántott szavakkal és észre se veszi. Pl “Honnan szedtétek ezt a lányt a kukából? Biztos a te gyereked?” Meg még ennél sokkal durvábbak amit inkább nem is mondok..

És olyankor mindig magamba tartom, kerülöm a kellemetlenségeket pedig nagyon rosszul esnek ezek.

Apával meg sosem tudok beszélgetni mert a mostohaanyu mindig ott van mindenhol.. Másik rossz tulajdonsága, hogy mikor veszekednek apával, elhordja nekem mindennek csúnya kifejezéseket is használva. Ami nekem nyilván rosszul esik ahogy apáról beszél.

Nekem ez már sok volt, ezt így együttesen már nem bírtam. Valahogy nagyjából tudtam apával beszélni kicsit, de mindent kihallgatott a kis mostohaanya.

Ebből köztük nagy veszekedés lett és én ittam meg a levét.. Én lettem úgy beállítva hogy veszekedek meg minden. Meg hogy miattam vesznek össze. És még nekem kellett tőle bocsánatot kérnem.. Mert ő sajnáltatta magát, sírt, és apa megsajnálta gondolom én.

Tudom hogy nekem van igazam és jogosak a sérelmeim, de még rendesen én érzem magam rosszul emiatt, mert így hoznak ki a helyzetből. Az a baj nem tudom eléggé érzékeltetni az igazam mert nem fogják fel, nem is akarják felfogni a dolgok súlyát. Bele se gondolnak nekem milyen lehet. Nyilván nem jókedvemből hoztam fel apának azokat amik már nagyon fájnak, zavarnak.

És akármiről legyen szó, már semmit nem mondhatok el ami bánt, mert bármit is elmondok sose jön ki jól.. Mindig engem hoznak ki hibásnak, pedig eleve nekem van bajom amit jelzek, de még én vagyok a rossz. Akkor ugyanmindegy ha eleve el se mondom csak magamba tartom. És akkor meg legalább nem mutogat rám senki hogy én vagyok a rossz bunkó.

Úgy érzem már nem bírom ezt. Hogy apa se áll mellettem, igazából tudja milyen ez az asszony, de mindig csak mondogatja hogy elhagyja, jó lenne ha már tényleg bekövetkezne ez. Jót akarok neki.

És most olyan rossz kedvem van ezek miatt hogy lehetetlen. El is sírtam magam mert tehetetlen vagyok és teljesen elvagyok nyomva.

Ilyen helyzetben mit tanácsolnátok?

2022. jún. 21. 01:46
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Így már azért megértem, hogy jobban belementél a dolgokba. De ezt a stílust szerintem mellőzzük. Én nem ártottam neked hogy ilyen hangnemben írj hozzám, kicsilány stb.

Érthető hogy úgy érzed van beleszólásod ezekbe ha már annyi ideje együttéltek. Nyilván van is hozzá közöd, de a teljesértékű nevelés akkor is az apa dolga. Szerintem ebben egyetértünk. Ez így tényleg problémás ahogy viselkedik és neked ez nem tetszik. De szerintem hatásosabb lenne ha erről inkább az apukával beszélnél hogy helyretegye azt a “gyereket” (mert igazából már nem is gyerek 19 évesen), hogy változtasson az életvitelén. Az apjára úgyis jobban hallgat mint rád. (Nem tudom milyen próbálkozás volt már a részéről ennek érdekében, de ezt mindenképp neki kellene megoldania vele, ezt nem tőled kell várni.)

Viszont az én helyzetem köszönőviszonyban sincs ezzel, teljesen más a kettő. Én mindenben segítek ahol csak tudok, kiveszem a részem mindenből, emberileg is normálisan állok hozzá mindenhez, nagyon jól tanulok tervezgetem az egyetemet stb. Tehát maximálisan odateszem magam mindenhol amennyire csak lehet. Én a mostohaanyut nem bántanám meg sosem ahogy senkit sem, mert tiszteletben tartom apa miatt. Akkor ő miért nem tud engem tiszteletben tartani? Tehát velem tényleg semmi baja nem lehetne. De rendszeren nagyon megbánt szavakkal, annyira, hogy el se hiszem hogy most ezt tényleg kimondta. És nem is a viselkedésemet illetően hanem úgy alapjáraton személyeskedik. Mindent teljesen alaptalanul ejt ki. (Ha nagyon kíváncsiak lennétek rá, pl olyanokkal hogy kis sz*posszájú r*banc, hát csont vagy nincs is mit fogni rajtad, nem kellesz senkinek csak üríteni, apád hogy szerethet téged, a kukából vagy honnan szedtek téged, stb. Apát is úgy elhordja nekem a háta mögött, hogy ő kiderít mindent mit csinál, hordozgatja a családját (apa saját testvéreiről van szó), b*ssza szájba őket, meg ehhez hasonló stílusokban cifrázva meg minden inkább nem is folytatom..) De nem csak velem van baja, nekem éppenséggel a testvéremet meg apát hordja el, a testvéremnek engem (a szemembe meg jópofizik főleg apa előtt, ugrik minden szavára), és így tovább. Mi ez ha nem kétszínűség.

Mindenkivel ezt csinálja amúgy a családunkban, ő ilyen látszatember megjátsza magát szépnek jónak, de hátulról meg nagyon rosszindulatú sok dologban. Ha mindegyikünkkel baja van neki egyedül, akkor nem nálunk van a hiba..

Én egy ilyen jellemű személyt még nem is láttam sosem. Furcsa, rosszindulatú. Nem is tudom már mi kéne ahhoz hogy vége legyen mindennek.

2022. jún. 21. 13:24
 12/14 anonim ***** válasza:
68%
A szülők összedobna mindenféle mozaikcsaládot, a gyerekek meg szívnak vele, ennyi. 48 éves elvált férfiként nem véletlen nem vágtam bele együttélős kapcsolatba és nem is fogok senkivel. A mostohaszülők nagy része (és leginkább a nők...) simán csak gonoszak, és simán hatalmi harcot folytatnak a nemsaját gyerekekkel. Azt gondolom, hogy amíg ilyen mozaik-harcokra esély van, addig kapcsolat csak néha találkozunk típusú (kivéve ha az új mostohaszülő és a meglévő gyerek remekül kijön egymással), háztartás meg a gyerekkel, mindenki nevelje a saját gyerekét...
2022. jún. 21. 13:26
 13/14 anonim ***** válasza:
79%
Akkor a mostoha anyukának nem dolga a mostoha gyerekre főzni,mosni,takarítani. Mert a nevelésbe nem szólhat bele. Akkor ellátni se kötelessége. Tehát innentől kezdve , főzzön rá az apja , meg takaritson utáa és mossa ki a ruháit.
2022. jún. 21. 14:22
 14/14 anonim ***** válasza:
100%
Igen, szerintem így van. A párkapcsolat nem adásvétel vagy csereüzlet. Az ember a saját gyerekét szeretetből ellátja, annak nincs ára, meg nem kér cserében semmit. És szeretetből nevel is. A mihez van jogom, mihez nem, én háztartásom, te háztartásod szitu szerintem mérgező helyzet egy gyereknek, én nem vinném ilyenbe a sajátomat (mi felesben neveljük a gyerekeket az exemmel, hol itt vannak, hol ott, ez sem ideális nekik az az igazság, nem magammal példálózom, de ilyen szeretetlen mozaikcsaládosdinak sosem tenném ki őket)
2022. jún. 21. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!