Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Anyumék sosem dicsérnek...

Anyumék sosem dicsérnek meg..másoknál is így van ez?

Figyelt kérdés
Angol nyelvvizsgáztam, majdnem mindent maximális pontszámmal csináltam meg, tökre örültem neki (felsőfokúztam) elújságoltam itthon, erre anyukámnak csak annyi volt a válasza, hogy "az jó." Aztán kérdeztem, hogy nem is mondod, hogy ügyes voltam? Ő azt mondta erre, hogy "Ügyes voltál" De látszódott rajta, hogy kényszerből mondja. Kérdeztem, hogy esetleg kaphatok e ezért valami kis apróságot, (a barátaim kapnak ezért nem is kis dolgokat...)erre az volt a válasza, hogy "Neked az a dolgod, hogy tanulj, szóval nem" Aztán most hazaért apukám, napközben megírtam neki, hogy milyen jó lett a vizsgám, erre a messengeren csak egy likeot írt vissza, most meg szóvá sem tette...😞gondoltam, hogy majd elmesélem neki stb stb, de még csak szóvá sem tette, szóval gondolom elfelejtette. A húgom, ha kap egy hármast és épp nem egy egyest a suliban, akkor agyonra van dicsérve, nekem meg semmi.
2021. jún. 9. 20:36
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
97%

Gratula a nyelvvizsgához.

Nálunk is hasonló a légkör de már hozzászoktam. Inkább nem mondom el a sikereim mert úgyis csak elrontják a jó kedvem.

Amikor letettem a nyelvvizsgát szabályosan leszidtak, hogy egy nem lesz elég.

2021. jún. 9. 23:40
 12/23 anonymousreview60 ***** válasza:
91%

Kérdező! Nagyon ügyes voltál. Sajnos a szüleid nagyon "teher alatt nő a pálma" üzemmódban nyomják a nevelésedet, aminek két következménye a legvalószínűbb általéában:

1. Rossz, csak a teljesítményre alapozó önértékelés és munkaholizmus, és esetleg a párban is ezt értékelve. Nem boldog kilátás.

2. Elhidegülés a szülőktől.

A szüleidtől meg kellene kérdezni, hogy de akkor tudják-e, hogy sem a kajáért, sem a tetőért a fejed felett nem tartozol köszönettel, hálával. Sem most, sem máskor.

A szüleid nem mérgezőek, de szarul nevelnek.

2021. jún. 9. 23:44
 13/23 anonim ***** válasza:
99%

Gratulálok! :) Nagyon ügyes vagy

én is most írtam középfokú remélem nekem is sikerül

2021. jún. 10. 00:18
 14/23 anonim ***** válasza:
75%

Gartuláloook!

De ami azt illeti, van aki nem dicséretben mutatja ki a szeretetét, de ez itt nem feltétlenül állja meg a hejét... Nem tudom... Remélem megjavul a helyzeted

Sajnos nem tudok választ adni!😥

2021. jún. 10. 00:40
 15/23 anonim ***** válasza:
90%

Gratulálok!

Ne a szüleid mércéjére alapozz, lehet azt hiszik, hogy ezzel motiválnak és nem veszik észre, hogy pont az ellenkezőjét érik el.

Ázsiában elterjedt ez a nevelési módszer, hogy alapvető elvárás a legjobb jegy és a minél jobb teljesítmény, ezért sose dícsérik meg a gyereket, de rossz jegy esetén megszidnak. Mentálisan viszont ez kikészíti az embert sajnos és az egész életedet elkísérheti a félelem a kudarctól, mert ez rögzül.

Magad miatt tanulj és olyat, amit szeretsz, a szüleid véleménye pedig ne számítson. Enélkül a nyomás nélkül is lehet ugyanúgy szép eredményeket elérni és fejben is rendben leszel.

2021. jún. 10. 00:46
 16/23 anonim ***** válasza:
91%

Gratulálok!

Itt alapvetően nem az a baj, hogy sokat várnának el, hanem hogy tanulatlanok (max egy szakma) és nem tudják értékelni a tanulást, a belefektetett energiát. Az én szüleim is ilyenek, fogalmuk sincs, hogy mennyit kell tanulni egy vizsgaidőszakra ezért nem is tudják értékelni.

Ne foglalkozz velük, nem miattuk tanultál, hanem magad miatt.

2021. jún. 10. 06:13
 17/23 flora08 ***** válasza:
100%
Gratulálok a vizsgához! 😊 Teljesen megértem, mit érzel. Amíg iskolába jártam, velem is ezt csinálták a szüleim. Reál tárgyakból nem vagyok jó, de a többiből igen. Ha mondjuk töriből kaptam ötöst, nem számított, de ha matekból hármast, akkor már a plafonon voltak. Elárulom, nem a matek-fizika-kémia tudásomból élek. Ha pl. irodalomból véletlenül egy négyest kaptam: "már az se megy, amit eddig tudtál?" Most a második diplomámat csinálom levelezőn, közel 30 évesen, és még most is megy ez...ha három nap van egy határidőig (beadandó), "miért nem csináltad még meg, nem leszel kész időben..." amikor tudják, hogy soha nem késtem még feledattal, és minden tárgyam elsőre meglett. Az ember magának tanul, persze, a levelezőt is magam miatt vállaltam be (mert érdekelt, és hogy többféle munkalehetőségem legyen), de akkor is nagyon jól tud esni, és sokat számít az elismerés. Motiválóan tud hatni akkor, amikor úgy érzed, elbizonytalanodtál, és mégsem érdemes csinálni (mindenki érez így néha!). Ez nem csak a tanulásra igaz. Sajnos a mai napig nem tudok igazán örülni a sikereimnek, mert ha sikerül egy vizsgám, vagy egy félévem, azt érzem, hogy ez alap, ezt nevelték belém. (Pedig munka mellett gondolhatod, hogy nem egyszerű.) Ünnepeld meg a sikered, fontos dolog. Ha nem a szüleiddel, akkor a barátaiddal 😊
2021. jún. 10. 07:48
 18/23 anonim ***** válasza:
100%

Sajnálom, hogy ennyire nem értékelik a sikeredet. Én mindenesetre gratulálok, az előzőekhez hasonlóan! :) És valóban jól írják, csak magadnak tanulj ezután, sőt, magadnak alakítsd teljesen az életed, és csak a legfontosabb dolgokról számolj be nekik! Ha majd önállóan fogsz lakni, és akkor sem változnak a szüleid, érdemes ritkítani velük a találkozást, hátha észbe kapnak!

#8-as: Nem tudom, neked van e gyereked, ha igen, sajnálom őket!

2021. jún. 10. 09:52
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, nem #8-as, hanem #6-os!
2021. jún. 10. 09:52
 20/23 anonim ***** válasza:
100%
Másoknál is így van ez sajnos, de attól még nem helyes.
2021. jún. 10. 09:56
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!