Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Most mit csináljak, ha kitagad...

Most mit csináljak, ha kitagadtak?

Figyelt kérdés

Nagyon bonyolult a történet. Engem a nagymamám nevelt fel, amikor anyu elvált apámtól, odaköltöztünk a mamához. Nagy sok mindent köszönhetünk neki. Pl. a másfél szobás lakását nagyobbra cserélte, hogy elférjünk mindannyian és legyen külön szobám. Mindig bátorított a tanulásba, türelmes volt velem, a kedvem leste. Anyának nem volt türelme hozzám, sokat is dolgozott, így egy olyan viszonyban álltunk anyuval, mintha barátnők lennénk.

Plusz 1-2 hetes fiatal anyukaként, amikor a páromnak el kellett mennie munka miatt, haza mentem a mamámhoz, és ő segített a csecsemő körül, amiért szintén hálás vagyok.

Szeretem a családom nem vagyunk hibátlanok, sok csontváz van nálunk is, de ezt nekünk kéne megoldani.

A történet érdemi része akkor kezdődött, amikor a mamámnál voltam a 2 hetes picivel. Anyám és a férje között konfliktus volt, és anyu sosem tudta ezt jól kezelni, kezdtek elfajulni a dolgok. Oda jutottunk, hogy kaptam anyától egy sms-t, ami kvázi búcsúlevél volt. Majd este jött a telefon a férjétől, hogy anyut bevitték a mentők öngyilkossági kisérlet miatt. A mamám ezen nagyon kiakadt és azt mondta, ő nem fog bemenni hozzá, mert nagyon mérges rá. Dühöngött szinte. Mivel másnap mentem már haza, megkértem a párom, hogy ugorjunk el anyuhoz a kórházba, mivel tudom, hogy ott nem adnak semmit, még wc papírt is vinni kell. Így a picit a másik nagymamára hagytuk, és elugrottunk abba a megyébe ahol anyu volt, útközbe bevásároltam alap dolgokat, hogy ne legyen semmi nélkül ott. 2-3 óra nyomozás után megtudtuk, hogy a zártosztályon van, de hétvége lévén nem engedtek be, csak a cuccokat engedték, hogy beadjuk. Hétfőn dajkára bíztam a kisbabám és a férjem is szabit vett ki, hogy engem elvigyen pár megyével arrébb anyuhoz a kórházba (nem akarta, hogy én vezessek, mert a pici mellett folyamatosan kimerült voltam). Közben beszéltem a férjével is, akivel fasírtban volt, hogy ő nem mehet be hozzá, összekészített neki ruhákat stb. mert nincs védetségije. Így a kórháznál találkoztunk, meghallgattam az ő verzióját is a történtekről, majd bevittem anyuhoz a cuccokat.

Anyu nagyon sírt, ki akart onnan menni, mondta, hogy ott bántják, és hogy nem is akart öngyilkos lenni, csak félreértés volt, és a férje záratta oda be, hogy eltegye az útból... én tudtam, hogy ez itt mismásolás, azt is tudtam, hogy hazudik pl. az öngyilkosági kisérletről és azt is tudtam, hogy a férje előtt nagyon erős depressziója volt amit sosem kezeltek, de a férje mellett "kivirult". Én azt akartam, hogy maradjon ott, csinálja végig a programot, lássa szakember végre ... őt is megkérdeztem mi történt, meghallgattam. És idáig jutottunk, mert jött a nagymamám látogatóba. (!)

Hozott ő is ruhát meg egyéb piperét. Nem tudtam vele beszélni komolyabban, engem várt a kisbabám otthon, de annyit mondott, hogy az én érdekemben nem mond most semmit, mert akkor elvált asszony leszek hamarosan. (???) Itt tudtam, hogy találkoztak a parkolóban anyu férje, a nagyim és az én férjem. És ebből biztos, hogy volt konfliktus. Anyu már napokkal előtte mondogatta, hogy a férje ki akarja lakoltatni, meg egyéb durvaságok, így a mama haragudott is rá rendesen.

Előbb elmondtam anyám verzióját a történtekről, a férje ezek után elmondta, hogy szerinte hogy volt. Ebből kellett a tényeket kiszűrnöm. Majd megkérdeztem mi volt a parkolóban, a párom is és anyu férje is elmondta. Itt a páromnak maximálisan hiszek, mert ő soha nem hazudott nekem semmiben. Találkoztak, majd nekik rontott a nagyim, és jól lehordta őket, amiért így viselkednek a lányával, a párom megjegyezte, hogy anya kezelésre szorul (ezt vallom én is) és ezen is kiakadt, hogy az anyósát "ledilinyózza".

Napokkal később anya a mamám közbenjárására kikerült. Aztán egyszercsak jött a telefon, hogy anyut tényleg kilakoltatja a férje. :O Mivel anyu a mamánál volt, és egyiket sem érték el nekem szóltak. Én hívtam a mamát, hogy ez most komoly? De mielőtt még bármit mondhattam volna, a mamám közölte, hogy többet ne keressem és ne tegyem be a lábam hozzá. Köpni nyelni nem tudtam. Napokig sírtam, hogy ide jutottunk. Nem keresett a családomból senki.

Aztán hónapokkal később, összefutottam anyámmal egy marketben. Ahol elmondta, hogy a mama azt várja, hogy bocsánatot kérjek, mert megharagudott rám, hogy beszélek anya férjével, ezzel mintha az ő pártjára álltam volna. Meg persze a férjre is mérges, hogy ilyen "köpönyegforgató".

A sluss poén az, hogy anya kibékült a férjével, és most a mamát állítja be anyukám rossznak, hogy miatta van minden. És persze a mama erről mit sem tud.

Én nagyon szeretnék kibékülni a mamámmal, mert hiányzik és szeretem, de bocsánatot nem fogok kérni, mert annyi a bűnöm, hogy gondoskodni akartam anyámról.

Köszönöm, ha valaki nálam okosabb tud adni tanácsot. 😔

2021. dec. 21. 22:15
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
90%
A nagymamád felnevelt tisztességesen, más világban nőtt fel, más a nézőpontja, néha el kell engedni a füled mellett amit mond, és neked okosabbnak lenni, és bocsánatot kérni.
2021. dec. 21. 23:07
 12/40 anonim ***** válasza:
60%
Hát, jól elvagytok :D:D:D
2021. dec. 21. 23:19
 13/40 A kérdező kommentje:

Ha én is hazudok neki mennyivel leszek különb anyámnál? Nem akarom magam megjátszani, ez annyira ellenkezik mindennel amiben hiszek. Így is borzalmas hogy a gyerekei hülyére veszik.

Akkor kénytelen vagyok felmenni hozzá és elmondani a véleményem, majd örök búcsút venni tőle. 😢

2021. dec. 21. 23:27
 14/40 anonim ***** válasza:
100%

"Én nagyon szeretnék kibékülni a mamámmal, mert hiányzik és szeretem, de bocsánatot nem fogok kérni, mert annyi a bűnöm, hogy gondoskodni akartam anyámról."

Ezt hívják úgy, hogy felnőttél: van kialakult értékrended és gerinced, és többre tartod magad annál, mint hogy bocsánatot kérj, ha nincs miért bocsánatot kérni. Az a baj, hogy amíg gyerek vagy, bizonyos fajta szülők és nagyszülők nagyon hozzá tudnak szokni, hogy mindig nekik van igazuk. És valaki ebből nem tud továbblépni, és felnőtt korodban is azt várják, hogy minden konfliktushelyzet azzal záruljon, hogy esdekelsz a bocsánatukért.

Azt mondhatod (megüzenheted) neki, hogy nem volt célod megbántani és szeretnél kibékülni vele. De ha valaki nem akar látni, akkor nem akar látni - zaklatásba nem kezdhetsz.

