Mit csináljak anyámmal?

Figyelt kérdés
Az a baj, hogy soha nem élt egyedül, és egyáltalán nem találja fel magát egyedül. Amig éltek a szülei, addig velük lakott egy házban. Közben férjhez ment, megszülettem én, akkor mi voltunk az egyetlen társasága. Majd miután apám meghalt, én lettem a társasága. Én viszont szeretnék elköltözni és élni a saját életemet. De ezt nem tudja elfogadni. Jó lenne, ha lenne valamilyen hobbija, vagy nyitna az emberek felé, de nem teszi egyiket sem. Nem csinál itthon semmit a házimunka egy részén kívül, és nem akar nyitni az emberek felé, mert nem érdeklik az emberek. Pl. a kertbe is csak akkor megy ki, ha nincs kint egyik szomszéd sem, hogy ne kelljen velük beszélni. Attól tartok, hogy belebetegszik, ha én is itthagyom. Kisállattal próbálkoztam, de egyáltalán nem foglalkozott vele. Tudok tenni valamit érte? Rá tudom venni valahogy, hogy nyisson az emberek felé?

2021. ápr. 25. 13:41
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
86%
Nem és, ha nem tudod elengedni akkor téged is magával ránt. Sajnálom. 😔
2021. ápr. 25. 13:45
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem, nem fogod tudni megváltoztatni. Már 30 éves embert sem lehet megváltoztatni.

A kommunikációdon változtass és ne kérdezz. Ne kérd ki a vélményét hanem jelentsd ki amit akarsz.

Felnőttél, nem vagy már gyerek. Képes vagy felelősséget vállalni a saját életedért. Aki kérdez az bizonytalan.

Ha nem vagy bizonytalan abban amit csinálsz, amit akarsz, akkor ne tegyél neki fel kérdéseket, csak kijelentéseket.

Ja és csak szólok, ha nem kényszeríted rá, hogy nyisson az emberek felé, akkor soha nem fog.

Mindezt hogyan? Úgy hogy meghúzod a határaidat és nem hagyod magad dróton rángatni. Nem vagy felelős az ő életéért!

2021. ápr. 25. 14:02
 3/15 A kérdező kommentje:

Nem tudom miből jött az, hogy én kérdezek tőle. Nem szoktam kikérni a véleményét, mert tudom, mit akarok: elköltözni, és egyedül élni.

"Nem vagy felelős az ő életéért!" Ez igy nem igaz, hiszen alkotmányos kötelességem gondoskodni róla. Ha elhagyom és ezért beteg lesz, én vagyok a felelős nem?

2021. ápr. 25. 14:11
 4/15 anonymousreview60 ***** válasza:
100%

Kérdező: Nem neked kell ezt megoldanod, hanem neki. Amiben persze segíthetsz, amennyire akarsz. Ha anyád nyavajog majd, mond el neki javaslóan, hogy keressen hobbit, társaságot stb.

Pont tegnap hallottam egy sztorit egy "öregasszonyról", aki világ életében "ágyhoz kötött" beteg volt, majd amikor a férje meghalt, a fél falu hanyattesett, mert nem akarták elhinni, ki sprintelt a busz után. Szóval, ha akarja, meg tudja tanulni.

2021. ápr. 25. 14:28
 5/15 anonim ***** válasza:
72%
Te maradni akarsz vele. Kitalálsz ilyen hulyeségeket, hogy alkotmányos kötelességed gondoskodni róla, mikor anyád csak lusta lett, mert te mindent elvégzel helyette.
2021. ápr. 25. 14:29
 6/15 A kérdező kommentje:

Oké értem.

De mondja meg végre valaki, aki járatos a jogban, hogy felelős vagyok-e ha belebetegszik az egyedüllétbe, vagy sem. Mert hogy a rokonok, ismerősök engem fognak felelőssé tenni, az tuti, de az nem érdekel.

Mert olyan, hogy szülőtartás létezik.

2021. ápr. 25. 14:41
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Megkérdezted anyukádat hogy ő mit szeretne saját magára vonatkozólag vagy találgatsz magadba? Pl. Ez a kiskutyás dolog is. Vettél neki egy kiskedvencet anélkül hogy tudnád valójában mire vágyik. Magyarán őt magát is kiskedvencként kezeled, közbe meg lehet hogy nagyon jól ellene egyedül is. A 2-es válaszának csak az első mondata miatt és a második mondatának első fele miatt zöld pacsiztam adfig amíg azt írja hogy magatehetetlené lett a saját anyja miatt azt már nem zöld pacsiztam, mert nem értek teljesen egyet vele. Inkább azt érzékelem hogy minden pótdolgot rátukmálnál ahelyett hogy megbeszélnéd vele hogy valójában mitől fél ha egyáltalán fél valamitől és nem te félsz valamitől.

A 4-es válaszod miatt meg tök ellentmondásba keveredtel saját magaddal. A nem kommunikáció a ki ha én nem stílus és a látszat kötelesség nem fér meg egymással. Nekem inkább úgy tűnik hogy neked anyukád nyűg anélkül hogy ő okot adna rá. A stílusod alapján.

2021. ápr. 25. 14:42
 8/15 anonim ***** válasza:

* mert nem értek egyet vele.

Javítom a magatehetetlenné lett az anyja miatt részt mert azzal nem értek egyet.

2021. ápr. 25. 14:43
 9/15 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy nem voltam elég világos. A saját életemmel kapcsolatban nem szoktam kikérni a véleményét. El tudom dönteni egyedül, hogy mit szeretnék.

Nagyon sokszor megkérdeztem, de konkrét választ soha nem kaptam, így fogalmam sincs, hogy ő mit szeretne. Amikor megemlitettem, hogy szeretnék elköltözni, az kb. így zajlott:

Én – Szeretnék hamarosan a saját lábamra állni, és elköltözni.

Ő – Van valakid?

Én – Nincs.

Ő – Akkor minek akarsz elköltözni, hogy mindketten egyedül legyünk?

Vagy a másik változat: De ugye azért mindennap benézel hozzám? Meg a hétvégét is itt fogod tölteni, ugye?

Erre mit lehet mondani? Hogy majd 120 km-ről mindennap haza utazok, meg minden hétvégén is.

Ő nem fél semmitől. Egyszerűen nem hiszi el, hogy én képes lennék egyedül külön élni, és őt egyedül hagyni.

Én pedig attól félek, hogy míg én megleszek egyedül, addig ő nem.

2021. ápr. 25. 15:05
 10/15 anonymousreview60 ***** válasza:

"felelős vagyok-e ha" Nem, de attól még f@szfej rokonok csesztethetnek.

"de az nem érdekel." Helyes.

"Mert olyan, hogy szülőtartás létezik." Igen korlátos az összege.

Kérdező, a "Én pedig attól félek, hogy" és a többi azt mutatja, hogy anyád érzelmi zsarolásban tart finom eszközökkel, illetve te maggad is félsz.

Keress fel egy pszichoterapeutát, aki segít neked ezt letisztázni.

2021. ápr. 25. 15:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!