Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogyan viseltétek el, hogy az...

Hogyan viseltétek el, hogy az egyik szülőtök alkoholista lett?

Figyelt kérdés

Már rég külföldön élek, ezért ritkán látjuk egymást, kéthavonta telefonálunk csak, de tudom, hogy elkezdett inni. Egyrészt pletyka, másrészt ki akarták rúgni a munkájából (ezt nem ő mondta, hanem egy ismerősöm, akikkel kollégák), végül hallom a hangján. Akárhányszor felhívom, azonnal meghallani, hogy elnyújtja a szavakat, fokozott jókedvben van, de lassabban is reagál.

Nem tudok ezzel mit tenni, van elég baj a saját magánéletemben, ez nem hiányzik a fejemre. Korábban nem ivott, inkább csak láncdohányos, úgyhogy hajlamos a függőségekre.

2022. febr. 2. 21:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
90%
Egy alkoholistának nem lehet segíteni, ez az igazság sajnos. Tehetsz bármit, nem rajtad áll, ne vedd magadra a problémáit.
2022. febr. 3. 08:40
 12/18 anonim ***** válasza:
87%
Anyám alkoholista hosszú évek óta. Nem az a dühöngő, de mindig volt oka rá, vagy legalábbis talált, hogy miért piál. Tagadja, ha valaki a szemére veti, tagad ezerrel, és borzasztóan megsértődik. Pedig mondtuk már neki nemegyszer, hogy hallatszik a hangján, hiába nem érzi magán, meg érezni a szagán úgy, hogy ráadásul még dohányos is. Telefonálgat, nem hiszi el, hogy mindenki hallja a hangján, nemcsak mi. Sokszor látom, hogy a fabecookon éli ki magát, politizál össze-vissza, kötöszködik hozzászólásokban. Vérciki, mint valami alja proli, miközben egész magas beosztásban dolgozó értelmiségi volt...Nem hiszi el, hogy valószínűleg tudja róla mindenki, hogy piál. Nagyon hosszú évek óta így megy, csak amikor még dologozott, akkor csak este ivott, meg hétvégente. Most meg...az a legrosszabb, ha apám kiteszi a lábát otthonról valami miatt, mert akkor villámgyorsan képes már akár délelőtt úgy lealjasodni, hogy nem forog a nyelve. Belőlem undort és megvetést vált ki, de szerencsére nem otthon élek már vagy 20 éve, ha telefonon meg hallom a hangján, hogy nagyon el van ázva, lerázom. A kedvencem pedig az, hogy amikor orvosnál, kórházban nyilatkozni kell: neki nincs káros szenvedélye. Miközben bűzlik a cigarettától (aki nem dohányzik, az akkor is érzi, ha nem épp előtte gyűjtott rá) és alkoholista. Én nem tudok vele mit csinálni, a saját életemet úgy élem, ahogy akarom, másét nem tudom.
2022. febr. 3. 10:56
 13/18 anonim ***** válasza:
83%
3 eves koromba elvaltak, mert a fater inni kezdett. Eloszor a kolegak biztatasara,mert hogy nez ki ha hazamegy munka utan a tobbiek meg a kocsmaba es nem tart veluk. Egy idobe erdekelt,hogy tudnek segiteni rajta,de aki nem akarja azon nem is lehet. Azota elvan es maganyosan eldegel egy garzonba. Dolgozik. De nem keressuk egymast. Nem haragszom ra,csak kizartam az eletembol.
2022. febr. 3. 11:05
 14/18 anonim ***** válasza:
85%

Az én apám régóta iszik, már egyre jobban. Amíg otthon laktam sem viseltem jól. Elszomorító és dühítő amikor tőled is fontosabb az ital.

Most annyival könyebb, hogy nem látom mennyit iszik mindennap és nem olvassa a fejemre amikor olyanja van. Bár múltkor telefonban előszedte a régi dolgokat, amikkel nem tudok mit kezdeni. Tudtam, hogy sokat ivott azért mondja. De még csak reggel 9 volt és be volt nyomva... :(

Nem tudok vele semmit sem csinálni. Csak nézem ahogy leépíti magát. Be sem ismeri hogy gondja van vele... A barátai ivócimborák, nem barátok. Itatják egymást. Egy nő sem fog vele leállni ha így halad és mondjuk nem is akar az ital végett senkivel sem összeköltözni, mert akkor alkalmazkodnia kellene és ő nem akar lemondani. Én nekem iszonyat lelkibánat ez az egész..

2022. febr. 3. 15:00
 15/18 anonim ***** válasza:
85%

Apam kezdte alkohollal, anyam vele maradt, egy ido utan anyamnak xanax kellett h elviselje,megmondtam h megkeresem a gyogyszereszt aki illegalban adja neki a xanaxot, akkor par napra abbahagytak. Ezt tobbszor. Aztan apam ujrakezdi es anyamat feljogositja h akkor o is.

