Mennyibe kerül egy kamaszlány? Te mire szánnal pénzt ezek közül?
Ezek közül mit vennél/engednél meg egy 12-16 év közötti lánynak?
-smink
-pórustisztitas
-szőrtelenítés
-szemöldök szedés
-milyen ruhába járhatna
-telefont vennél-e, ha igen mennyiért
-milyen áron vennél ruhát, cipőt, sminket
-illetve engednéd-e a körömlakkot, hajapoló dolgokat (saponom kívül)
(41-es vagyok) Mondjuk azt nem tettem hozzá, hogy amíg nem lettem végre 16, hogy mehessek diákmunkára, addig az osztálytársaim pokollá tették az életem.
"miért nem sminkelsz?"
"csinálj már valamit a szemöldököddel"
"így soha sem kellesz majd senkinek"
"ne haragudj, de ide csak hárman megyünk, de nem jöhetsz"
"Úristen, ez a telefonod? Működik egyáltalán?"
"transznemű vagy, hogy egyáltalán nem sminkelsz?"
Szerintem sminket/körömlakkot, epilátort kaphat ünnepekre, ez így nem állandó kiadás. Kozmetikust akkor fizetnék, ha tényleg problémás a bőre, de tapasztalatom szerint sokszor csak kárt okoz, ha folyton nyomogatja ő vagy más az arcát, meg kenegeti mindenfélével, amit épp reklámoznak. És én se költök ilyenre, a szemöldököm is tudom magamnak szedni, a körmömet is levágom, szerintem ezek nem annyira nagy feladatok, na meg láttam már borzalmasan mű, ízléstelen szemöldököt, amit kozmetikus csinált... Bár biztos van, akinek meg az enyém nem tetszene :D
Ruhára, kütyükre szánt összeg leginkább attól függ, hogy a család mennyiből gazdálkodik. Szerintem ugyanannyit költ ilyesmire az ember a gyerekénél normálisan, mint saját magára (mondjuk kivéve, ha neki munkaeszköz vagy a gyerek nem tud rá vigyázni). Ha valami pluszt akar, ami túl megy a költségvetésen, akkor meg gyűjtsön rá és egészítse ki - nálunk pl. a közös területeken végzett házimunkáért lehet zsebpénzt kapni, na meg a jó bizonyítványért. Ha szorgalmasak, elég jól megszedhetik magukat egy hónapban. De hát minden családnál más a szokás, én ezt tartottam építő jellegűnek.
16 és 12 között azért van különbség szerintem... Pl. 12-13 évesen nem csináltattam a körmeimet, nem jártam havonta fodrászhoz. A "buli" kimerült abban, hogy esetleg valamelyik barátnőm szüleivel együtt elmentünk valahová, ott meg meghívtak minket.
De most 16 évesen nagyjából ezek vannak:
Smink: hétköznapra CC krémet használok és korrektort, fölé púdert. Alkalmakkor, pl. bulira, családi összejövetelre, fontosabb eseményre szeretek teljesen sminkelni, szemhéjpúder, szemöldökpomádé, rúzs stb. Drágább márkákat, termékeket használok, de mind 10/10, és így azt érzem, megérték az árukat (pl. Charlotte Tilbury, Dior Backstage, Too Faced, NARS, ABH, Mac). Szóval inkább veszek egy drágább alapozót 10-18 ezerért, de azt használom fél évig és maximálisan elégedett vagyok a hatásával/tartósságával, minthogy 2-3 hetente vegyek a DM-ben 3-5 ezerért olyat, ami nem lesz jó és két használat után dobhatom ki. Ezeket általában vagy olyankor rendelem, mikor nagyobb akciók vannak, vagy külföldön vesszük.
Pórustisztítás: ez nem tudom, micsoda. De anyukám is a tudatos arctisztítás, arcápolás híve, így nekem se a "tini tonik" az egyetlen itthoni kencém. Van egy jól bevált rutinom, másfél éve használom a termékeket és lekopogom, de nincs baj a bőrömmel. Mellette járok havonta arckezelésre is.
Szőrtelenítés: Anyukám mindig kozmetikusnál intézte ezt, ezért nekem is az volt a természetes. Havonta egyszer járok teljes test gyantára. Plusz amint lehet, dióda lézeres szőrtelenítéssel megszabadulni tőle mindenhonnan (korom miatt nem tudtam még).
Ezekre nem tudok pontos árat, mert van, hogy van 1-1 ampullás kezelés is, vagy vio, stb. Meg felesleges is szerintem, mert nem mindegy, hogy valaki egy pesti felkapott szalonba jár, vagy egy vidéki otthoni kozmetikushoz.
Haj:
4 hetente festetem (csokibarnáról sötétbarnára), olyankor csinálunk egy ampullás hajkezelést is. 4 havonta keratinnal egyenesíttetem, az is ápolja elég jól a hajamat. Itthon Kerastase, Olaplex termékeket használunk mind a hárman.
Köröm:
10-12 naponta gél lakkoztatok, nude/rózsaszín színnel, szóval kb mintha ott sem lenne. Nyáron szoktam kicsit nagyobb körmöket csináltatni, de akkor nincs iskola. + 3 hetente pedikűröztetek.
Ruhák:
Szeretem a divatot, szép holmikat. A ruháim többsége Zara, ASOS, AboutYou, COS vagy Storets. Esetleg néha H und M, vagy Stradi. Alkalmakra, vagy ha anyukámékkal, vagy az apámmal vásárolok, be-becsúszik pár drágább, tervezői darab, de azokat kb ugyanolyan áron el is tudom később adni akár.
Mi nem szezonváltáskor vásárolunk, hanem amikor időnk, kedvünk van. Pl. van, hogy az anyám rendel valahonnan, megkérdezi, én kérek-e valamit, aztán azokat bepakolom a kosárba. Vagy leárazások alatt naponta nézem, hogy éppen van-e készleten, amit szerettem volna. Nem leszek álszent, általában azért 2 hetente jár hozzánk a GLS, DPD, MPL.
Telefon:
2 évente cserélem, amikor kijön az új iPhone. Általában addigra használódik el, amortizálódik le annyira, hogy akarjak egy újat. 6 évesen kaptam meg anyukám régebbi telefonját és táblagépét először. Leginkább játszani, vagy hogyha máshol aludtam, mondjuk barátnőknél, nagyszülőknél, tudjunk beszélni. 8 évesen kaptam az első saját telefonomat.
Szerintem felesleges árakról vitatkozni, mert mindenkinek más az, ami belefér. Nyilván ha egy 5 tagú család két minimálbérből gazdálkodik, és hitel van a kocsin, mellette albérletet is fizetnek, ott huszadrangú lesz, hogy a 15-16 éves lánynak Estée Lauder vagy Lancome alapozója legyen, vagy hogy az iPhone-ból a sima Pro-t, vagy a Pro Max-ot vegye meg.
Nálunk meg pl. az ilyen csajos dolgok tök jó anya-lánya programok is egyben sokszor.
-smink: alapozó, szemceruza, tus, spirál, paletta. Mondjuk 3-4 havonta választhatna egy jó árérték-arányú terméket (nem macet!)
-pórustisztitas: ha megtehetném, erre szánnék. pl. 6 hetente, de inkább törekednék rá, hogy a megfelelő termékeket használja.
-szőrtelenítés: otthon borotva, gyanta, epilátor. Kozmetikusos szőrtelenítésre nem biztos, hogy szánnék pénzt.
-szemöldök szedés: néha oké, ha elmegy, de egyébként oldja meg maga.
-milyen ruhába járhatna: 3 havonta nagybevásárlás, 1 új naci, 4-5 új felső, 1 pulcsi, de! Rendszeres szekrény ürítés, annak semmi értelme, hogy minden szezonra 30 pólója legyen.
-telefont vennél-e, ha igen mennyiért: 50-70 ezerért vennék neki. (12 évesnek talán olcsóbbat)
-milyen áron vennél ruhát, cipőt, sminket: kb, mint magamnak, farmer 8-10 ezer, cipő 15-20 ezer, smink pl. spirál 1500 Ft, alapozó max. 3000 Ft.
-illetve engednéd-e a körömlakkot, hajapoló dolgokat (saponom kívül): ha a suli engedi, én is engedném. Valószínűleg lesz nekem csomó körömlakkom, nem kell mindenből 2, szóval mondjuk évente 2 körömlakkot kaphatna...
12 éves a lányom.
Smink: szempillaspirált, korrektort, púdert, és halvány rózsaszín szemhéjpúdert használ (suliban is), ezeket megengedem neki, szerencsére nem viszi sosem túlzásba.
Pórustisztítás: ezt megendegem, hiszem az arcbőr egészsége az egyik legfontosabb.
Szőrtelenítés: havonta megyünk gyantázásra (kar, láb, nagyon pici bajuszka, most nyáron bikinivonal), a hónalja még nem szőrős, de amint elkezd, és zavarja, azt is elkezdjük gyantáztatni.
Szemöldök szedés: ezt is havonta csinálja neki a kozmetikus, de a biztonság kedvéért van csipesze is, bár nem szokta használni.
Ruha: igazából nem nagyon korlátozom, hogy mit hord. Nyilván nem mehet suliba topban és pi**agatyában, de szerencsére nem is akar. Nyáron pedig tényleg azt vesz fel, amit szeretne.
Telefon: van neki, fél éve kapta (az előző már túl régi volt), 100 ezer forintba került, de azért mertük ezt megvenni neki, mert tudjuk, hogy nagyon vigyáz a dolgaira, és még szinte soha semmit nem tett tönkre.
Ruha, cipő, smink: ruhából megelégszik egyelőre a Pepcóssal meg a H&M-essel, de ha majd mást szeretne, akkor mást fog kapni. Cipőből is egyelőre elég neki a Decathlonos, sokszor kérdeztem, hogy nem szeretnél Nike-t, nem szeretnél Adidast, és azt mondta mindig, hogy nem, neki az nem kell. Pedig szívesen vennék, de ha nem, hát nem. Azért tényleg nem veszek, hogy aztán ne hordja, mert nem tetszik neki. Sminkből viszont mindig kinézi magának a 20 ezres palettákat, viszont mivel a ruha és a cipő nem kerül neki sokba, és kitűnő tanuló, így ezeket mindig megkapja, mert szerintem megérdemli.
Körömlakk, hajápolás: a körmét állandóan festi, de megengedem, nem lesz tőle semmi baja, a hajára pedig egyelőre csak balzsamot kért, de ha majd kér mást is, akkor kap.
Ezek alapján úgy tűnik, hogy el van kényeztetve, de egyáltalán nincs, mert jól tanul, jól viselkedik, és ritkán kér dolgokat, ezért azokat szinte mindig megkapja (persze nem lehetetlen dolgokat kér). :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!