Joga van beleszólni a szülőnek a gyereke öltözködésébe?
Ez függ a kortól és a mértéktől is.
Nyílván ha egy 4 évesre hagyod a dolgot felveszi simán a te ruhádat is.
#5-öst nem értem miért pontozták le..
Megnézem melyik 7 éves tud egyedül normális szettet kiválasztani. A 4 éves meg talán felöltözni sem tud
A gyerekeknek nagyon is jót tesz, ha már fiatalabb korban is kapnak szabadságot, választási
i lehetőséget. Segíti a személyiségfejlődést és önálló gondolkodást.
Nyilván egy 3-5 éves gyerek esetén még szükséges korlátokat szabni a szülőnek, de például az egy nagyon jó gyakorlat, ha a gyerek választhat két-három opcióból. Egyszerűen döntést hozni is meg kell tanulni...
Köteles eltartani a gyereket és gondoskodni a ruházkodásáról, tehát elméletileg igen, mivel ő veszi a ruháit, de azért ez bonyolultabb ennél. Az a véleményem, hogy az életkor és egyéb körülmények függvényében a szülőnek hagyni kell, hogy a gyerek a legnagyobb szabadsággal választhassa ki a ruháit. Már a kicsiknél is jó, ha együtt vásárolnak ruhát, de ilyenkor még persze fontos irányítani, hogy a megfelelő időjáráshoz és a megfelelő alkalomhoz válasszon ruhát. Ilyenkor kell megtanítani, hogy pl. színházba elegáns ruhában megyünk, a játszótérre viszont nem vesszük fel a méregdrága ünneplő ruhát. Később, kamasz korban szerintem az a legjobb, ha a nagyon durva szélsőségek kivételével a szülő egyáltalán nem szól bele. Gondolok itt pl. tiltott önkényuralmi jelképekre, trágár feliratra vagy képre, vagy alkalomhoz nagyon nem illő ruhára. Pl. nem engedném meg, hogy a családdal színházba kinyúlt mackónadrágban jöjjön, bár ha úgy neveltem kis korában, akkor ezt meg sem kísérli.
Az én lányom kiskamasz, megvan a saját stílusa, szerencsére tök normálisan öltözik. Ha az időjáráshoz képest alulöltözik, akkor azért nem tudom megállni, hogy ne szóljak, de gondolom mindenki így van ezzel, hogy kardigánt akkor vesz fel, ha anya fázik.:-) De egyébként ha nagyon nem akarja felvenni, nem erőltetem, csak egyszer említem, tanácsként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!