Kinek mennyivel lett boldogabb vagy boldogtalanabb az
élete, mióta gyereke van?
11/22 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Amúgy pont így képzelem én is a gyerek birtoklást. Viszont félek sok dologtól: például magamtól. Mi lesz, ha egyszer belefáradok? Míg nincs gyerek, felmondhatok a munkahelyen, és helyélhetek akár 1-2 évet is, a spórolt pénzemet koptatom kicsit, de utána újra munkába állhatok. Bármikor elmehetek nyaralni, szabadságra, mondjuk akár fizetetlenre is, 1 hónapra. Ha lenne gyerek, úgymond egy egész életre lekötném magam, a saját időmet. Nem tudom, bírnám e végig. Mármint persze, életben maradnék, csak tudnám e ezt minden nap fülig érő mosollyal, jó kedvvel csinálni, hogy a gyereknek soha egy pillanatig fel se merüljön, hogy a szülője élete nem felhőtlen. Mert olyan mentalitással nő fel, ahogy azt a szüleitől eltanulja. Tehát, egyelőre nem érzem eléggé erősnek, kitartónak magam, hogy egy életre (vagy legalábbis 20-25 évre, attól függ mennyi gyereket akarnék) magamra öltsem a jó kedvet és az energikusságot. Plusz félek hogy milyen lesz a Z generáció ebben az idióta ultra-digitális világban. Ezért is tettem fel a kérdést, hogy magamban jobban tudjak mérlegelni.
Kérdező, nem kell minden nap fülig érő mosollyal csinálni. A szülő is ember, nem baj ha a gyerekek úgy nőnek fel, hogy tudják ezt.
A spontenaitás tényleg eltűnik egy időre. A gyerekvállalás ezzel jár.
Gyerekmentes idő pedig kell. Nyilván nem újszülött kortól, de ahogy nő, 1-1 napot rá lehet bízni másra és élvezni a gyerekmentes időt
2022. máj. 6. 18:55
13/22 anonim válasza:
Más lett az életem, de boldogságban nem igazán változott. A gyerekkel viszont van egy stabil motivációm arra, hogy minden fontos helyzetben kitartsak. Előtte hamar meghátráltam, és feladtam, amit nehéznek ítéltem.
2022. máj. 6. 18:56
A válásig jó volt, utána rémálom. Megélhettem, ahogy válás után csak kéthetente láthatom a gyerekem és az aktuális mostohaapának több köze van hozzá, mint nekem. Ez megtöri az embert.
2022. máj. 6. 19:44
15/22 A kérdező kommentje:
14-es, na például ettől is félek. Az ember vllegvégül mindig csak saját magában bízhat. De félek attól is hogy gyerek beteg lesz. Akár mentális, akár fizikális síkon. Sok ilyen ismerősöm van. Az ország jövőjétől is félek, meg a bolygó jövőjétől is. Vajon a karmám elbírja, ha még egy emberrel több serkenti általam a felmelegedést, a szemét tovább gyarapodását, a természet pusztulását? De a mérleg másik oldalán ott van, álombéli illúzióként egy, vagy akár több szempár is, kik felnéznek rám, mert tőlem származnak. Csak egy ilyen pillantástól - én úgy érzem - világok jönnének létre. Egy biztos: bárhogy is dönt az ember, óriási áldozatot hoz.
Szerintem ezt csak azok csinálják minden nap fülig érő mosollyal, akiknek ez az élet értelme, és amúgy is szörnyen gondoskodó, önfeláldozó típusok (=ősanyák), de szerintem sokkal kevesebb van belőlük, mint azt láttatni szeretik.
Mindenki belefárad időről-időre. Egy nagy hullámvasút az egész. És aki mást mond, az vagy a fenti szörnyen kevesek egyike, vagy hazudik...
Ha van benned egy érzés, hogy te szeretnél gyereket, akkor az már bőven elég lesz és kitart benned a hosszú úton. És ez nem azt jelenti, hogy minden percben szivárvány alatt kell érezned magad egy pillecukor tóban pancsolva, mert nem attól leszel jó anya, és boldog az anyaságoddal, hogy mindig minden happy.
2022. máj. 6. 22:35
Nem olvastam végig a válaszaidat, de egyet mondhatok nagyon úgy tűnik még nem állsz készen a gyerek vállalásra. Igen vagy nem,ennyi...
2022. máj. 6. 22:43
Na nálam például a mai nap volt az, amikor a hajamat tudtam volna tépni, nemhogy vigyorogva végigcsinálni. A kis másfél évesem egész nap mindenen hisztizett. Ami eddig minden nap megszokott és bevált volt, az ma semmi nem volt jó neki. Ilyen napok is vannak. De most ahogy itt alszik mellettem és ahogy altatás közben szorosan hozzámbújt, simán felülírja az egész napot.
Nem mindennap mosolygós és tényleg van, mikor úgy érzi az ember, hogy megőrül, de egy percig sem bántam meg, hogy gyerekem lett.
2022. máj. 6. 23:01
19/22 A kérdező kommentje:
17-es, lehet hogy nem vagyok rá felkészülve. De a szomorú tény, hogy még így is jóval felkészültebb vagyok, mint sokan olyanok, akik vakon bevállalják. Nekem vannak kétségeim, kalkulációim. Van belelátásom a saját lehetséges jövőképeim végkimeneteleibe. A legtöbben, akik gyereket vállalnak, ezekbe a dolgokba bele se gondolnak amiket felvetettem. Útközben jönnek az óriási meglepődések.
Könnyebb az biztos nem, de ez ezzel jár.
2022. máj. 7. 03:02
Kapcsolódó kérdések: