Szerintetek hol van a határa annak,amit egy otthon élő vagy eltartott gyereknek nem szabad elviselnie a szülőtől?
Pl,ha valaki otthon él vagy nem dolgozik,akkor elfogadható-e az,hogy úgy kezelik,mint egy gyereket.
-Pl akkor kell megcsinálnia valamit,amikor a szülő mondja
-Ha elmegy valahová be kell jelentenie
Több ilyen embert láttam már a környezetemben,akik habár már bőven felnőttek,30 évesek is elmúltak,de úgy kezelik őket a szüleik,mint a gyerekeket.
Jellemző ezekre a szülőkre,hogy mindenhol panaszkodnak,hogy a gyerekük milyen életképtelen,de azt vettem észre,hogy pontosan ők nevelték ilyenné.
Ha a gyerek ellent mer mondani valamiben,akkor jön az érzelmi zsarolás,hogy költözzön el.
Ha pedig netalán tényleg összepakol,akkor meg jön a rinyálás,hogy hát,akkor mi lesz a szülővel egyedül.
Szerintetek meddig egészséges a szülővel lakni,kiszolgáltatottan?
40
És addig fizeted Magyarország összes óvodapedagógusának a számláit, hiteleit, reggel a pékségnél megvárod őket és rendezed anyagilag a vásárlásaikat? Esetleg a sztrájk alatt ami addig tart míg nincs eredménye addig mindegyiknek fizeted egyenként a havi 7000 forintos TB-jét is?
Na, ilyen jellegű baromságokat lehet olvasni. Ne menjen senki dolgozni, majd észhez térnek. És addig miből egyenek meg úgy am block éljenek?
Ezek mind-mind ilyen fotelből megszületett okosságok, de a megvalósításáról senki nem beszél.
“Tüntessenek a pedagógusok”
Ennyi, de hogyan, miként, miből éljenek míg célba érnek arra már nincs válasz.
A sztrájk nagymúltú, hatásos érdekérvényesítési eszköz. Közelmúltbeli sikeres hazai példája például az Audi sztrájk.
„És addig fizeted Magyarország összes óvodapedagógusának a számláit, hiteleit, reggel a pékségnél megvárod őket és rendezed anyagilag a vásárlásaikat? Esetleg a sztrájk alatt ami addig tart míg nincs eredménye addig mindegyiknek fizeted egyenként a havi 7000 forintos TB-jét is?”
Egyébként remek kérdéseket teszel fel, szinte rávezeted a másikat a válaszokra. Saját magad is csak azért nem látod meg, mert ez az ellenállás egy védekező mechanizmus részedről, különben be kellene ismerni magadnak, hogy önző vagy és a saját kényelmed fontosabb. Ezzel nem beszólni szeretnék, csak így látom ennyi alapján. Ez a felelősség elhárítása.
És igen. A megoldás az, hogy mások fizetik addig a költségeiket. Erre való a sztrájkalap. Ha a Telexnek képesek adakozni az emberek, akkor magasabb szintre lehetne emelni a sztrájkalapok rendszerét is. Közösségi adományozással felhízlalni. És igen, itt pont a százmilliókon ülő focistáknak és huszonévesen milliót karcolgató big data elemzőknek van felelőssége szolidaritást tekintve. Népszavazási kezdeményezés sztrájkalap adómentességéről, adókedvezményéről, reformjáról, nyíló pénztárcák. Ezek elég jó gyakorlati tanácsok?
Egyébként a sztrájk módszereit tekintve is lehet újítani. Reformokat eszközölni. Remek példa a japánok akciója. A helyi busztársaság munkatársai nem akarták kényelmetlen helyzetbe hozni a helyi lakosokat így a munkát ugyanúgy felvették, csak a pénzt nem vették el az utasoktól. Ingyen fuvarozták a lakosságot. Így a lakosok támogatását is elnyerték, kényelmetlenséget sem okoztak, csak annak a csoportnak akikre valóban nyomást akartak gyakorolni. A vezetőségnek. Remek ötletnek tartom amit csináltak.
A kérdező azt mondta a magánoviban is szar fizetést adtak volna. Na, a gyerekekkel ugyanúgy foglalkoznának az óvónők, a dadusok, de a pénzügy nem szedné be a szülőktől a „tandíjat“ :)
De ez csak egy hirtelen példa a buszos sztrájkot alapul véve.
Az még egy dolog,hogy mennyit keres egy focista,de,hogy még valaki a könnycseppjeiért fizetne az azt mutatja,hogy mennyire sok ember ül nem megérdemelt vagyonokon.
42
Csakhogy az Audi nem állami cég. Erről beszélek és nem értem miért siklasz el fontos kijelentések felett. Ezt írtam a kérdezőnek pár válasszal korábban, hogy ha álmodból felébresztenek fel tudod sorolni azokat a foglalkozásokat amik mindig is alulfizetettek voltak. Azt is leírtam, hogy MINDEN állami munkahely sz.r, mert egyszerűen nincs fizetés.
