Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha vannak gyerekeitek, akkor...

Ha vannak gyerekeitek, akkor laknátok inkább lakásban és lenne több lakásotok, mint egy házatok, hogy a gyerekeiteknek is lehessen aztán lakása?

Figyelt kérdés

Az én szüleim pl. egy 3 szobás lakásban laknak, mert úgy döntöttek az extra pénzeket nem abba fektetik hosszú távon, hogy lakásból házba költözzünk, hanem hogy több lakást vegyenek. Így van ezen felül még egy 1,5 szobás lakásuk és egy garzonlakásuk is. Gyerekkorunkban ki voltak adva mindig, én most beköltöztem az egyikbe így fiatal felnőttként. A másik lakás még ki van adva és a tesómra vár, vagy majd lehet eladják a szüleim a két kis lakást és elfelezik a pénzt köztünk, ha elég idősek lesz tesóm és ő is költözne (hogy ne az legyen az egyik egyszobást, a másik másfélszobást kapott). A lakások mostani értéke kb. 25, 18 és 14 millió ft.

Ezzel szemben vannak a legjobb barátomék, ők is lakásban laktak régen, de aztán házba költöztek és az ő szüleik erre költötték a pénzt, hogy házban lakhassanak, 5 szobás, 120 nm, gyönyörű szép az egész kívül-belül, ők rakták össze 10+ év alatt. A házuk érhet vagy 50-60 milliót, vagyis durván annyit, mint az én szüleim három lakása. Tényleg gyönyörű a házuk, viszont a gyerekeknek ott nincs hová költözni, nyilván sok év összegyűjteni fiatalon egy lakásra valót és ha rendesen spórolni akar otthon fog lakni vagy 30 éves koráig. Gyerekként jó volt a nagy ház, de felnőttként inkább külön lakna már a szüleitől huszonnéhány évesen. Csak eszembe jut, hogy vajon a szülők gondolnak-e általában ilyen dolgokra a későbbiekben? Nem szidni akarom aki nem vesz lakást a gyerekének, azt se aki vesz, csak ezek a dolgok mostanában merültek fel és elgondolkodtattak. Mivel a szüleim nekem adtak lakást, én is inkább lakásban laknék és vennék a plusz pénzemből újabb lakásokat a gyerekeimnek, minthogy házba költözzek. (Persze ha lenne pénz mindenre az lenne a legjobb, de tegyük fel nincs.)

2022. máj. 7. 21:49
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
65%
nagyon érdekelne, miért meggyőződése sok fiatalnak, hogy a szülő köteles magát egy életen át háttérbe szorítani, azért hogy a fiatalnak ne kelljen semmit magától megoldani.
2022. máj. 8. 09:00
 22/60 anonim ***** válasza:
41%
Az örökség nemazért van, hogy feléld, hanem hogy továbbörökítsd. Így lesz egyre tehetősebb a család, nem kell mindenkinek a nulláról kezdenie. Ha túl tudnánk tenni magunkat azona jó magyar szokáson, hogy : ha én szenvedtem, szenvedjen a gyerekem is,akkor sokkal több tehetős , anyagi biztonságban élőcsalád lenne. Az örökség hasznait szedheted, de a tőkét nem kell felélni tovább kell adni. Ugye nem gondolja senki, hogy az őse azért kuporgatott(fel tudta volna élni, el tudta volna utazni,stb)azért mondott le egy könnyebb életről, hogy valamelyik agyalágyult örököse elmulassa azt, amit ráhagyott. Nem hiszem, hogy azzal az elképzeléssel mond le bárki a luxusról, hogy sebaj, majd az örökösöm elszórja fél év alatt a ráhagyott pénzemet..
2022. máj. 8. 09:00
 23/60 anonim ***** válasza:
35%
De, az örökség feléd van, nem vagy köteles megtartani. Főleg nem ha egy követelőző, arrogáns kölyköd van aki csak elvár mindent, de besértődik ha viszonozni kéne.
2022. máj. 8. 09:06
 24/60 anonim ***** válasza:
40%
21, miért háttérbe szorítás? Szerinted pl mi értelme van az ahogy is hibátlan, tökéletes lakhatásomat jobbra cserélni, csak mert van pénz? Nyilván ha albérletben vagy szar körülmények közt élnék, elgondolkodnék azon, hogy az örökségből magamra vagy a gyerekre fordítsak. De csak azért menni nagyobba, stb, mert megtehetem? Nekem nem fontos.
2022. máj. 8. 09:07
 25/60 anonim ***** válasza:
84%

Kiváncsi vagyok, hogy az országban hány százalék az olyan család ahol van három lakás vagy 60 millás ház hitelmentesen. Kicsit nekem is dicsekvés az egész kérdés.

