Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy érjem el, hogy anyu...

Hogy érjem el, hogy anyu akkor is hajlandó legyen támogatni, hogy ha nem vesznek fel koliba?

Figyelt kérdés

Volt egy olyan kikötése, hogy ha én egyetemre megyek csak akkor hajlandó támogatni, ha kolis leszek vagy itthon lakok, esetleg mamám féltestvére jöhet még szóba. Szerintem ennek főképp az az oka, hogy ő az egyetemi kolit úgy képzeli el, mint a középiskolait, hogy majd jól szemme tartanak, van tanulószoba, őt értesítik, ha nem vagyok bent, stb. Legalábbis ezt abból következtettem ki, hogy most gimi alatt kolis vagyok, és le lehetne adni olyan kérelmet, hogy ha nem megyek be/kések tanszobáról, akkor elég legyen az, hogy én telefonálok be(lévén elmúltam 18), de ő ezt nem volt hajlandó aláírni. Szóval ő csak olyan opciót hajlandó támogatni, amivel "szemmel tud tartani", vagy legalábbis úgy gondolja,hogy így van.

Viszont nyilván fennál az a veszély, hogy nem vesznek fel koliba, akkor meg marad az albérlet(nyilván lakótárssal). Nyilván nem várnám el, hogy a szüleim fizessék fullba, pláne, hogy az nem is lenne megoldható, ha koliba mennék is muszáj lenne valamennyit dolgoznom, hogy jobban kijöjjek. Csak nagyban megkönnyítené a dolgom, ha esetleg albérletben lennék, hogy legalább annyival segítsenek, mintha kolis lennék. Csak anyunak az az állapotja, hogy ha albérletbe megyek, akkor nem támogat (apu meg mindig vele ért egyet, szóval anyut kell meggyőzni).

2022. febr. 18. 11:40
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

#20 Nagyon jó, hogy leírod az egyértelműt, csak nem ez volt a kérdés.

Oké, tegyük fel, hogy dolgozok nyáron. (Egyébként biztosan fogok) Aztán, ha véletlenül akkora balszerencsém van, hogy nem vesznek fel koliba, és még az órarend is úgy jön ki, hogy nem annyit tudok dolgozni, amennyiből kijövök a félretett pénzemből, akkor mit csinálok? Csak ezért nem akarok kihagyni minimum egy évet. Nyáron két és fél hónap alatt meg a meglévő megtakarításom mellé fix nem keresek annyit két és fél hónap alatt, hogy abból én megélek nagyjából 9 hónapig. Utánanéztem, hogy hogy jövök ki szobabérléssel, és az legjobb esetben is havi ötven ezer rezsivel együtt is, de ez elég ritka, ráadásul addigra fixen fentebb megy az albérletár, mert akkor tudják meg sokan, hogy nem jött össze a koli. És akkor azzal még nem számoltunk, hogy azért eszek is, személyes higiéniára sem árt figyelni, tömegközlekedés.... Ez így minden luxus és szórakozás nélkül.

2022. febr. 18. 19:50
 22/33 anonim ***** válasza:
12%

Ezt úgy hívjuk, hogy a pénz hiánya miatt nem tudtál továbbtanulni.

Vagy anyád fütyülésére táncolsz, vagy magadnak finanszírozod. Mert a te esetedben mindegy, hogy azért nem kapsz otthonról pénzt, mert nincs, vagy a feltételek nem elfogadhatóak, a sztori vége, hogy nincs pénz.

Ha odakerülsz, hogy nincs kollégium ülj le anyáddal, hogy odaadja-e azt a pénzt amit rád szánt feltételek nélkül, vagy nem. Akkor nincs mit tenni, munka világa, vagy a rokon nyakára beülsz -ha nem mutat be nektek egy nagy lóf@szt.

De, hogy válaszoljak a kérdésedre is, hogyan vedd rá anyádat... nos készíts a ruhátlan testéről fotókat és mond meg neki, ha nem fizeti az szobabérletedet a szomszédoknak, munkatársainak elküldöd, vagy feladod a hirdetést a rosszlanyok.hu-ra arcal, testtel.

Ez a megoldás már válasznak mondható? A látszólag felhőtlen kapcsolatotok nem lesz ettől rosszabb valószínűleg.