Az Audi könnyen van, mert neki az a fontos hogy ugyanabban a minőségben jelentősen olcsóbban előállítsa a termékét. A kormány örül, hiszen pörög a gazdaság, teremtett 1500-2000 munkahelyet (melyik kormány nem propagálná magát ezzel a ténnyel?) és szinte feléből kijön minden mint az anyaországban. Felálltak az Audi gyárban, adtak nekik valamennyi emelést (volt miből) mert még így is 100x jobban megéri nekik mintha 2 hétre leáll a gyár. De ez egy Audinak konkrétan morzsa.. A magyar örül, az Audinak nincs deficit és ennyi.
De az állam és az állami munkahelyek nem így működnek.
"Egyébként remek kérdéseket teszel fel, szinte rávezeted a másikat a válaszokra. Saját magad is csak azért nem látod meg, mert ez az ellenállás egy védekező mechanizmus részedről, különben be kellene ismerni magadnak, hogy önző vagy és a saját kényelmed fontosabb. Ezzel nem beszólni szeretnék, csak így látom ennyi alapján. Ez a felelősség elhárítása."
Miért lenne önzőség az, hogy nem veszem a vállamra a világ problémáját? Feltételezem te jártad a Covid alatt az országot és kardoskodtál a vendéglátósokért, hogy miért szúrtak ki velük. Sajnálom őket, de én örültem hogy van munkahelyem, jól érzem magam a munkahelyemen és építem az életem. Ezt te nevezheted önzőségnek, de ez maximum féltékenység meg puffogás, hogy "jaj mert ha jól megy úgy könnyű" blablabla.
Nem gondolnám, hogy egy buszsofőrnek azzal kell foglalkoznia hogy a helyi vízműnél kevés a fizetés, meg a vízművesnek sem azzal kell foglalkoznia hogy a Volánbuszon munka szempontjából milyen körforgások vannak. Mind a kettőnek van élete, mind a kettő más utat járt be, mást tanult és mindenki menedzseli az életét. Te lehet hogy azt hiszed hogy a te problémád a világ problémája és te ez miatt önzőnek titulálsz másokat, de a világnak ez nem lesz probléma, ez még mindig csak a te problémád lesz. Nem gondolom azt sem, hogy most az olimpia alatt bármelyik magyar sportolónak foglalkoznia kellene azzal, hogy az én munkahelyemen mennyi igazságtalanság és probléma van. Ő sportoló, ezzel foglalkozik, ezt csinálja, nem az problémája az én dolgom. Nekem sem kell azzal foglalkozni, hogy miért sikerült vagy miért nem aranyat szereznie, hogy ezért ő jó vagy jobb pénzt kap-e mint más és hogy hogyan telt az előző 1 éve míg felkészült. Az ő élete, ő ezt választotta. Nos, a te elmondásod szerint ez az önzőség.
"És igen. A megoldás az, hogy mások fizetik addig a költségeiket. Erre való a sztrájkalap. Ha a Telexnek képesek adakozni az emberek, akkor magasabb szintre lehetne emelni a sztrájkalapok rendszerét is. Közösségi adományozással felhízlalni. És igen, itt pont a százmilliókon ülő focistáknak és huszonévesen milliót karcolgató big data elemzőknek van felelőssége szolidaritást tekintve. Népszavazási kezdeményezés sztrájkalap adómentességéről, adókedvezményéről, reformjáról, nyíló pénztárcák. Ezek elég jó gyakorlati tanácsok?"
Még azt mondom ez működhetne is, csakhogy legyen bármilyen sztrájkalap, a kormány időhúzással simán mossa kezeit. Ahhoz hogy a kormány jelentősen emelhesse mondjuk a pedagógusok fizetését (nyilván ha 160 helyett 172-t keresnek az kb olyan mintha semmi se történt vola) ahhoz vagy el kell vennie (azt pedig az emberektől fog), vagy másból kell lejjebb adnia (ezt viszont 1 kormány sem fogja meglépni a saját kormányzása idején).
Ha az emberektől elvesz annak érdekében hogy a pedagógusok bére emelhető legyen, akkor garantáltan az volt az utolsó kormányzati ciklusa és az ellenzék rögtön rárepül erre. Most csak úgy mondom totál irreleváns ki van kormányon, ez pártfüggetlen. Nem elég, hogy a saját nyakát hurokba rakta a kormány, de magára dühítette az embereket is. Gondolj csak bele, a mostani orvosi béremelésen is rengetegen kiakadtak, pedig orvoshoz mindenki fog jutni előbb vagy utóbb, de óvodapedagógushoz nagyon sok embernek nem lesz köze (mert mondjuk gyereke se lesz). A következő dolog pedig a bérfeszültség. Ez meg aztán pláne nem érdeke a kormánynak, még a magáncégeknek sem.
