Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért csinálják ezt a szüleim?

Miért csinálják ezt a szüleim?

Figyelt kérdés

20 éves vagyok, egyetemre járok, mellette dolgozok diákmunkát, még a szüleimmel élek. Ha valahova el akarok menni, akkor mindig meg kell mondanom, hogy kivel, mikor, hova, mikor jövök haza és ha kések egy percet is (akkor is, ha nem a saját hibámból, hanem mondjuk a közlekedés miatt), akkor dühösek lesznek és nem hajlandóak beszélgetni velem. Heti egyszer mehetek el itthonról, akkor sem bulizni, max éjfélig kell hazajönnöm, ami nagyon rossz, mert sorra mondom le a program meghívásokat emiatt és csomó egyetemi dologból is kimaradok.

Ezt még úgyahogy elviselem, mert hozzászoktam, de már kezdenek beletenyerelni a szociális életembe is. A hétvégén a barátaimmal el akarunk menni egy másik városba, anyám pedig velünk akar jönni, amiben apám teljesen támogatja. Mondtam, hogy ne, mert ez egyrészt baromi kínos lenne, másrészt pedig szeretnék végre csak a barátaimmal lenni kicsit. Erre azt mondta majd a háttérben marad, nem is kell vele beszélnem, de így is iszonyat kínosan érezném magam, tudva, hogy folyton figyel és nem viselkedhetek úgy a barátaimmal, ahogyan normálisan tenném. Apám köti az ebet a karóhoz, hogy nem zavarna minket, anyám meg kelti bennem a rossz érzést, mert folyton azt mondogatja, hogy "ő már nem is kell", meg "rá nincs is már szükség". Sok időt töltünk együtt egyébként, nem csak azért, mert itthon lakom, hanem amúgy is, sok dolgot szoktunk együtt csinálni házon kívül is.

Miért csinálják ezt velem? Mit tegyek, hogy belássák mennyire kínosan viselkednek? Nyilván tudom, hogy mivel felnőtt, nem akadályozhatom meg abban, hogy felszálljon ugyanarra a vonatra, mint amire mi és eljöjjön ugyanaddig az állomásig, de a hideg is kiráz a gondolattól.

2021. okt. 1. 10:45
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
32%
Nézd, az én gyerekem 18 lesz pár hónap múlva. Amíg itthon el, addig bizony én is elvárom, hogy elmondja, hol lesz es kivel, es hogy a megbeszelt idore itthon legyen. Ha kesik, akkor idoben szol. Ugyanez a szabaly vonazkozik a csaladban mindenkire, kortol fuggetlenul, magam is bele ertve.
2021. okt. 1. 10:54
 2/16 anonim ***** válasza:
91%

Az érthetö, ha tudni akarják, hová mégy, mert elöfordulhat, hogy valami miatt fontos lenne elérni téged, vagy ha netán nem jössz haza, akkor le lehessen indítani a keresést.

Az, hogy idöre haza kell érni és a késést rossz ne´ven veszik, szintén normális, egy felnöttnek tudnai kell úgy gazdákkodni az idövel, hogy pontos tudjon lenni (nem csak otthopnra vonatkoztatva, hanem mindenhol)

Az nem normális, hogy veled akar menni anyád, illetve figyelni benneteket.

2021. okt. 1. 11:01
 3/16 anonim ***** válasza:
82%
semmi baj mond nekik hogy mikor ők akarnak kettesben lenni te is beülsz hozzájuk nem zavarsz csak a háttérben maradsz a szoba sarkában ha majd hülyén néznek rád mond, hogy látod így érzem magam én is :D
2021. okt. 1. 11:02
 4/16 A kérdező kommentje:
Értem, miért fontos tudni hova megyek, én is szeretem, ha ők elmondják hova mennek, hogy tudjam hol keressem őket baj esetén. A késés nem gyakran fordul elő, de ha mégis, akkor szoktam szólni nekik, hogy miért megyek később és mikorra vagyok várható, de így is kiakadnak rajta
2021. okt. 1. 11:11
 5/16 anonim ***** válasza:
73%
Mond azt, hogy szexelni mész. Akkor csaknem akar követni.
2021. okt. 1. 11:14
 6/16 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem képtelenek elfogadni, hogy felnőttél, nem tudnak elengedni. Érthető, hogy téged ez zavar. A nagyapám pl amikor 20 éves volt már felesége volt és gyereke. A mai világban nehezebben indul el az ember az életben mert hosszabbra nyúlnak a tanulmányok meg stb de attól még egy 20 éves az egy felnőtt ember. Persze a szüleid csak a kicsi gyereküket látják benned. Ha van rá mód szerintem költözz el otthonról ha nem is végleg, legalább egy ideig. Ezzel be tudod bizonyítani nekik is és magadnak is, hogy felnőtt ember vagy aki megáll a lábán. Az is lehet, hogy ha felveted az elköltözés lehetőségét abból elindul egy tartalmas beszélgetés és ezeket a problémákat meg tudjátok beszélni.
2021. okt. 1. 11:33
 7/16 anonim ***** válasza:
89%
Hú, itt később a leválás brutálisan nehéz lesz, és lesz még öngyilkossággal való érzelmi zsarolás is anyuci részéről, aki nagykorú kislányát is folyamatosan dajkálni akarja, és gardedámot játszani mellette bárhol is legyen.
2021. okt. 1. 11:34
 8/16 anonim ***** válasza:
84%

Ez valóban abnormális. Jó az igaz, hogy jó ha tudják merre vagy, de hogy minden lépésedről be kell számolnod az már nem. Engem sosem féltettek itthon, mert egészen 20 éves koromig nem nagyon jártam semerre. Anyum már néha úgy lökdösött ki, hogy menjek már valamerre :D

Utána egyetemes éveim alatt ez megváltozott, minden hétvégén szinte buliztam, és legtöbbször hajnalban értem haza. Anyukám nagyon ritkán érdeklődött a hollétemről. Igazából ez bizalom kérdése is. Nekünk mindig jó volt a kapcsolat és 100%ig bízott bennem.

Figyelj felnőtt ember vagy, le kéne ülnöd megbeszélni a szüleiddel, hogy ez nem így működik ahogy azt ők elvárják, szereted és tiszteled őket, de neked is meg van az életed, egyik barátodat se így kezelik és neked ez kínos. Nem vagy már kisgyerek és ezt értsék meg.

2021. okt. 1. 11:47
 9/16 anonim ***** válasza:
91%
Az alapján amit és ahogyan írtál, feltételezem hogy már próbáltál erről beszélni a szüleiddel, ennél többet pedig nem nagyon tudsz tenni. A legtöbb szülőt szerintem ilyen téren egyébként nem nagyon lehet megváltoztatni, vagy alapvetően szigorúak, vagy nem. Az egyetlen dolog amit tehetsz az valószínűleg az elköltözés, ami esetedben nem csak a szüleid miatt nem lesz egyszerű, de az anyagiak miatt sem. Feltételezem, hogy abban a városban van az egyetemed, ahol laktok is, feleslegesen meg nyilván nem feltétlen szerencsés havi szinten 60-70+ ezer forintot kiadni albérletre. Változást viszont én addig tényleg nem várnék a helyedben, már csak azért sem mert édesapád is elég kattos ezek szerint.
2021. okt. 1. 12:31
 10/16 anonim ***** válasza:
21%
Költözz el és tartsd el magad. probléma megoldva:-)
2021. okt. 1. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!