Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit lehet tenni, ha anyám...

Mit lehet tenni, ha anyám elviselhetetlen amióta nyugdíjas lett?

Figyelt kérdés
Lassan egy éve lesz már, hogy itthon van (a felmentési idejével együtt) és azóta teljesen meghülyült. Azt ígérték neki a munkahelyén, hogy vissza fogják majd venni dolgozni a nyugdíj mellett és ezért úgy voltunk vele, hogy jó, majd visszamegy dolgozni, észhez tér. Viszont nemrég szóltak, hogy nem fogják tudni visszavenni, máshova pedig állítása szerint nem akar elmenni dolgozni. Ez nyilván az ő döntése, de a család úgy érzi, hogy az lenne az ő érdeke is, mert elviselhetetlen amióta itthon van. Egész nap nem csinál semmit, csak fel-alá járkál, császkál, pakol minden baromságot ide-oda, nyomkodja a telefonját, fekszik, kijárkál a kertbe, rohangál ide-oda stb. Szóval semmi érdemlegeset nem csinál egész nap, nem takarít, nem kertészkedik, nem tanul, nem szórakozik, nem hobbizik, nem találkozik senkivel stb., tehát semmi nem csinál a szó szoros értelmében csak a látszata van meg, mert rohangál mindenhova. Egyetlen egy házimunka van, amivel foglalkozik, de azzal meg bár ne tenné... minden nap elmegy bevásárolni (összevásárol minden hülyeséget, ami akciós, szép a csomagolása stb.) és főz, irreálisan nagy mennyiségben (megy a kukába kb., mert nem bírunk ennyit enni). Közben mindenkibe beleköt, a legnagyobb hülyeségeken képes elkezdeni veszekedni és egy nyugodt perce nincs az embernek, mert tuti, hogy zajong, csapkod stb. ahogyan pakolászik meg rohangál. Mondtuk neki, hogy hívja fel az egyik munkatársát akivel jóban volt, kísérje el a testvérét az unokájához, menjünk el együtt valahova kirándulni stb., stb., de semmit nem hajlandó csinálni. Még normálisan beszélgetni sem lehet vele, mert 3 másodpercig nem képes koncentrálni semmire, nem is érti, nem is figyel oda, nem érdekli semmi, mint aki nem is ebben a világban él. A múltkor az egyetem miatt alá akartam vele íratni egy papírt, nem viccelek, 3x kellett kinyomtatnom, mert nem volt képes odafigyelni és rendre rossz helyen írta alá. Ez csak egy példa, de kb. mindenben ilyen. Én már meghülyülök mellette, apukámat és a testvéremet is hasonlóképpen zavarja. Én szeptembertől már hála istennek nem leszek itthon, de attól még nem normális a viselkedése és valamit kellene kezdeni vele.
2021. aug. 3. 15:21
1 2
 1/20 Molyember ***** válasza:
76%
Lehet, hogy szakember segítségére lenne szüksége. Nem mindenkinek öröm a nyugdíj. Lényegében véget ért az élete, és ettől kiborult.
2021. aug. 3. 15:25
 2/20 anonim ***** válasza:
72%

.i lenne, ha feladatokkal latnatok el es nem hobbit eroltenetek. Nekem ugy tunik azon kivul amit az elso irt, o valami nagyon tevekeny a munkajanak elo no lehetett legalabbis a nyugdij elottig. Es most csalodott, hogy bar igertek visszaveszik nem vettek vissza. Ezt meg kell emesztenie.

Nem tudom milyen munkaja, munkakore volt, de valami olyasmi fwladatokat sozhatnatok ra. Megkerni ugrojon be akormanyhivatalba es kerdezze meg...hogyan kell elintezni. Ha ez a vasarlasosdi a maniaja, akkor nezzen korbe hol legolcsobb a marhanyelv es abbol kerj valami extra kajat. Olyanok fozesere kerjetek, ami ha tobbet keszit lefagyaszthato.

Ha eddig nem kirandult, akkor nem fog hoppsz csak ugy elmenni.