Tesom veluk lakik, en kulfoldre koltoztem. O meseli h most epp mi tort be, most epp hajnalig uvoltoztek. Az en ket szep kozeposztalybeli ertelmes szulomet igy tette tonkre az alkohol es az egymashoz ragaszkodasuk.

Csak csetelunk vagy rogton munkaido utan hivom oket mielott hazaernek es nyulnak a szekrenybe.

Probalta ocsem meggyozni anyat h koltozzenek el es hagyjak apat, nem teszi, innentol nincs mit tenni.

Nem viszem haza hozzajuk a gyerekeket, foglalok szallast es nezzunk meg egy magyar varost egyutt cimszoval 3napot vhol eltoltunk. A gyerekek vagynak nagyiekhoz, a legnagyobb mar ertene es eszrevenne, titkolom amig lehet, aztan eljon majd az ido amikor valaki kimondja h nagyi/nagyapa reszeg volt a skypeon.

Őszinten? Eltettem oket egy polcra es igyekszem a sajat hazassagomat kicsit objektiven tavolrol nezni, ha inni fog a ferjem vagy rossz lesz a kapcsolatunk en lelepek, nem fogom a masik nyomorat magamra venni es egyutt fetrengve atinni a hetvegeket, ahogy a szuleim teszik. Az en ferjem nem fog a nappali sarokba pisilni v osszexarni magat az eloszobaban, szombat reggel reszegen vezetni a piaboltig, puceron reszegen udvozolni a becsongeto szomszedot mar reggel. Ha megteszi, en mar nem leszek ott. Testi szellemi nyomor ami az ember meltosagat teszi tonkre.

2022. febr. 4. 06:14
 16/18 anonim ***** válasza:
82%
12es mintha az én anyámat írtad volna le, mindig letagadta, lehazudtaa csillagos eget, hogy Ő nem ivott, pedig már állni se bírt a lábán, ha a szonda kimutatta azt is letagadta, többször veszélyeztetett bennünket, autóba ült részegen, de csak tagadott, tagadott, ahogy kitette apám a lábát otthonról kómára itta magát, gyerekként ezt szörnyű volt látni, mai napig nem bírtam feldolgozni, csak eltemetni magamban. Mai napig vannak rémálmaim ezekről az eseményekről, autós balesetekről, sajnos nagyon sok rosszat mondott nekem gyerekként, amiket azóta is hordozok magamban. 19 évesen elmenekültem otthonról, egyetemre, próbáltam kizárni az életemből. Nem foglalkozni vele, aztán kettő éve beteg lett, rákos (hasnyálmirigy) 2 éve árprilisban meghalt. Nem jutottunk be a kórházba hozzá, nem tudtunk elköszönni,igazán nem tudtam volna hogy mit is mondjak neki. Sokszor érzem azt, hogy lehet el kellene menjek egy szakemberhez.
2022. febr. 4. 13:34
 17/18 anonim ***** válasza:
78%

Nekem anyám ivott.

Kezdjük ott, hogy egyedül nevelt, mert elvált volt. Tesom nem volt.

Tehát nekem, mint egyke, ehügy szülős gyereknek "duplán "szükségem lett volna a biztonságérzetre, ehelyett korán észrevettem, hogy anyámmal "nem stimmel valami".

Nem itta az asztal alá magát, de délelőtt bevonult a konyhába és mire kész lett az ebéd, addigra elfogyott a liter pálesz vagy a kannás bor is. Lehetett ugyan bestélgetni vele, de látszott, hogy nem igazán van teljesen jelen.

Mire felnőttem, ezek a dolgok nagyon aláásták a kapcsolatunkat, sokat veszekedtünk .Hol tagadta, hogy iszik, hol azt mondta, ennyi jár neki. De mindenképp én voltam a szemétléda, aki támadja őt, ok nélkül.

Nyugdíj után lett a legrosszabb (mármint, miután. Nyugdíjba vonult, ihatott, mikor akart..). Akkor már volt, hogy összeesésig ivott, ajtót nyitva felejtette, tűzhelyet égve felejtette, ne mertem egyedül hagyni a lakásban, mert butaságokat csinált. Pár év alatt totál le is épült.

Én meg ittmaradtam, dühhel, lelkifurdalással.Sokszor úgy érzem, velem van a baj, én voltam rossz. Holott a helyzet volt az. Rettegek, hogy valagha is újra lesz alkoholista a családomban. Nem akarom újra átélni ezt!

2022. febr. 4. 21:33
 18/18 anonim ***** válasza:
63%

Minden létező módon ragaszkodtam hozzá, szerettem, segíteni akartam neki.

Meghalt...

Jövő héten lesz 8 éve.

Nagyon bánt, életem tragédiája. Csodás gyerekkorom volt. Egyre többet ivott,de sosem volt agresszív,sosem bántott senkit semmilyen módon. Súlyos szenvedélybetege volt az alkoholnak. A szervezete aztán nem bírta.

Minden családdal szívből együttérzek, akiknél hasonló a baj. Mert ez bizony egy nagyon nagy baj...

2022. febr. 4. 21:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!