Örökölt tulajdon, hogyan tovább?
Apám halála után örököltük a családi házat. Anyám, testvérem, én.
Korábban volt róla szó, hogy felújítjuk, és eladjuk.
Amiből az lett, hogy anyám meg testvérem élnek benne, folyamatosan újítgatják én pedig fizetem a költségek rám eső 3-ad részét.
Igazából nem tudom mi tévő legyek, mert én jó ha 2 havonta látogatok "haza", saját lakásom hiteleit fizetem, saját lakásomat újítom így nyilván megterhelő, hogy időként még kiadom a pénzem valamire, aminek semmi hasznát nem látom és lenne jobb helye is.
Ráadásul van bennem némi tüske is, hiszen engem zéró szinten segítettek anyagilag a lakás vásárlásban. Egy fillért nem adtak kölcsön sem, mert arra mindig volt kifogás.
Vagy ha kellett én adtam haza pénzt, amit úgy kaptam vissza, hogy "levontuk belőle az XY felújítást". Olyan felújítást amit velem nem is egyeztettek, hogy heló, ennyi és annyi lenne.
Szívem szerint azt mondanám fizessék ki a részem, de kicseszni sem akarok velük, mert akkor tulajdonképpen minden tartalékukat elvenném.
Viszont amikor anyámnak jeleztem, hogy azért ez annyira nem oké, akkor majdhogynem lecseszett, hogy de hát ezzel az én tulajdonom értéke is növekszik.
Néha már úgy vagyok, hogy lemondok a tulajdonjogomról, ott rohadjon meg az egész, mert ebből nekem pénzem úgysem lesz soha, viszont elfelé viszi...
"Az is kérdés, hogy egyáltalán mennyit ér a ház"
Tulajdonképpen olyan házról beszélünk, amire még egyszer az értékét rá lehetne költeni ahhoz, hogy modern és valójában felújított legyen.
A legnagyobb bajom az, hogy egyszerűen nem bízok bennük, mert voltak már érdekes húzásaik eddig is.
Például apámnak voltak motorjai. Ott simán írtak apám nevében egy tulajdonjog átruházást testvéremre. Nem az összegről van szó, mert aprópénz, hanem az elv, hogy engem meg sem kérdeztek.
Vagy a fizetésem egy része borítékban jön. Arról volt szó, hogy adok haza belőle és az összeget anyám havonta vissza utalja, albérlet/ajándék címszóval. Amiből az lett, hogy vagy utalt vagy nem, és nekem kellett felhívni, hogy most már csak jó lenne vissza kapni a pénzem.
Egyszer még mondta is, hogy milyen jó, hogy itt volt a pénzem, mert valami ismerősének tudott belőle kölcsön adni.
Na azóta ez a fajta pénzcsap el lett zárva.
Vagy lakás vásárlás:
Többször kérdeztem őket, hogy ha úgy alakul, akkor mennyivel tudnának segíteni, tudnak-e kölcsön adni (ha már én jattolok). Mindig az volt a válasz, hogy "hát valamennyit tudunk adni". De hogy mégis mennyit, azt sosem tudtam meg. Évekig szoptam szobákat bérelve, hogy végre saját lakáshoz juthassak.
Vagy egyszer anyám felhívott, hogy vesz fel személyi kölcsönt és azzal tud segíteni, milliós nagyságrend. Egyrészt lecsesztem, hogy azért ne vegyen fel hitelt, de ragaszkodott hozzá, hogy ezzel segíteni akar.
Azt mondta, ezzel az összeggel bármi van, kalkulálhatok.
Megvolt a kinézett lakás, már a hitel felvételnél tartottam, amikor egyszer csak beszélgetés közben mondja anyám, hogy "nem vettem végül fel a kölcsönt". Még jó, hogy nem ezen múlt semmi, mert volt tartalékom, csak így a saját lakás felújításom nem lesz meg egy szuszra.
Amúgy érdemes elolvasni a #13-as által linkelteket.
Mint ahogy ott is írtam, volt anyámnak egy korszaka amikor konkrétan megkérdezte, nem-e akarok haza költözni én is.
Illetve korábban még egyetem alatt is végig az volt, hogy azért sem veszünk lakást, mert "ki tudja, hogy Pesten maradsz-e".
Kicsit mintha mindig arra ment volna ki a játék, hogy én ne tudjak boldogulni egyedül és haza kerüljek, mert nekik úgy a jó.
Ezért is írtam, hogy szívem szerint csak megszabadulnék az egésztől. Mert itt nem is csak az anyagiakkal van gond, hanem úgy cakompakk a kapcsolatunkkal és hogy lexikont tudnék írni az elcseszett családról.
"Egyszer még mondta is, hogy milyen jó, hogy itt volt a pénzem, mert valami ismerősének tudott belőle kölcsön adni."
Ezek után nulla forintig lenne nálam "hitelképes".
Az, hogy 50 év múlva (talán) megöröklöd a házát, már ha még az övé akkor és még áll, szintén pontosan nulla forintot ér.
Ehhez képest költs rá szerintem te is.
17 és 19 vagyok. Hát így szerintem nem éri meg felújítani, legalábbis eladás céljából nem. Anyádnak meg, ha jól értem, igazából nincs hova mennie, szóval valójában nem fog elmenni onnan, amíg él, úgyhogy ez a felújítjuk és eladjuk mese habbal.
Szerintem nagyjából 2 irány lehet:
-megmondod h nem fizetsz semmit és kész. Ők laknak ott, fizessék ők az állagmegóvás költségeit. Ha anyátok meghal egyszer, maximum az eladási árból téged illető részből adsz valamennyit az öcsédnek. Vagy nem. :)
- A részedet elajándékozod az öcsédnek, sőt esetleg az anyád utáni örökrészről is lemondhatsz a javára, de ezt azért ügyvéddel lepapíroznám úgy, hogy öcséd ennek fejében x millió forint értékig vállalja anyád szülőtartási költségéből rád eső részt. Így akkor utólag ha anyád pénzt akarna tőled, küldheted öcsédhez. (azért ügyvéddel beszéld meg h így jó-e). Most ez így elég durván hangzik talán, de simán lehet h sutyiban eltartásit köt anyád az öcséddel és ugyanúgy kisemmiznek (csak előtte még jól megfejnek).
A lényeg szerintem az, hogy pénzt már ne adj nekik. Mire ebből örökség lenne, addigra szerintem már te rég visszafizetted a hiteled és boldogan élsz, paraziták nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!