Amúgy most volt nemrég egy kérdés, ha megtalálom belinkelem neked. A tanárokról meg a tanári fizetésről volt szó, hogy egy kalap sz.r, mint tudjuk ugyebár. És sok tanár magánba korrepetál. Írta valamelyik, hogy 4000-es órabérrel hirdette magát, a kutya nem hívta fel és kb nem volt munkája. Le kellett vinni neki 3000-re, mert így lett munka. Na ezért mondtam azt, hogy piac, meg kereslet. Hiába akarsz ennyit kérni érte, hiába ér sokkal többet morális értelemben a munkád. Az embereknek nem kell ennyiért. A magánóvoda is anyagi szempontok szerint működik, ha nem így tenne, akkor becsődölne. Hirdetheti magát drágán, de lehúzhatja a rolót, mert senki nem fogja odavinni a gyerekét. Majd megoldják máshogy. Így alacsony áron dolgoznak, nyilván az alkalmazott is alacsony bérért van ott.
Tudod mikor lesz ebben változás? Nem akkor ám ha majd más lesz kormányon meg hasonló baromságok. Akkor lesz változás, ha SENKI nem megy el óvodapedagógusnak például, aztán majd 10 év múlva az akkori kormánynak LÉTSZÜKSÉGLET lesz. Akkor majd olvashatsz olyan szalagcímeket, hogy "500 ezres fizetéssel csábítják a fiatalokat pedagógiai pályára". Addig viszont nem lesz ilyen, míg nem válik égetővé a probléma. Tehát ha valaki elmegy óvodapedagógusnak úgy hogy tisztában van vele hogy mennyi a fizetés (esetleg bízva abban hogy egyszer majd csak jobb lesz), az hülye, mert az, hiszen mindenki tudja, hogy a világ sajnos nem jóság alapján működik. Aki pedig életrevaló az tanul egy piacképes szakmát és soha nem lesz gondja az életben.
„ de én örültem hogy van munkahelyem”
Én nem engedhettem meg magamnak ezt a luxust:)
Nem önzőség a hozzáállásod? Ööö de? Íme az önzőség definíciója:
„ önző (melléknév)
1. Csak magára gondoló (személy), aki csak a saját érdekeit nézi, és másokéra nincs tekintettel. Őt csak a saját vélt vagy valós céljai ösztönzik.“
Teljesen megfeleltethető ennek amiket írsz.
„ Nem gondolnám, hogy egy buszsofőrnek azzal kell foglalkoznia hogy a helyi vízműnél kevés a fizetés“
De. Pontosan, hogy kellene. Ugyanis mi emberek egy társadalomban élünk, közösségben.
Arról nem is beszélve, hogy az orrodig sem látsz. Az hogy egy társadalom kiegyensúlyozott, nem találkozik napi kivetülésével a frusztrációknak, az a másik embernek is jó. Az anyagi biztonság és a munka megbecsülése márpedig kiváló gyógyír a keserű, frusztrált társadalomra. Milyen jó is lenne, ha mondjuk szakképzett, lelkes, jól fizetett tanítók már gyerekkorukban csapatmunkára, összetartásra és empátiára nevelnék a gyerekeket:)
És akkor most nem kellene arról beszélnem, hogy létezik empátia és szolidaritás is a világon. Sőt, jobbat mondok, mások is léteznek rajtunk kívül.
Persze annyira távol vagyunk világnézetileg, hogy ezt kár tovább folytatni. Ez a mindenki kaparja ki magának a gesztenyét a több meg rohadjon meg szélsőjobbos gazdasági hozzáállás nagyon távol áll tőlem.
47
Szép, hogy kiemelsz bizonyos részleteket, inkább arra válaszolj te mint a társadalom tagja miben segítetted a Covid idején bezárt vendéglátósokat abban, hogy könnyebb legyen nekik. Mert ha semmiben, akkor elég önző vagy. Te eddig mit tettél azért, hogy jobb legyen a tanároknak? Látod? Te is csak a pofád jártatod, aztán semmivel sem vagy különb, csak savanyú a szőlő.
A googleban kikeresett önzőség címszóhoz pedig (legalább saját szavaiddal írtad volna le) annyit tennék hozzá, hogy az önző ember valóban magára gondol csak. Én viszont gondolok a családomra, a szeretteimre, sőt, a barátaimra is. Az hogy te ebbe nem tartozol bele, az nem jelenti azt, hogy önző vagyok, csupán a saját életemmel foglalkozom, nem a tiéddel. Ezt ajánlom neked is, mert rettentő megkeseredett ember vagy már most is, aki szerint mindenki hibás csak ő nem és hidd el, öreg korodra ez rosszabb lesz.
49
Kit érdekel az állami propaganda? Azért mert a te agyadat át lehet mosni, még nem mindenki szül halomra gyereket a semmire.
Az emberek többsége életrevaló, nem pedig birka, a hozzád hasonlók meg vergődnek, mert semmire nem jutnak az életben, ez a hozzászólásaidból nem is meglepő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!