Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyám túl sokszor látogat...

Anyám túl sokszor látogat meg, és nem veszi figyelembe amit kérek tőle. Mit kellene tennem?

Figyelt kérdés
Szegeden élek szüleim albérletében.Anyukám is szegedi,hetente kb kétszer hozott eddig ételeket, meg mindent, hogy csökkentse a kiadásaimat. Ez mind szép és jó, hálás vagyok érte. De megszaporodtak a látogatások, már szinte minden másnap kopogtat az ajtón, és valamikor nekem nincs hangulatom hozzá. Nagyon felhalmozódik a kaja, vanami tönkre is megy így mert nem tudom időben megenni. Van mág egy dolog: mindig hoz nekem valami "finomságot", csokit vagy üdítőt, holott külön kérem tőle, hogy NE. Rosszak a fogaim és hízékony is vagyok, ezért kerülöm ezeket. Mindig azt mondja rendben, de következő alkalommal megint ott van nála valami. Ha azt mondom neki, hogy légyszi gyere kevesebbszer, fennáll a sértődés veszélye. Ti mit tennétek? 23/F

2022. márc. 1. 19:55
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
92%

"fennáll a sértődés veszélye"

Igen. Sőt. Ugyanakkor ez nem egy megúszható folyamat. Mondogathatod neki apránként szépen, vagy egyszer, nemszépen. Ez utóbbi esetben megérti végre.

2022. márc. 1. 20:05
 2/25 anonim válasza:
100%
Mondd neki hogy főzöl magadra és nem kell kaja.
2022. márc. 1. 20:09
 3/25 anonim ***** válasza:
73%
Elutasítanám az ingyen kaját és nem engedném be (akár úgy tennék, hogy nem vagyok otthon). Nem a legjobb étel a parizer és zsömle, de jobb ízt hagy a szájban, ha ettől abbamarad a látogatás. Imádom apámat, tényleg, de ha ő csinálná ezt velem, sértődjön be, egészen nyugodtan. Ettől én nem fogom őt kevésbé szeretni, csak el kell fogadnia a felnőttnek, hogy nem azért él külön a gyereke, hogy naponta látogassa. És ezen nem változtat a tény, miszerint a lakás, amiben laksz, a szüleidé. A szülők, jó esetben, ha megtehetik, természetes(nek kéne lennie) segíteni a gyereket. Minek költsön csak a bérlésre 100+ ezret? Szóval ebben semmi rosszat nem látok. Hogy te nagyobb távolságra vágysz, egyedüllétre, teljesen természetes. Ha anyukád nem fogja fel, nem kell beengedni, nem kell elfogadni semennyi ételt. A sértődés elmúlik.
2022. márc. 1. 20:11
 4/25 anonim ***** válasza:
96%
Vannak szülők, akiktől nem lehet sértődés nélkül felnőni. Állj ki magadért. Nem azt mondom hogy ugasd le a fejét, hanem azt, hogy felnőtt módjára mondd el, célozgatás, szépítgetés és a forró kása kerülgetése nélkül kb azt, amit ide leírtál. Mondd el, hogy önállósodni vágysz. Szerinted mi sértő van ezen? Semmi. Ha megsértődik, az nem jogos, és majd kiheveri. Egyszer meg kell történnie. Sőt valószínűleg többször, mert az ilyen szülők általában egy-egy sértődést követően azért lassacskán újra bepróbálkoznak.
2022. márc. 1. 20:16
 5/25 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg mondd neki, hogy a kaja megromlik, jobb volt a régi rendszer, elég lenne a heti 2, annyit még meg bírsz enni, meg hogy neki sem kéne annyit fáradni úgy. Hátha rájön, hogy sűrűn látogat.
2022. márc. 1. 20:18
 6/25 anonim ***** válasza:
69%
Nem engeded be mindig. Úgy teszel, mintha nem lennél otthon.
2022. márc. 1. 20:23
 7/25 anonim ***** válasza:
99%

Megköszönöd hogy hozott, majd sajnálkozva elmondod, hogy még az előző sem fogyott el, valamint x y dolgokat nem szeretnél enni, így az egész csomagot köszönettel visszaadod neki. És nem fogadsz el belőle olyet, amire semmi szükséged nincs bármit is mond.

Ha esetleg drámázni kezd elmondod neki újra, hogy rengetegszer szóltál már, felesleges fáradtság és kiadás ez így.

2022. márc. 1. 20:33
 8/25 anonim ***** válasza:
86%

Kérdező, anyukádnál a "viszek a fiamnak enni" csak egy ürügy. Látni szeretne. Hogy most emögött a szeretet vagy a kontroll, vagy a "nem tudom elfogadni, hogy felnőtt a gyermekem" áll, nehéz megítélni. Talán mindhárom, talán ezeknek a keveréke.

Ülj le vele beszélgetni. Mondd el neki, hogy nagyra értékeled a segítségét, de szeretnél önálló lenni, és szeretnél kevesebb/lazább kapcsolatot. Biztosítsd róla, hogy te attól még szereted. Állapodjatok meg abban, hogy hetente hányszor jöjjön, a közte levő időben meg legyen mondjuk 1-2 telefonhívás.

Lehet, hogy megsértődik, de ez van. Kiröppent a fészekből a fióka, és rá már - mint anya -, eztán nem lesz annyira szükség.

Ez neki is és neked is egy leválási folyamat. Idő kell hozzá és türelem, mindkettőtöknek.

2022. márc. 1. 20:37
 9/25 anonim ***** válasza:
75%

Mondd meg neki. Ültesd le, és mondd meg, hogy felnőtt férfi vagy, és köszönöm szépen a törődést, de ez már sok.

Az a baj, hogy az ilyen anyukák majd később a családi házad ajtaján is kopogtat és bele akar szólni mindenbe.

Bele fog szólni a parvalasztasodba is, ha nem zárod rövidre.

2022. márc. 1. 22:20
 10/25 anonim ***** válasza:
69%
Nem veszed át, amit hozott, határozott legyél, majdhogynem durva. Nem teérted csinálja, hanem önzésből. Ragad, mint egy kullancs. Nem kell szépelegni meg magyarázgatni, tudja, mit csinál. Annak ellenére csinálja, hogy pontosan tisztában van vele, hogy ez téged kifejezetten zavar. Te nem vagy neki szempont, csak az ő szorongása az. Megmondod neki, hogy megállapodás nélkül ne jöjjön, a látogatások számát pedig heti 1-re korlátozod. Ha mégis jön, egyszerűen nem engeded be. Nem lapítasz csendben, mintha nem lennél otthon, hanem kisablak híján nyitott ajtón, de ha van, inkább kisablakon keresztül közlöd, hogy most ne jöjjön, nem volt megbeszélve. Tudj nemet mondani. Nem fog sokáig tartani a sértődési nagyjelenet, mert magának nem akar rosszat. Meg kell nevelni. Ő is nevelt téged és nem volt hozzá szívbajos.
2022. márc. 1. 22:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!