Mit gondoltok az ilyesfajta bosszúról, ti is megtennétek?
A nagyim mesélte hogy ahol fiatal korában lakott volt egy család ahol a gyerekek sosem ülhettek az asztalhoz enni, mindig a lépcsőn vagy egy kisszéken kuporogva kellett enniük és csak akkor kaptak enni mikor már a felnőttek jóllaktak. Aztán mikor ezek a gyerekek felnőttek és oda jutottak hogy ők tartották el az idős szüleiket akkor ugyan azt kapták vissza a gyereküktől, csak maradékot ehettek és soha nem ültek az asztalhoz, illetve akkor ehettek mikor enni adtak nekik.
Ti mit gondoltok, mit tennétek ha benneteket is így neveltek volna, megbosszulnátok?
A Dédim szegény falusi családban született, cselédként dolgozott, akkoriban még volt ilyen. Ha valamire pénzt kellett gyűjteni, akkor éhezniük kellett. A Nagyim mesélte hogy a Dédim mindig kente a nagy karéj zsíroskenyereket a Dédpapámnak, hogy legyen mit munkába vinni, de a Nagyimnak sosem csomagolt uzsonnát az iskolába, ő éhen ment, éhen jött. Azt mondta, hulla éhesen, gyengén mászott haza az iskolából, és egyből ment a kamrába valami kaja után nézni.
Én arra emlékszem Dédiből, hogy napjában kétszer kiment a piacra, másodjára azért hogy nekem legyen friss kifli a párizsihoz, amit katonára felvágott, és "kakós" csiga. Állandóan etetett, iskola után ő vigyázott rám, és kövér kislány lettem, addig nem kelhettem fel az asztaltól amíg mindent meg nem ettem. Utáltam ezt, nem bírtam ennyit enni, emlékszem a tejbegrízt odatapasztottam a tányér aljára, hogy azt higgye megettem, aztán szaladtam játszani az udvarra. Gyere ögyél, ödd ezt meg, az utolsó falatot ödd már meg, megmondalak Apádnak ha nem öszöd meg! Mindig ez ment. Ahogy egyre öregebb lett, a Nagyimnak egyre többet kellett gondoskodnia róla. A Nagyim minden egyes nap felhívta, látogatta amikor csak tudta, vitt neki ételt, de a Dédimnek nem volt már étvágya, állandó szava járása volt hogy "Vigyítek innen ezt az étölt, nem köll énnekem, adjátok oda a gyereköknek"! Amikor már mi kevesek voltunk a gondoskodáshoz, és a Dédimnek állandó felügyelet és orvosi ellátás kellet, a Nagyim rengeteg pénzeket kifizetett hogy a Dédi jó helyre kerüljön. A Nagyim akkor is minden egyes nap meglátogatta, és mi is sokszor mentünk, vittünk neki gyümölcsöt, mindent, de nem evett, mindig azt mondta, nem köll énnekem, vidd el a gyereköknek, ha meghalok csak kaparjatok el valahol, elegöt éltem én már, ne fogalkozzatok énvelem, csináljátok csak a dolgotokat, mindig ilyeneket mondott már a vége felé. Én imádtam őt egyébként, Anyám, Nagyim is a mai napig pillanat alatt sírunk ha szóbajön, annyira szerettük.
Büdös életben nem néznék feléjük.
Én egyszer láttam ilyet, a szomszédunkban. A fickó egy olyan nővel jött össze akinek már volt egy gyereke, egyik nap a kertben szalonnát sütöttek és a gyerek biztosan odaült vagy nem tudom de a pasas elkezdett vergődni, hogy a gyerek takarodjon el onnan, majd eszik ha ők jóllaktak. Csak lestem. Utána el is húztak külföldre és a gyereket ott hagyták a nagymamával.
#22 Ezt szomorúan olvasom. Szegénybe beleégett hogy ő éhezett tudta hogy ez milyen rossz és emiatt mindig meghagyta, tömte volna gyerekeknek/be az ételt. belegondolni is torokszorító érzés. :(
Az én nagyszüleim anyukám ágáról járták az országot, mindig odamentek ahol munka volt. Aztán mikor letelepedtek végleg ott ahol én is születtem volt egy olyan szomszédunk akik tényleg nagyon gazdagok voltak. De olyanok voltak mellette mint ahol nem is tudom milyen szegénység vagy mi van. A gyereket azért elverték mert engedély nélkül vitt a füstöltkolbászból vagy a szalonnából. Imádta a savanyú uborkát de nem ehetett otthon mert kell télire meg ha vendégek jöttek. A faluban kellett neki venni és hazafele menet eldobálta az üvegeket hogy nehogy meglássák a szüleik hogy ő mit evett. Enni is kiporciózva kapott. De a vendégek is ám ha vendégség vagy disznóvágás volt náluk. A feleség még a férje kezére is rákoppintott a kés nyelével ha venni akart még ki egy darab kolbászt. Ha olyankor jöttek át mikor ebéd volt vagy vacsora kérdés nélkül odaültek közénk enni, de ha mi mentünk át ez nem volt viszonozva. Volt hogy disznóvágási vacsorakor a gyerek szedni szeretett volna és nem hagyták. Erre az én mamám odaadta naki azokat az ételeket amiket kiszedett de nem nyúlt hozzá még. És még aztsem akarák engedni.
Nem értem, Egyszerűen nem tudom felfogni hogy lehettek/lehetnek ilyen szörnyű emberek.
Nagymamám családjában (most 87 éves) az volt a szokás, hogy először az apa kapott és a férfiak, utána egy másik asztalnál a nők, lányok. Nem maradékot, de először a férfiak szedtek, szóval képzelhetitek... Míg papám élt, és ott ebédelt a család, akkor is papa szedett először, a legjobb, legfinomabb dolgokat, majd szedtek a gyerekek végül a szülők. De mamám szerint is rossz szokás volt. Ő református, papám katólikus családban nevelkedett, lehet ez is hozzátadott. (Hajdú megye). Másik nagyszüleimnél nem volt iylesmi, legalábbis nem mesélték, már sajnos nem élnek. De ott is papám szedett először, mamám utoljára.
Egyébként én nem bosszulnám meg, valószínűleg ők is így nevelkedtek. A bosszúval csak te is belekerülsz az ördögi körbe és lesüllyedsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!