Jogos, hogy nem tudom elviselni, hogy gyerekként kezelnek?
18 éves vagyok. Jól tanulok, most érettségiztem, nyáron szoktam dolgozni is. Alapjáraton egy nagyon megbízható ember vagyok. A szüleim mégis minden egyes dolgomat meg akarják szabályozni. Minden előtt előre szólnak: reggeli előtt rám szólnak, hogy egyek, pedig soha egy étkezést nem hagytam ki, ha kinn zuhog az eső már nyúlok az esernyőért és rám szólnak, hogy vigyek esernyőt. Tanulok a szobámban és rám nyitnak, hogy tanuljak már. Ha egyszer-egyszer lenne még azt mondom oké, nem tudhatták épp mit csinálok, de minden nap eljátsszák ezeket. Megkértem, hogy kopogjanak, mikor bejönnek a szobámba, mert kábé húsz percenként rám rontanak, és néha beszélgetek másokkal vagy online órám van, és erre megsértődtek, hogy oda mennek ahova akarnak mert ez az ő házuk, és nem fognak nekem hason csúszni. Folyton faggatóznak az életemről, ha nem mondok el mindent fejmosást kapok hogy milyen hálátlan vagyok és titkolózom, bejönnek a szobámba és újrahajtogatják a ruháim, merthogy én nem jól csinálom, kitépik a kezemből a fakanalat ha főzök, hogy nehogy elrontsam, és ha én ezt egy szóval is sérelmezem viccesnek találják és nevetnek rajta.
Aztán meg csodálkoznak, hogy egyre szótlanabb vagyok és "bezzeg a barátaiddal jókedvű vagy"
Mit csináljak velük?
Ez egy hosszú folyamat, míg elfogadják, felfogják a szüleid, egyre inkább önálló leszel és azzal, ha mindent helyetted akarnak megcsinálni, gátolnak a felnőtté válásban. Próbáld nekik szépen elmagyarázni, hogy azért ne vegyék ki a kezedből pl. a fakanalat, mert az a cél, hogy Te megtanuld, amit épp csinálsz és nem az, hogy anyu, vagy apu megcsinálja helyetted tökéletesre. Folyamatosan jelezd, hogy mit miért kérsz, miért szeretnéd, hogy kopogjanak, mielőtt belépnek a szobádba. Az nem indok, hogy az az ő lakásuk, ő tulajdonuk, ezért bárhol, bármikor joguk van rárontani a gyerekükre.
Vannak szülők, akik kontroll mániásak, nagyon nehezen szoknak le a gyerekük irányításáról és olyat is ismerek, akiknek ez sose sikerült.
Az egyik ismerősöm 3 gyerekes, önálló életet élő 50-es férfi és még mindig rászól az anyja, hogy "Palika vegyél sapkát, mert hideg van odakint". "Palika" tekintete mindent megér ilyenkor :).
köszönöm a válaszokat! már jó párszor próbáltam velük ezt higgadtan megbeszélni, de egyszerűen nem veszik komolyan. vagy lesöprik az egészet, vagy kiakadnak hogy hálátlan vagyok és más bezzeg örülne, ha törődnének vele
egyszóval mintha a falhoz beszélnék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!