Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Megvennél édesapádtól vagy...

Megvennél édesapádtól vagy költenél egy ilyen házra, ha az álláspontja a következő?

Figyelt kérdés

Apám úgy döntött nem költ a szülei házára(amiben jelenleg is élünk), így a kétezres években építkeztek, a szomszéd településen.

Akkoriban csak kétszintes házakat engedtek oda építeni. Amire nem volt keretünk, így hitelt is felvették. (szerencsére már kifizették)

A ház állapota, tégla építésű, szigetelt lakás, víz-szenyvíz és villany bekötve. De az alsó szinten nincs kész csak két szoba, további burkolás, fűtés rendszer kiépítés szükséges, hogy lakható legyen.

Felső szinthez nincs hozzá nyúlva.

Apám szavaiból ítélve, ő mindig is azt szerette volna, ha első szülötté a ház. De a Tesóm már 14 éve elköltözött messze tőlünk, panel lakás vett magának amit még 20 évig törleszt.

Mondtam Tesómnak, ha igényt tart a házra akkor hajrá, adja el a sajátját költözzön be, egy forint se kell belőle nekem. Tesóm nem nagyon hajlik az ötletre, eléggé kétbalkezes semmihez sem ért.

És a fizetések is kicsit kevesebbek.

Én úgy voltam vele, hogy közel szeretnék lakni az szüleimhez, mert itt tudok róluk gondoskodni. És itt érzem jól magam.

És felvetült a kérdés, hogy megveszem édesapámtól a házat a későbbiekben és a két tesómat rendezi belőle.

Nem mondtam neki, de már úgy gondolom, jobb ha nem teszem abba a házba a lábam, mert mindig neheztelne rám, hogy az nem nekem lett építve.

Sok a veszekedés itthon, mindig is ment. Egy évet külön éltem tőlük messze a városban a panelban, jó volt de hiányzott a kert az állatok, a barkácsolás.

Szinte egyedül gondoskodok jelenleg is róluk a másik tesóm csak hetente van itthon, de akkor se csinál semmit csak fekszik+telefonozik.

Jövőre már jócskán fog pénzem jönni a fuvarozásból és akkor majd idővel lesz pénzem házra.

2022. jan. 10. 07:57
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Vagyis van egy félkész, üres házuk?
2022. jan. 10. 08:04
 2/20 anonim ***** válasza:
93%

Ha félkész akkor nincs lakhatási engedély rá, na mármost ha 10-20 éve lett elkezdve az építés, vagy ha 5-10 éve csak üresen/félkészen áll nem fogsz rá lakhatásit kapni még ha be is fejezed.

Esetleg átalakítgathatod stb stb de akkor annyi lesz mintha újat építenél, gondolom tesód ezzel kb tisztában van. Én örököltem ilyet, de a műszaki ellenőr haver (vagy 15éve ismerem) annyit mondott nemérdemes pénzt ölni bele, annyit változtak azóta a dolgok hogy többe lenne a leves mint a hús.

Ha viszont lenne lakhatási engedély akkor már más a leányzó fekvése.

2022. jan. 10. 08:12
 3/20 A kérdező kommentje:
Lakhatási engedély megvan szerencsére.
2022. jan. 10. 08:27
 4/20 A kérdező kommentje:

3# igen, ami probléma lenne ha nem lenne lakhatási eng. Az a kémény lenne, mert téglából van.

Nem pedig az az elhíresült szigetelt him humi 500.000Ft samat kémény.

2022. jan. 10. 08:31
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Azt kell kikalkulalgatni, h melyik lenne kedvezobb: felujitani es befejezni vagy egy ujat epiteni.

Tovabba, h annak a nagy haznak mennyi lenne kb a rezsije es hogy ki tudnad-e gazdalkodni.

2022. jan. 10. 08:32
 6/20 anonim ***** válasza:
100%

A mai alapanyagárak mellett felújítani biztos hogy olcsóbb, kivéve ha bontandó az ingatlan állapota.

Nem értem teljesen a sztorit, csak annyit, hogy ellenszélben kell működnöd. Emiatt nem biztos, hogy megéri. Sőt. Ha szekálnak, és házasodnál, és a feleségedet is szekálnák, átjárkálnának hozzád vagy neked kéne minden energiát beléjük öldöd a saját családod (feleséged gyerekeid) rovására, miközben még te vagy a rossz, mert nem te vagy az elsőszülött, az biztos, hogy pokollá fogja tenni az életedet és a családodat. Megértem, hogy fontos neked a családi örökség meg a szüleid, de ilyen családi feszültségek mellett szerintem másik házba fektesd a pénzed, akár ugyanazon a környéken, de messszebb, és ahol nem tudják olyan könnyen megmérgezni az életedet.

2022. jan. 10. 08:46
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

Érzelmileg kötődsz a házhoz?

Olcsóbb lenne ebbe pénzt fektetni - plusz kifizetni a testvérek felé -, semmint egy újat építeni?

Úgy gondolod, hogy amit apád nem fejezett be, "majd én megoldom helyetted, papa" felkiáltással neked kell befejezned? Akkor is, ha ezt valójában nem is neked szánták?

2022. jan. 10. 08:56
 8/20 anonim ***** válasza:
98%
Ilyen az, amikor az emberek érzelmeket visznek be tárgyszerűen is lerendezhető helyzetekbe. Ismerős a helyzet.
2022. jan. 10. 09:00
 9/20 anonim ***** válasza:
27%
Minek akarod megvenni a házat? Amíg élnek a szüleid, nekik is lakniuk kell valahol, és nyilván ott akarnak, ahol addigi életüket leélték. A haláluk után meg vétel nélkül is a fele a tiéd, csak a tesód részét kell megvenned tőle (amit nyilván szívesen elad, ha nem akar ott lakni).
2022. jan. 10. 09:01
 10/20 anonim ***** válasza:
100%
#9, nem ott élnek a szülők, ez egy különálló, befejezetlen ingatlan.
2022. jan. 10. 09:06
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!