Mit tegyek hogy kicsit engedékenyebb szüleim legyenek? Lehet velem van a gond és nem is szigorúak annyira a szüleim csak én látom rosszul a dolgokat...
Szerintem is ez csak ürügy. Én a helyedben azt mondanám, hogy idejönnek és elmegyünk egyet sétálni, aztán felülnék a buszra és csá.
A következőt nem feltétlen ajánlom, de egy barátnőmnél bevált; a szülei is ugyan ilyen szigorúak voltak mint a tieid. Az egyik osztálytársunk bulijára csak 10ig engedték el. Ő haza ment 10re, úgy csinált, mint aki elmegy lefeküdni, aztán kimászott az ablakon. Másnap reggel 7kor állított haza, azzal, hogy na megjöttem. Persze, az elején kapott ám fejmosást, meg büntiket, de rájöttek, hogy a tudtuk nélkül volt kint egész este és mégse lett semmi baja, tudott magára vigyázni. Azóta inkább úgy vannak vele a szülők, hogy menjen, ahova akar, csak mindig tudni akarják hogy, kivel és hol van. Szerintem ez így fair.
Ez a busz dolog nekem is fura. Én is egy másik városba jártam középsuliba, igaz én bejárós voltam, szóval minden nap busz+vonat volt a menetrend, ami lehet, hogy jobban felkészítette a szüleimet erre. De ez nyáron ugyanígy működött. Természetesen voltak az iskolám városában is barátaim, de azokkal is ott találkoztunk, akik megint csak más településeken laktak, hiszen ez volt mindenkinek a legkedvezőbb. A szüleimnek semmi problémája nem volt azzal, hogy oda-vissza bő másfél órát kell utaznom, hiszen egy emberekkel teli buszon/vonaton semmi bajom nem lesz. Nyár van, a kamaszok ilyenkor találkozni szeretnek a barátaikkal, és mivel helyben nincs erre lehetőség, ezért hadd utazzon a gyerek. (Hozzáteszem, ez nem 30 éve volt, amikor "még más volt a világ", hanem 6-7 éve.)
Milyen messzire kéne buszozni? Vagy mi bajuk van azzal, hogy találkozni akarsz a barátaiddal? Nekem nagyon nem áll össze a kép. Az nem normális, hogy egy 16 éves nem ülhet fel nyáron kb. hetente egyszer egy buszra. Két év múlva hivatalosan felnőtt leszel, akkor sem engednek majd sehova? Vagy akkor egyik pillanatról a másikra mindent szabad, mert már nem vagy gyerek? Komolyan nem értem az ilyen szülőket. Nem tiltani kéne teljesen hétköznapi dolgokat a gyerekeiknek 18 éves korukig, hanem az életkoruknak megfelelő határokat, engedményeket szabni, hiszen egy bizonyos kor felett már úgysem nagyon szólhatnak bele, hogy mit csinálsz. Ráadásul ha koleszos vagy, akkor mit hisznek, hogy suli időben mindenhova a tanárok kezét fogva mész?
Őszintén szólva, fogalmam sincs, mit tehetnél. Esetleg a barátaid szülei nem tudnának telefonon beszélni a te szüleiddel? Nekem egyszer volt hasonlóban részem (igaz 11-12 évesen). A barátaid szülei lehet, hogy kicsit jobban meg tudják velük értetni, hogy ennyi idősen teljesen normális barátokkal találkozni, még akkor is, ha utazni kell. Elmondhatnák, hogy ők is megbíznak a gyerekükben, amikor elengedik, stb. De sokaknak vannak olyan módszereik is, hogy nagyjából kétóránként írnak egy SMS-t a szülőknek, hogy "sziasztok, minden oké velem", ezt is érdemes lehet kipróbálni.
"16/L vagyok és egyedüli kollégista" Szerintem még egyke és kései gyerek, emiatt a túlféltés. És még esetleg eleve a "gyerek tegye azt, amit a szülei mondanak" emberek a szüleid.
"hívnak ide-oda" Menj! És legyen nálad egy paprikaspré (és egy csomag óvszer, de eldugva, nehogy hülyeségeket képzeljenek a szüleid).
"és mikor megemlítettem ... kivoltak akadva" Vagy kórosan túlféltenek vagy túlkontrollálni akarnak, amihez érzelmileg zsarolnak. Ahelyett, hogy a mobilod GPS-ével néznék a mozgást és 2 óránként telefonálnának.
"találtunk egy köztes várost ami mindenkinek kedvező" Ez úgy hívják: kompromisszum. Amikor a szüleid ez ellen lépnek fel, akkor nettó hülyék.
"Ha annyira találkozni akarnak velem buszozzanak akkor már el idáig" Tehát csak ők fáradjanak? Elárulom, el lennél felejtve.
A megoldás az lehet, hogy kell egy alkalmazás a telefonodra, hogy lássák, hol vagy. Ez megvan pikk-pakk és hívjanak időnként, illetve te szólj, amikor mentek valahova valahonnan.
Sajnállak, mert a szüleid vagy nagyon nem jót akarnak veled, vagy jót akarnak, de csak ennyire képesek. Amit most akarnak veled, azzal csak önállótlanságot fogsz tanulni, és csak kirekesztődés lesz a vége.
#12 30kmről van szó, ennyire van ez a város ahol találkozni szoktunk, a kolis város az meg kb45km
#14 nem vagyok egyke van egy 8 éves fiú testvérem.
Most jól összevesztem velük egyébként szóval asszem az eddigi helyek ahova elengedtek volna azok is ugrottak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!