2022. febr. 18. 20:35
 23/33 anonim ***** válasza:
53%
Amilyen albi árak vannak néha... nem csoda hogy nem örül a dolognak.
2022. febr. 18. 23:30
 24/33 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem először azt kellene megértetni anyukáddal, hogy egyetemen teljesen máshogyan működik a kollégiumi rendszer mint a középiskolákban. Egyrészt nagyon nehéz bekerülni és sajnos nem is feltétlenül az kerül be, akinek szüksége van rá. Ez egyetemenként változó, de általában a szociális helyzetet (pl. egy főre jutó nettó jövedelem, egészségügyi problémák és költségei, távolság, család stb., tehát van-e tanuló testvéred, elváltak-e a szüleid, hátrányos helyzetű vagy-e stb.), tanulmányi eredményeket (nálunk első évben a felvételi pontszámból számoltak, később a félévi átlagokból) veszik figyelembe és talán még plusz tevékenységre (pl. közéleti tevékenység, tdk, hallgatói szervezet tagja stb.) lehet pontot kapni. Ehhez rengeteg papírt kell összeszedni, mindent igazolni kell valamivel stb., de még így is előfordulnak csalások (pl. gyakori hogy az egyetemista átjelentkezik a család egy másik, üres ingatlanjába vagy a nagymamához vagy a vállalkozó szülők minimálbérre jelentik be magukat stb.) és eleve kevés a férőhely, nagyon megszűrik a jelentkezőket. Abszolút nem

lehet vele biztosan számolni, pl. én három évig kollégista voltam, idén nem kaptam kollégiumot (semmi nem változott a helyzetemet tekintve)… a várólistára feljelentkeztem ősszel, de még mindig nem kerültem be, már mindegy is. Ráadásul a ponthatárok is elég későn szoktak kiderülni. Másrészt pedig az egyetemi kollégiumban már nincsen feletted semmi kontrol (egy házirend szokott lenni, hogy mit nem szabad stb., de ez tényleg csak a legalapvetőbb dolgokat szokta tartalmazni), senki nem fogja figyelemmel tartani vagy számon kérni rajtad azt, hogy mikor mész el, mikor mész vissza, mikor tanulsz stb., semmit. Eddigi tapasztalataim alapján néhány albérletben több mindenre kell odafigyelni mint a kollégiumban, hogy a tulaj mit és hogyan szeretne intézni, mit tolerál a többi lakó stb. :D

Szóval szerintem ezt érdemes lenne anyukádnak kifejteni és elmagyarázni, hogy az albérlet sok esetben nem úrimuri meg szabadság stb., hanem kényszer, mert egyszerűen nincsen más lehetőség, valahol lakni kell.

2022. febr. 19. 09:30
 25/33 anonim ***** válasza:
27%

1. anyud megengedheti magának az albit?

2. a koli minden csak nem jó (nálunk Se-etk-n borzalmas volt az összes. Tanulni és pihenni ott nem lehetett, cserébe, ha nem voltak meg a pontjaid és vettél részt minden kolis szrban, kivágtak onnan)

2022. febr. 19. 14:08
 26/33 A kérdező kommentje:

Egyébként az a baj, hogy nem sok esélyem van a kolira, már az alapján, ahogy utána olvastam.

Szóval ha kiderül, hogy nem vettek fel koliba, akkor nagyon muszáj lesz anyámat meggyőzni, hogy segítsen legalább az első pár hónapban. És még egyszer mondom, nem arról van szó, hogy fizessen mindent is, hanem arról, hogy amennyivel koli esetén hajlandó lenne. Szerintem neki teljesen mindegy anyagilag, hogy mennyi az az összeg, amit nekem kell megoldani az ő segítségén kívül.

2022. jún. 13. 09:44
 27/33 anonim ***** válasza:
37%

szerintem nem rossz otlet rokonhoz koltozni, talan csak a rezsibe kellenne beszallni, igy sokat sporolnal az elso idoben.

Ha igy is, ugy is dolgozol, akkor azt a penzt teljes egeszeben magadra koltheted, elbulizhatod vagy az egeszet felreteheted.

Ismerd meg az oreglanyt, lehet tok jo fej! Ha nem jon be a viselkedese meg mindig raersz akkor is tovabb allni

2022. jún. 13. 10:06
 28/33 A kérdező kommentje:
Az a nagyobb baj, hogy a rokon nem tud erről az opcióról. A másik probléma meg az, hogy ha az első megjelölt helyre vesznek fel, akkor nem is abban a városban leszek, ahol ő lakik
2022. jún. 13. 10:22
 29/33 anonim ***** válasza:
86%

Vegyél fel diákhitelt, erre találták ki.

Igen, mindenki tudja, hogy nem a legjobb hitellel indítani a munkás éveket, de ha nincs más megoldás, akkor muszáj. Kaphatsz később ösztöndíjat is.

2022. jún. 13. 13:40
 30/33 anonim ***** válasza:
100%
Drukkolok kérdező, hogy felvegyenek és minden rendben legyen.🙂
2022. jún. 13. 14:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!