Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szeretném otthagyni az egyetem...

Szeretném otthagyni az egyetemet? Hogy tálaljam otthon?

Figyelt kérdés

Nekem a szüleim nem engedték, hogy azt a szakot válasszam, ami mindig érdekelt. Nekik a jog, a mérnöki, az orvosi a "valamire való" szakma és ha majd lesz egy normális diplomám, amihez nyúlhatok, utána mehetek önmegvalósítani.

6 éve járom a jogot, jelenleg harmadéves vagyok 25 éves létemre. Még két év legjobb esetben is, mire diplomát szerzek (ha addig nem csúszok megint és az összes zv-m sikerül elsőre).

Utána elhelyezkedhetek maximum a diplomás minimálbérért, de van ismerősöm, aki úgy bojtárkodott egy évet, hogy nem kapott egy forint fizetést se, közölte a főnöke, hogy örüljön, hogy a kamarához bejelenti, más ilyen 200 ezer körül kap. De sokan elhelyezkedni sem tudtak, és vagy elkezdtek egy másik szakot, vagy megcsinálnak még egy szakjogász képzést, hátha azzal könnyebben találnak munkát. És ezek az úgymond jó tanulók, akik nem csúsztak, cum laudéval végeztek minimum.

Én azt érzem, hogy elfogyott az a kevés motivációm is, ami az elején volt... Nincs kedvem tanulni, nincs kedvem az órákhoz, beadandókhoz. Régen még volt bennem egyfajta kötelességtudat, meg bűntudat, ha nem az iskolával foglalkoztam, de már ez is eltűnt.

Ráadásul tényleg megijeszt az, hogy 27 évesen ott leszek pályakezdőként és még utána is vár rám a szakvizsga, ha valamit szeretnék kezdeni magammal később...

A szüleim azért erőltették ezt a vonalat, mert nagybátyám jogász, ügyvédi irodája van és hogy ő mennyire jól él, mehetek majd hozzá, később is segítene ügyfeleket szerezni... De ő is mondta, hogy amíg ügyvédbojtár leszek nála, a legjobb esetben is a diplomás minimálbért tudja adni. Ráadásul vidéken élnek, 240 km-re Pesttől, a határ mellett. És nem az osztrák határra gondolok sajnos...

Én Budapestről nem szeretnék hazaköltözni, mert az egy halott kisváros. Nincs semmilyen társasági élet, nincs lehetőség szórakozásra, tanulásra, pihenésre, semmire. Ráadásul messze is van mindentől, kb a semmi közepe. Az is megijeszt, hogy az anyám azzal jön, hogy ott az itteni lakásom árából kacsalábon forgó palotát lehet építtetni, majd meglátom. De ez azt jelenti, hogyha a lakásomat eladjuk, akkor nekem otthon vissza kell költözni a régi gyerekszobámba ÉVEKRE.

Hozzászoktam a szabadsághoz, hogy senkihez nem kell alkalmazkodjak, hogy azt csinálok itthon, amit szeretnék. Ha otthon vagyok a szüleimnél, az anyám minden percemről tudni akar. Ha bemegyek a fürdőszobába, akkor minek mentem be, ha a konyhában vagyok, minek vagyok ott, ha megyek valahová, hová megyek, kivel megyek, ne menjek, ne zavarjak ott, maradjak otthon, miért 'csavargok'... Ez is megijeszt nagyon.

Ráadásul a nagybátyám azért sikeres, mert egy cápa. Ha megjelenik valahol, mindenki rá figyel, bármilyen társaságban ő van a középpontban, még ha nincs igaza, akkor is elhiteti veled, hogy te vagy a hülye. Én meg nem ilyen vagyok, kb az a "megbújok a sarokban, itt sem vagyok" típus vagyok ismeretlen helyzetekben. El nem tudom képzelni, hogy én egy tárgyaláson leálljak a másik féllel vitázni, vagy hogy magabiztosan adjam elő magam idegenek előtt. Az okiratszerkesztések, beadványok írása megy, szeretem is, de ez ugye nem csak ennyiből áll...

Nem szeretném ezt erőltetni tovább, úgy érzem, jót tenne, ha kicsit kiszakadnék ebből és akár azt is el tudom képzelni, hogy nem jelentkeznék rögtön máshová, hanem dolgoznék 1-2 évet. Gimiben arra a szakra mentem, amit a szüleim akartak, egyetemet is hasonlóan választottam. Sosem volt meg a saját akaratom és nagyon régen volt sikerélményem... Rossz belegondolni, hogy mennyi pénz lett kidobva emiatt az ablakon és hogy 6 évet lényegében elvesztegettem az életemből, de még mindig úgy gondolom, hogy inkább most, minthogy húzzam ezt 4-5 évig tovább.

2021. nov. 16. 21:52
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:
91%

30-as vagyok. Elhiszem hogy rossz érzés ennyi idősen a szüleidtől fuggni. Talán ha majd eltartod magad kicsit visszább vesznek, nem tudni. Az is lehet, hogy ha kiélted a nagy szabadságot Pesten egy idő után vissza vágysz majd vidékre, sokan jártak így, főleg miután családjuk lett vagy megunták a bulizást.

Suli mellett siákmunka/levelező tagozat nem opció, hogy legalább a zsebpénzzel ne zsaroljanak?

Amúgy ha most otthagyod, ugyanúgy kevés pénzért fogsz dolgozni valami gyárban pl, hacsak nem mész külföldre, de gondolom nem annyira vonz, hogy Németországban mosogass.

Azért az, hogy 6 év alatt 3-mat sikerült elvégezned a szüleid jogász diploma erőltetése ellenére is, a te hibád nagyrészt. Nyilván nem jó olyat tanulni ami nem érdekel, de akkor is. Másnak már lehet azt mondanak nem támogatják tovább a tanulmányait, vagy minimum menjen el diákmunkara. De ezen már változtatni nem tudsz, de a jövőd meg lehet szép, meglátod ha önálló leszel anyagilag egyből nagy löketet fog adni. A saját lakás miatt amúgy is nagy előnnyel indulsz.

2021. dec. 13. 12:35
 32/33 anonim ***** válasza:
91%

Azért mondogatom ennyire ezt, hogy dolgozz suli mellett ha tudsz, mert sokat számít ha magadnak keresed meg az elkölteni valót, meg nem 25+ évesen szembesulsz azzal, milyen is dolgozni. Önéletrajzban is sokat számít.

Én 25 évesen végeztem, az első egyetemet otthagytam, de mivel a szüleim nem hátráltak ki mögülem hanem ha kellett támogattak én az új egyetem alatt végig dolgozgattam, nekem kellemetlen volt hogy mindent csak az ő pénzünkből tudtam, jól esett mikor nem kellett tőlük kérni. Utolsó evemben pedig egy komolyabb gyakornoki munkát végeztem ahonnan át is vettek foallasba.

2021. dec. 13. 13:02
 33/33 anonim válasza:
Kedves kérdező, végül mi lett a végkifejlet? Én most tartok ott hogy otthagynám az egyetemet és sokat segítene ha tudnám hogy sorstársaimmal mi történt
okt. 22. 02:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!