Van valaki, akivel csúnyán kitoltak a szülei /nagyszülei anyagilag ? Ha igen, hogyan?

#3: Jujj. Ez cink. Azért ennek több kimenete lehet.
1. A szüleid kihasználtak, és eleve nem akarták visszaadni a pénzt, mert úgyis örökölsz róluk. Azért ennek a hozzáállásnak lehettek előjelei, ha már korábban is tekintélyelvvel neveltek vagy a testvérednek (ha van) jobban kedveztek. Ha ez van, akkor az örökségnél max. 50%-ra számíts, a 8 M-ra pluszban ne.
2. Szégyellik, hogy túlnyújtózkodtak, és nem megy a törlesztés.
Én azt javaslom, hogy civilizált módon beszélj el a szüleiddel. Eddig csak kerülgetted a dolgot, mert kényes neked a téma. De most le kell ülnöd velük beszélni, nem hagyni terelni őket, nem hagyni kikerülni a témát. Pont.
1. Ki fog derülni, hogy téged - esetleg korábban is - leszartak, csak nem tudtad. Ez esetben a kapcsolatotokat újra kell értékelni (és esetleg megszüntetni).
2. Ha csak nem bírják a pénzt törleszteni, akkor egyezzetek meg a törlesztési feltételekben, és legyen róla papír. Ha van testvéred, akkor legyen olyan végrendelet, hogy téged megillet a 8 M jövőértéke, és a maradék rád eső része. Az ilyen nem letisztázott helyzetek nagyon csúnya testvéri viszályt tudnak eredményezni.
Köszi a válaszokat mindenkinek.
Nem élek velük, albiban vagyok.
Van egy öcsém.
Nekem most kellene a pénz, önerőre.Mire megyek vele az örökségnél, 30 év múlva....
Ha feljelentem, lesz annak valami pozitív kimenetele? Kötelezik arra, hogy visszaadja?

Akkor az a megoldás, hogy a szüleidnek fel kell venni egy jelzáloghitelt (ha az ingatlanjuk terhelhető), amiből a te pénzedet kifizetik. Ha hitelből van az önerő is (már ha megengedett), akkor az bonyolítja a te hitelelbírálásodat. Ha a szüleid jelzáloghitele szabadfelhasználású lesz, hogy neked hitelezzenek, akkor annak meg magasabb a kamata, mintha ingatlancélra vennék fel.
"most ezért nem, most azért nem, de várjak még egy kicsit
Vártam, Anyu. Jelzálogot akarok a házatokra."
Mellesleg, jelzálogot ők is felvehettek volna a kégliükre eleve.
Én most februárban végtörlesztettem a lakásomat a testvérem Fundamentájával és egy saját megtakarítással (ami most járt le júniusban). Hogy azon se menjen el pénz, a tesóm azt is meghitelezte, én meg ezt a 3,5 M-t hathavi jegybanki alapkamattal terhelve fizettem ma vissza. Akartunk róla írni papírt, de mire oda jutottunk, visszafizettem.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!