Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kezel anyum gyerekként,...

Miért kezel anyum gyerekként, miközben a tesómat nem?

Figyelt kérdés

Folyton olyanokkal jön, hogy mi a férjemmel nem tudunk megcsinálni dolgokat. pl. kifesteni, vagy lenyírni a füvet, elvinni kórházba a nagyimat. Ilyenkor a húgomnak haza kell jönnie a munkahelyéről vagy ő jön haza, miközben mi szabin vagyunk otthon, hogy bejöjjön velünk járóbeteg ellátásra. De kb. teljesen alap dolgokkal is így van, rácsodálkozik, ha rájön, hogy befizetem a számlákat, ha látom online, hogy lejárna. Nem hiszi el, hogy tudok értelmes programot szervezni a rokonoknak egy napra, szórakoztatni őket, vagy össze tudok nekik dobni egy reggelit, ha vendégek jönnek.

A másik véglet meg, amikor felajánlom, hogy segítek és lehetetlen elvárásokat támaszt. Pl. mondtam, hogyha gondolja, akkor bevállalom, hogy heti 2-3x járok a nagyszülőkhöz, de erre kiderült, hogy nem jó, ha munka után megyek, mert sétálni kellene velük menni délben. De ha mondom, hogy megoldom akkor ho-bòl elkéreckedem, akkor kiderül, hogy a férjem nélkül ne menjek.

Miért csinálja ezt?

2022. ápr. 19. 22:46
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
95%
Mert hagyod.
2022. ápr. 19. 23:29
 2/21 anonim ***** válasza:
55%
Pl bizonyitsd be hogy felnöttél, viselkedj ugy hogy ne kezeljen gyerekként.
2022. ápr. 20. 00:11
 3/21 A kérdező kommentje:

Esetleg ki tudjátok fejteni?

1. Miből látszik számodra, hogy hagyom?

2. Szerinted hogyan tudom bizonyítani, hogy felnőttem? Éltünk külföldön a férjemmel, vettünk saját lakást, van elég jó állásunk. Általában azt mondja, hogy nem fogunk tudni megcsinálni valamit és aztán gyakran megcsináljuk (ha keresztbeszervez, akkor nyilván nem, pl. még soha nem vittük a nagyszüleimet kórházba, mert mindig valaki lóhalálban megérkezik, aztán rácsodálkozik, hogy minek is kellett jönnie, és besétál mellettünk, aztán hárman ülünk ott). Nem tudom, hogy mi mással tudom bizonyítani, hogy felnőttünk, szóval, ha van tipped, akkor érdekelne.

2022. ápr. 20. 01:11
 4/21 anonim ***** válasza:
96%
Kezdhetnéd azzal, hogy ne akarj ennyire megfelelni neki. Ha mindig beszervez mást a nagyszülőkhöz, és a nagyszülőket ez nem zavarja, akkor engedd el a dolgot és ne teperj ott, ahol nincs rád szükség. Függetlenítsd magad anyádtól vélemény szintjén is. Mi köze anyádnak pl a számla befizetéshez? El nem tudom képzelni a kontextust ahol én ilyeneket a szüleim orrára kötnék, pedig jóban vagyunk. Ezek alap dolgok a felnőtt életben, miért kell velük anyádhoz rohanni?
2022. ápr. 20. 01:49
 5/21 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem ő akar maradni az okos, a kompetens, aki mindig megmondja, mit hogy kell csinálni, es zavarja, hogy te boldogulsz nélküle. A nagyszülők látogatásanál is nyilvánvaló: addig-addig talál ki újabb es újabb részleteket, amíg már tényleg nem tudod megcsinálni, és akkor jöhet, hogy na látod, mondtam, hogy nem megy ez neked, majd én.