Nálunk egy fillért nem kaptunk mégis van lakásom és a tesómnak is van. Az egyetlen a családban akinek nincs saját lakása, az unokatesóm, de ő még a szakmunkást sem végezte el. Szerintem ha egy család tud venni lakást a gyereknek az nagy segítség, de szülői segítség nélkül is lehet boldogulni, ha valaki olyan szakmát tanul ahol jó a fizetés és könnyű munkát találni.

2022. máj. 8. 09:07
 26/60 anonim ***** válasza:
92%

En inkabb lakasokat vennek, hogy mindenkinek meglegyen a privat szferaja.

Tovabba sztem adott esetben a lakasokat konnyebb is ertekesiteni, mint egy nagyobb erteku hazat.

De ez csak az en velemenyem.

2022. máj. 8. 09:19
 27/60 anonim ***** válasza:
57%

Hehe, a szomszéd is családi házba ment nygdíjasként, mikor pénzjez jutott, lakás kiadva. Néha jön a pénzért, beszélgetünk. Siránkozik, hogy nem tudja már gondozni a kertet, de a gyerekei nem segítenek, gond, hogy az emeleten van a fürdő.

Így járt.

2022. máj. 8. 09:31
 28/60 anonim ***** válasza:
100%

Mi eladjuk a házunkat és lakásba költözünk amikor a kisebbik gyerek is végez a suliban. De nekünk nem teher a lakásban élés, persze jó lakás jó helyen.

Sokáig éltünk lakásban és csak azért adtuk el mert már nem fértünk el benne.

Minek nekünk akkora hely, ha már csak ketten élünk benne. Azonkívül, hogy így segíteni tudjuk a gyerekeinket nekünk is sokkal könnyebb lesz. Kevesebb rezsi, kevesebb takarítás, nincs hólapátolás stb. A lakások között nem csak panel létezik lakótelepen.

2022. máj. 8. 09:33
 29/60 A kérdező kommentje:

20. Ez mind szép és jó, de te magad írtad, hogy a szüleidnek kb. akkorra lett pénze házba költözni, amikor te és a testvéreid egyetemre mentek. Tehát ennek semmi értelme, hogy "egy gyereknek jobb házban felnőni" (ezt nem te mondtad, mások is), ha a szülei akkor tudják megvenni a házat, amikor a gyerekek már 15-20 évesek alsó hangon. Egy kisgyerek tudja élvezni igazán a házat, egy nagyobbnak már annyira nem oszt-nem szoroz, mert a kamaszok vagy a házban vannak, vagy elmennek a barátaikkal csavarogni. Nyilván ha még a gyerekek pici korában költöznek házba, akkor a gyerek miatt is lett véve a ház, de amikor a gyerekek egyetemista korában költöznek házba, azt már nyilván maguknak veszik a szülők. (Amivel nincs semmi baj, csak mondom hogy így van.)

23. Alapvetően arra érdemes figyelni, hogy legalább ugyanazt add a gyerekednek, amit te magad kaptál. Lehetnek más és mások a családok persze, nem csak egy megoldás létezik. Csak az a gáz, amikor egy családon belül vannak olyan eltérések, hogy pl. egy szülő rengeteget örökölt a saját szüleitől (vagy lehet nem örökölt, hanem még a szülei életében kapott), majd ő semmit nem ad tovább a gyerekének. Ahogy mondtam én pl. huszonévesen lakást kaptam a szüleimtől, apukámnak is segítettek a szülei huszonévesen egy garzonhoz jutni. Én is szeretnék majd a gyereke(i)mnek lakást adni huszonévesen. De azt is megértem, ha a szülők minden generációban elteszik maguknak a saját örökségüket vagy ami pénzt kerestek felélik vagy nagy házra költik és a gyerekeik majd szintén ugyanígy fogják folytatni.

25. Egy 60 milliós házban mi olyan nagy szám, ha minimum a fél életük megtakarításait arra költötték? Nem tegnap vették 60 millióért és nem a mostani árakon újították fel, csak most annyit ér. Megvették 15-20 éve 10 vagy 15 millióért, teljesen felújították kívül-belül sok év alatt, beépítették a tetőteret (így lett 3-ból 5 szoba) és közben a ház árak is rengeteget emelkedtek.

2 felnőtt ember 30-40 végigdolgozott év után miért ne tudna összehozni egy mai értéken 60 milliós vagyont? (Ami mondjuk az én városomban lehet 1 ház, vagy 2-3 lakás.) Nyilván nem gyári munkások vagy tanárok, hanem legalább az egyikük picit jobban keres, de ez nem valami lehetetlen dolog.

2022. máj. 8. 09:41
 30/60 anonim ***** válasza:
89%
Hát igen, megint az alapfeltevés, hogy a szülő igényei megszűnnek létezni, ha gyereke születik?
2022. máj. 8. 09:43
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!