Mit tehetnék apámmal?

Figyelt kérdés
A lényeg az, hogy súlyos alkoholista, de nem tud leállni, és én se tudok neki segíteni. 3 hete folyamatosan bevan rúgva, nincs észnél, azonban olyan állapotban sincs hogy elvitethetném a mentősökkel. Ahogy észre veszem inkább lelki eredetű a probléma, egész nap magában beszél, rángatózik. Folyamatosan mozog nem tud egy helyben megmaradni. Nem iszok sokat, de rendszeresen szóval hajnal 3 kor megkezdi, haza jön alszik kicsit, megint elmegy, megint haza jön aztán így megy el a napja. Elmondása szerint azért iszik mert különben meghalna és csak így tud aludni egy keveset. Bezárni nemtudom, alkohol itthon nincs máshol issza. (Kocsmák, boltol). Szóval az lenne a kérdésem hogy kihez tudnék fordulni segítségért ilyen esetben? Ő is érzi hogy rosszul van, de kiszállni nem tud. Viszont a helyzetet nehezíti hogy önszántából nem menne el a kórházba, viszont mint említettem fizikailag nincs olyan súlyos állapotba(tehát nem esik el pl) hogy elvinné a mentő. 20/F

2021. jún. 18. 14:59
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Kieg: voltak öngyilkos hajlamai, kiállt a kocsik elé. Erről az utca beliek készítettek fényképet. De ő azt mondja nem merné megtenni nem tudja miért csinálta. Szóval teljesen zavart. Az fix hogy külsős segítség kell, csak nem tudom honnan. A szó már nem hat, se tőlem se a barátaitól. Egy saját világot képzelt el magának és abban él. Egyébként nem agresszív meg semmi.
2021. jún. 18. 15:03
 2/15 anonim ***** válasza:
88%
Semmit nem tudsz vele kezdeni, ha maga nem dönt róla, hogy abbahagyja. Magadat és az épp eszedet kell azzal menteni, hogy minél előbb elköltözz.
2021. jún. 18. 15:12
 3/15 A kérdező kommentje:
Elköltözni semmiképp nem akarok. Mivel felesbe fizetünk mindent, és saját kertes ház. Ketten élünk itt. És amúgy semmi bajom apámmal, nem hagynám magára, segíteni szeretnék rajta. Nyilván nehéz vele, de akkor is. Nem bánt, nem árt senkinek csak magának. Ezt szeretném valahogy meggátolni. Meg már elég öreg, 70 éves.
2021. jún. 18. 15:17
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, ennyi idősen hogy lehetne meggyőzni, de... ha tisztább pillanatában erről beszéltek, próbáld megbeszélni vele, hogy menjen elvonóra, mert ha igazán akarja, akkor kijöhet belőle, és nem fog meghalni, ha nem iszik Bár ez nekem elég súlyos alkoholizmusnak tűnik, hiszen folyamatosan iszik, hiába írod, hogy nem iszik sokat. A sok kicsi sokra megy.
2021. jún. 18. 15:25
 5/15 anonim válasza:
100%
Hívd fel a helyi családsegítőt, hátha ők tudnak segíteni.
2021. jún. 18. 15:28
 6/15 anonymousreview60 ***** válasza:
65%

Betegségtudatot kell kialakítanod, azaz:

1. Be kell lássa, hogy van egy baja, ami neki rossz, emiatt iszik. 2. Node biztosan nincs rá az alkoholon kívül más megoldás?

3. Van. Tehát akkor vegyen igénybe segítséget.

4. Mer? Nem mer? Miért?

"Elmondása szerint azért iszik mert különben meghalna és csak így tud aludni egy keveset." Az nem kérdezted, hogy miért nem tud aludni? Ha orvosi oka van, kaphat rá gyógyszert, ha lelki, azon segít a pszichoterápia, de ezekben neki is együtt kell működnie.

2021. jún. 18. 16:28
 7/15 anonim ***** válasza:
91%
Utolsó, ezt így nagyon szépen összeírni könnyű, de egy függő (valószínűleg depressziós is) ember nem így működik. Ez kb., mikor azt mondják egy ilyen embernek, hogy "szedd össze magad". Többet árt, mint segít.
2021. jún. 18. 17:44
 8/15 anonymousreview60 ***** válasza:
59%
#7: Ezért nem írtam hogy mondja azt neki, hogy "Javuljon meg", hanem azt hogy lássa be, hogy baja van. Aztán azt, hogy nem szégyen segítséget kérni, éslehetséges segítséget kapni.
2021. jún. 18. 17:59
 9/15 Midorillee ***** válasza:
79%
Lehet buta gondolat de nem lehet háziorvossal beszélni hogy pszichiàtriára küldjék kivizsgálásra? Mert ahogy olvasom neki nem az az egyetlen baja hogy alkoholista. Vagy ha az nem akkor családsegítőtöl valakit tudnak ajánlani aki foglalkozik ilyesmivel.
2021. jún. 18. 19:04
 10/15 anonim ***** válasza:
Egy józanabb pillanatában kéne elkapni, és megpróbálni beszélni vele, hogy esetleg szakszerű segítséget igénybe venni.
2021. jún. 18. 22:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!