Nyugi, bele fog jonni. Latnad egyik rokonom, most mar betablazza minden napjat, o sose szabad es mar masok ak is szervezi az eletet. Na az is neha elviselhetetlen. De o is cwltalan rohangalassal kezdte es otthoni rendezgetessel.

2021. aug. 3. 15:34
 3/20 anonim ***** válasza:
79%
Gondoltál már arra, hogy a munkahelyéről éppen ezért küldték nyugdíjba, és éppen ezek miatt nem veszik vissza dolgozni?
2021. aug. 3. 15:44
 4/20 A kérdező kommentje:

1 - Lehet, de erre nem fogjuk tudni rávenni.

2 - Senkinek nincsen gyereke a családban és előreláthatóan nem is lesz. Nem ez lenne a normális megoldás egyébként sem.

3 - Én már ott tartok, hogy nem akarok neki mondani így semmit, inkább hozzá sem szólok és akkor legalább nincsen veszekedés. Semmire nem lehet megkérni sem nemhogy feladatokat adni neki vagy valami új dologra rávenni, mert mindenen kiakad, hisztizik, megsértődik, duzzog. Mikor dolgozott sem volt sokkal tevékenyebb, de akkor legalább elvégezte a rá eső házimunkát, lehetett vele kommunikálni és ugye dolgozott. Én elhiszem, hogy rossz ez így neki, hiányzik a munkája stb., de semmit nem is hajlandó tenni ellene. Dolgozni is elmehetne akár ugyanúgy a szakmájában csak egy másik munkahelyre, de semmit nem akar. Ja és nem csak azóta ilyen, hogy megtudta nem fogják visszavenni, hanem már előtte is ilyen volt.

2021. aug. 3. 15:48
 5/20 A kérdező kommentje:
4 - Nem tudom. Mikor eljött a munkahelyéről semmi baja nem volt, kifejezetten bánták, hogy nyugdíjba megy és alig akarták elengedni. Mindenkitől azt lehetett hallani, hogy mikor megy vissza, ugye visszamegy, ugye még várhatjuk stb. Még engem is megállított az utcán a volt főnöke, hogy ugye még akar maradni dolgozni. Szerintem csak szimplán most éppen nincsen rá szükség, vettek fel mást, de sokáig a vírus miatt sem tudott volna visszamenni, mert akkor tulajdonképpen még a meglévő kollégákra sem volt szükség nemhogy plusz egy alkalmazottra.
2021. aug. 3. 15:51
 6/20 A kérdező kommentje:
Ja és nem "küldték" nyugdíjba, felőlük maradhatott volna. Ő akarta a nyugdíjat, mert összejött a 40 éve, gondolta elmegy nyugdíjba és majd mellette dolgozik később, mert akkor kb. kétszer annyit keresett volna.
2021. aug. 3. 15:52
 7/20 anonim ***** válasza:
0%
Lehet csak boldogtalan, mert már bele élte magát, hogy unokázhat nyugdíjas korában, de keresztülhúztátok a számításait.
2021. aug. 3. 15:53
 8/20 A kérdező kommentje:
8- Soha nem volt tervben a gyerek senki részéről sem és ez mindig egyértelmű is volt, úgyhogy nem lett keresztülhúzva semmi. Én még csak 22 éves vagyok, szóval még jó ideig ha akarnék sem szülnék gyereket, erre is számíthatott mindig is. A testvérem pedig idősebb ugyan, de soha nem akart gyereket ő sem. Egyébként is úgy gondolom, hogy ha valakinek az unokázás az élete az már régen rossz.
2021. aug. 3. 15:56
 9/20 anonim ***** válasza:
73%
Nem lehet, hogy éli ki, hogy "haszontalan" lett? Ne értsd félre, nem az, de sok ember így látja a nyugdíjat. Nincs mit csinálnia, hát ki kell találni millió elfoglaltságot, amivel felcseszi mások agyát. Valami normális elfoglaltság kellene neki, pl egy állat gondozása, kertszépítés vagy valami. Ha lenne újra rendes tennivalója, amit körbe tudna ugrálni, nem a ti véretek szívná.
2021. aug. 3. 16:06
 10/20 A kérdező kommentje:
Van kertünk és háziállatunk is, egyikkel sem foglalkozik...
2021. aug. 3. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!