2021. dec. 22. 00:20
 15/40 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként azok alapján, ahogy akár veled, akár másokkal bánik, a mamád érzelmileg nem százas. Akkor sem, ha tisztességgel felnevelt és támogatott. Ha pedig ennyire könnyen el tud magától dobni, akkor ezek után már én sem pedáloznék annyira, hogy szoros és támogató legyen a kapcsolat. Mi lesz a jövőben, majd a következő családi konfliktusnál is kitalálja, hogy többé nem akar látni?
2021. dec. 22. 00:22
 16/40 anonim ***** válasza:
23%
Semmi rossz indulat nélkül kérdezem; miért nem tudsz bocsánatot kérni tőle? Félre tenni a büszkeséged? Ha normális anya mellett nőttél volna fel, tudhatnád hogy olyankor is a gyerek kér bocsánatot még ha nem is ő a hibás (nincs kedvem vitatkozni erről, ez tény). Lehet nálad most ez először fordul elő az életedbe, hogy félre kell tenned a büszkeséged, de most ez lenne a helyes. HA meg akarod oldani a "problémát". Illetve gondolj már bele abba kérlek szépen, hogy nem fog örökké élni. Bármikor történhet vele bánni és akkor vissza fogod sírni, hogy nem adtál neki igazat. Sőt, azt fogod kívánni hadd mondhattad volna el neki 0-24-be, hogy elnézést. Nem megalázkodni kell, hanem LENYELNI AZ ELLENSZENVED ÉS AZT MONDANI NEKI, HOGY IGAZA VOLT! Az idősebbek amúgy is makacsabbak, ennél nem lesz ő már nem makacsabb, hidd el... Ne viselkedj úgy, mint egy hisztis kis gyerek és lásd át a helyzetet tisztán. Ülj le és gondold végig, hogy megéri-e ez neked??? Ő nevelt fel! Feláldozta az idejét, odaadta minden szeretetét, és erre nem vagy képes? Hogy igazat adj neki? Ha nem teszed, el fogod veszíteni mindazt, amit felépítettetek. Megéri??? Csak azért, mert "jaj nem volt igaza, hanem nekem volt" És? Kit érdekel? Vagy ne tedd, de akkor felejtsd is el őt.
2021. dec. 22. 00:26
 17/40 anonim ***** válasza:
69%
Ha beleszoksz, hogy mindig a más bűnéért te kérsz bocsánatot, kapcarongyként fognak odahaza kezelni.
2021. dec. 22. 01:04
 18/40 anonim ***** válasza:
82%
#16 Ez a legrosszabb, a kapcsolatra nézve legmérgezőbb hozzáállás, amit szülőként a felnőtt gyereked felé tanúsíthatsz.
2021. dec. 22. 01:05
 19/40 anonim ***** válasza:
91%
Ne menj se anyádhoz, se nagyanyádhoz látogatóba 1-2-3 hónapig, akkor nem kell megalázkodnod meg talpát nyalnod. Csak szó nélkül maradj el egy negyedévig, értelmetlen vitatkozni, hát bolondok már. Egyik se normális, teneked ezt kell belátnod, veszekedések meg győzködés helyett távolságot tartani tőlük, hacsak nincs annyi energiád, hogy a gyermekeden kívül két demens ápolását is a nyakadba vedd.
2021. dec. 22. 01:06
 20/40 anonim ***** válasza:
87%
És nem, kedves #16-os, olyan emberekkel, akik kontrollálnak, akik érzelmileg zsarolnak, akik játszanak az érzéseinkkel, akik csak úgy megszakítják a kapcsolatot mert épp olyanjuk van, akik a felnevelésünkért (ami gyerekként nem a mi döntésünk volt) felnőtt korunkban is feltétel nélküli tekintélyt, megalázkodást, színjátékot várnak el, bocsánatkérést olyankor is, amikor nem hibáztál - nos, ilyen emberrel nem siratjuk a kapcsolatot. Fizikailag talán ellátjuk őket ha muszáj, de azt sem szívesen, hanem kötelességből.
2021. dec. 22. 01:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!