Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Jogosan vár anyagi segítséget?

Jogosan vár anyagi segítséget?

Figyelt kérdés

Tudnék, de nem akarok regényt írni, szóval röviden:

Anyám pénzügyi kultúrája a béka feneke alatt van (bár ezt ő nem így látja) Anélkül, hogy segítséget kért volna, vagy megbeszélte volna velem/velünk, felvett 2m ft hitelt. Elfogyott. Törleszteni kellene. Hitelmoratóriumnak vége, bajban van. Segítség kellene.

Köteles vagyok segíteni?

Kiegészítő infók:

Egyedül él, krónikus beteg (68 éves), macskával, cigizik (nem akar leszokni). Én a családommal. Nem élünk rosszul, de csakis azért mert odafigyelünk minden költésünkre.

Jelenleg fizetek neki néhány dolgot, 1-2 számlát, néha bevásárlás, lakással kapcsolatos kiadások. De ez nem elég.

2022. jún. 16. 14:06
1 2 3 4 5
 1/45 anonim ***** válasza:
99%

Malacod van, a hitelmoratóriumot meghosszabbították december 31.-ig.

A hitelét biztos ne fizesd később se, mert kerüljön csak rá a BAR-listára, ne tudjon felvenni több hitelt véletlenül se.

2022. jún. 16. 14:11
 2/45 anonim ***** válasza:
97%
Nálunk is van ilyen típusú rokon. Nem tudod megmenteni, mert azonnal fel fog venni másik hitelt. Ha a megélhetése kerül ezáltal veszélybe, hogy hitelt törleszt, max ahhoz hozzájárulni, abban segíteni - persze ez sem kötelező. Akár rezsibe, akár kajába beszállni - nem kp-t adni neki, hanem feladni a villanyszámát vagy vinni neki húst, tésztát, kávét, ilyesmiket.
2022. jún. 16. 14:13
 3/45 anonim ***** válasza:
89%

Azt mérd fel, hogy mennyire durván hullana rád vissza, ha most nem húzod ki a szarból. A férjem szülei ugyanilyenek. A férjem azért fizetett ki nekik egyszer egy hitelt, mert tudta, ha nem teszi, kérnek kölcsön mástól vagy felvesznek még valani hülye hitelt es akkor esetleg elúszik a lakásuk, és nekünk kellene a lakhatásukat megoldani. Ezt nem akarta, inkább fizetett. Most csinalt az apja egy nagyobb folyószámlahitel-keretet és lent is van az alján. Ezt nem fogja kifizetni, ha meghal, nyilván majd ki kell.

Ők is cigiznek és rendelik a kaját, közben a lakás egy szemetdomb. De változni sajnos nem fognak. Csak ártalomcsökkenteni lehet, de azt muszáj, mert mi fogjuk megszívni, ha teljesen lenullázódnak. Az utcára nem fogjuk őket engedni...

2022. jún. 16. 14:13
 4/45 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem fizeti viszik a házat, vagy valami más, amit pénzzé tud tenni a behajtó? Ha elmegy az ingatlan hol fog lakni?
2022. jún. 16. 14:14
 5/45 A kérdező kommentje:

Persze arra nem gondol, hogy nem ajándék a hitelmoratórium és ha most nem fizeti, akkor később még rosszabb lesz neki (vagy nekünk?)

Amúgy azt a banki ügyintézőt is páros lábbal rúgnám hátsón, aki egy 68 éves nyugdíjasnak olyan hitelt ad aminek a havi törlesztése a teljes havi juttatásainak az 50%-a. (nem ingatlanfedezetes, nincs saját ingatlana)

2022. jún. 16. 14:16
 6/45 A kérdező kommentje:

A pénzügyi kultúráról még egy apróság:

Kb egy éve újságolta, hogy bent volt a banknál és kapott hitelkártyát. Mondtam neki, hogy akkor most ezzel a lendülettel menjen vissza és szüntesse meg. (én használok hitelkártyát már fene tudja mióta, nem belőlem gazdagszik meg a bank, de ismerem őt). Nem akarja megszüntetni, mert egy nagyon jó dolog. Oké, ahogy érzed és szóltam. Elmeséltem a lehetséges buktatókat, de ne oktassam ki mert nem hülye.

Maximum fél év telt el, jött a telefon, hogy a szemét bank! milyen kamatokat számol neki, van 120e ft tartozása és most mit csináljon? Kifizettem... De sosincs ennek vége.

2022. jún. 16. 14:24
 7/45 anonim ***** válasza:
97%
Hitelkártya veszélyes, pláne ilyen kezekben. Nem olcsó mulatság.
2022. jún. 16. 14:27
 8/45 A kérdező kommentje:
Nem hát. Tudtam előre, hogy ez lesz, 100%-ig biztos voltam benne, de nem hallgatott rám.
2022. jún. 16. 14:29
 9/45 anonim ***** válasza:
77%

Menj be a Családsegítőhöz. Amit írsz, az alapján gondnokság alá kéne tetetni.

Kinek a lakásában él?...

2022. jún. 16. 15:01
 10/45 anonim ***** válasza:
96%
Hát lehet hogy szemétségnek hangzik, de ne segíts neki többet, különben sosem tanulja meg, hogy ne legyen felelőtlen. Ha meg van jövedelme (nyugdíja?), akkor vissza fogja tudni fizetni egyedül is.
2022. jún. 16. 15:17
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!