A nagyszülőkkel kommunikálj direktben. Tudom, hogy anyukád akar ott fontoskodni és mindent nekik megszervezni, ő így éli meg, hogy kompetens, és úgy látszik, a szülei ebben központi szerepet játszanak. Lehet, hogy nekik akar bizonyítani. Próbáld ki, hogy mikor mind együtt vagytok, megkérdezed őket: mama, papa, mostantól heti 3x benézek munka után, jó? És ha anyád nekiáll fontoskodni, mondhatod, hogy nem őt kérdezted most, bocsi.

A húgoddal valószínűleg azért nincs ez, mert őt nem érzi versenytársnak.

2022. ápr. 20. 07:04
 6/21 anonim ***** válasza:
96%

"Folyton olyanokkal jön, hogy mi a férjemmel nem tudunk megcsinálni dolgokat. pl. kifesteni, vagy lenyírni a füvet, elvinni kórházba a nagyimat. Ilyenkor a húgomnak haza kell jönnie a munkahelyéről vagy ő jön haza, miközben mi szabin vagyunk otthon, hogy bejöjjön velünk járóbeteg ellátásra."

Ki fest ki? Ki nyirja le a fuvet? Ha ti, nem értem mi a gondja. Ha nem ti, akkor igaza van, nem?

A nagyi kérdésnél meg: ha ő vagy a húgod ott van, akkor te szépen ott hagyod. Nem kell 100 fős delegáció egy szemely orvoshoz vitelehez

2022. ápr. 20. 07:58
 7/21 A kérdező kommentje:

#4 Az én nevemen van a nagyszüleim internet és telefonelőfizetése, és eddig olcsóbb volt így. Most lejárt a hűségidő és meg akartam kérdezni, hogy nem lenne-e olcsóbb, ha szolgáltatót váltanánk. Csak épp a tv meg anyum nevén van. Eddig olcsóbb volt így, de olyan drága lett, hogy most olcsóbb lenne betenni a tv mellé a másik kettőt is.

#5 Köszi! Igaziból anyumat próbálnám tehermentesíteni. Ezek általában úgy merülnek fel, hogy panaszkodik, hogy mennyi dolga van. Tényleg rengeteg mindent csinál, ezt nem szeretném elvitatni.

De ami igazán zavaró, hogy a saját életünkbe is elkezd beleszólni. Pl. Ajánlgatja, hogy hívjuk át a húgom barátját, hogy segítsen füvet vágni, vagy valamelyik unokatesómat, mert ezt mi nem tudjuk megcsinálni. Aztán elkezdi leszervezni a tesómmal, és mindenkinek kellemetlen az egész helyzet (nyilván nem jönnek, mert meg tudjuk oldani).

2022. ápr. 20. 08:18
 8/21 anonim ***** válasza:
96%

7: le kell építeni. Határozottan leállítani. Nem kommunikálni vele a saját dolgaitokat. Honnan tudja egyáltalán, hogy le kéne vágni a füvet nálatok?

Megmondod, hogy ti így szeretitek, ha hosszú. :-D Vagy hasonló frappáns válaszokkal. Ha nem mutatod meg neki, hogy "hol az ajtó", soha nem fog leállni. Kontrollmániás.

2022. ápr. 20. 08:40
 9/21 anonim ***** válasza:
97%
És miért nem tudod megbeszélni vele? "Anyu, ne szólj bele az életünkbe felnőttek vagyunk."
2022. ápr. 20. 08:47
 10/21 A kérdező kommentje:

#8 Mert mikor náluk voltunk húsvétkor, megkérdezték, hogy mi a másnapi tervünk és mondtuk. Most kell először füvet nyírni, egy éve vettük a házat, nem gondoltuk, hogy azt mondja rá, hogy nem tudjuk megcsinálni (anyóséknál, nyaralókban vágtunk eddig is füvet).

Azért annyira nem akarnám őket leépíteni, hogy olyan infókat sem mondok el nekik, amit egy két hete ismert kollégámnak is megemlítem, ha épp kell valami beszédtéma amíg kiérünk az épületből...

2022. ápr. 20. 08:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!