Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Aki nehezen, későn vált le a...

Aki nehezen, későn vált le a szüleitől, neki mi segített?

Figyelt kérdés

Én 28 éves vagyok, egy éve kezdtem dolgozni és költöztem külön. Lakást kaptam, lehet engem ezért utálni, de a szüleim jómódúak, ezért ez nem terheli meg őket, és én sem tehetek róla, hogy ebbe a családba születtem. Viszont mindig is túlgondoskodóak voltak anyagi téren, és nem is igazán látom még a mai napig, hogy felnőttként kezelnének. De őszintén szólva saját magamon is azt látom, hogy nehéz lemondani a támogatásukról. Nehéz ez, mert önállóan fogalmam sincs, mikor és hogyan teremtek olyan egzisztenciát, ami az övéjükhöz hasonló. Ehhez hozzátartozik az is, hogy eddig hoztam pár rossz döntést az életemben. Azt, hogy nekem saját családom legyen, nagyon távolinak érzem, van pár gond a fejemben, amit ki kell javítani előbb hozzá.

Gondoltam sokat arra is, hogy külföldre költözzek és kiadjam a lakásomat. Átmenetileg éltem már külföldön, úgyhogy nem félek annyira, de ebben az időszakban ez nyilván nem lehetséges. Más olyanokat kérdezek, akik hasonló háttérrel rendelkeznek, sokáig tartották el őket: nektek mi segített igazából?

2021. márc. 6. 17:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%
Keress egy pszichológust.
2021. márc. 6. 17:38
 2/11 anonim ***** válasza:
84%
Szerintem siman csak a penz. Sacc per kb szerintem az emberek 98 %-a csak kenyszerbol lakik otthon, mert nincs 30-40 millioja egy lakasra. Meg kesobb se, nem hogy 20 evesen.
2021. márc. 6. 17:58
 3/11 anonim ***** válasza:
67%
Lennék a helyedbe.
2021. márc. 6. 18:02
 4/11 anonim ***** válasza:
84%
Nekem meg pont ez kéne.
2021. márc. 6. 18:02
 5/11 anonim ***** válasza:
79%

Azzal tudsz legtöbbet tenni magadért, ha keresel hasonló háttérrel rendelkező párt, és vele egyengetitek közösen az életeteket.

Ha a szülőkkel közös vállalkozás van, azt is érdemes külön szegmensre osztani ami résszel teljesen függetleníted magadat.

Az, hogy így is vannak dolgok amiket fizetnek a szüleid, ne foglalkozz vele. Ők ezt tudják adni, meg kell köszönni és kész. Átérzem a problémádat, meg azt is, hogy nem lehet megbeszélni ezt akárkivel.

2021. márc. 6. 18:18
 6/11 anonim ***** válasza:
55%

Az én esetemben a szüleimnek volt nehéz az elengedés. Az segített, amikor elköltöztem a saját lakásomba, és látták, hogy el tudom látni magam, tudom fizetni a hitelt, és nem is olyan rossz a megtakarítási stratégiám. Hozzáteszem, náluk sem voltam önállótlan, sőt, csak nem volták hajlandóak beismerni, hogy felnőttem. Albérletbe nem akartam költözni, akkor most nem lenne lakásom, és ugyanúgy mástól függnék, mint a szüleimnél, inkább spóroltam, hogy lehessen lakásom. Nem volt mindig könnyű, de most könnyebb, és már hitelem sincs, sikerült annyi tőkét gyűjteni, hogy csak 5 év volt a törlesztés, de én még a nagy áremelkedés előtt vettem lakást.

A te eseted annyiban más, hogy benned nincs meg az igény az önállóságra, ezért esik nehezedre a leválás. Nem érzed tehernek, hogy a sarkadban vannak. Nem volt még olyan célod, amiben nem támogattak anyagilag (nem kell rosszra gondolni, nekem pl nem támogatták, hogy kutyám legyen, náluk nem is volt, mikor már belefért az életembe, örökbe fogadtam egyet, most meg már imádják egymást, hozzám jönnek kutyázni).

2021. márc. 6. 18:26
 7/11 A kérdező kommentje:
De ez nem igaz, hogy ne lenne igényem az önállósodásra. Nagyon is van, van olyan példaképem, akihez hasonlítani szeretnék, aki egy önálló, autonóm, menő szakmát művelő ember, aki mindenhol feltalálta magát. Nekem az a nehézségem, hogy a családom "lenevelt" az önállóságról, mindent nagyon későn kezdtem el, sok az önértékelési problémám és a saját rögzült szokásaim és érzéseim ellen kell küzdenem - egyedül. Merthogy a szüleim nem adtak nekem kereteket, szabályokat, nem jutalmaztak és nem büntettek, tulajdonképp nem nagyon voltam nevelve, csak nőttem, mint a dudva és próbáltam nekik megfelelni.
2021. márc. 6. 19:37
 8/11 anonim ***** válasza:
70%

Tehat nem foglalkoztak veled eleget, de anyagilag tamogattak, ezaltal kevesebb onbizalmad meg onbecsulesed lett, miutan anyagilag toluk fuggtel es fuggesz meg most is. Plane ha ez az elso munkahelyed, gondolom nem jossz ki minden honapban a penzbol es be kell segiteniuk. (elromlik valami a lakasban, valami nagyobb kiadasod lesz stb) A segitseget el kell fogadnod, hisz ok a szuleid, mindaddig, amig erzed, hogy nem vert izzadva tettek meg mindent erted, amivel te meg visszaeltel...

Kimehetsz kulfoldre, addig a lakast kiadod es szepen felreteszed a penzt, vagy esetleg meg a szuleidnek is visszaadhatod, ha jo fizetesed lesz kint.

Ha itthon maradsz, akkor ugy jutsz egyrol a kettore, ha olyannal jossz ossze, akinek baromi jo munkahelye van es torekvo, akar veled kozos jovot es tud beleadni annyit, amennyit te, illetve ha mar eleve neki is vettek a szulok lakast. Kulonben majd kiutkoznek a kulonbsegek.

Az, hogy lakast vesznek a szulok, az manapsag mar megszokottabb, hiszen nagyon brutal arak vannak...

2021. márc. 6. 20:20
 9/11 A kérdező kommentje:
Egyébként én eltartom magam a fizetésemből, csak nagyobb dolgokba (pl. ágyvásárlás, felújítás) szállnak be.
2021. márc. 6. 20:25
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az nem igaz, hogy külföldre menni most nem lehetséges. Szerintem ez egy jó terv. Most is ki lehet jönni, lehet, hogy nem olyan sok helyre és olyan sokféle lehetőséggel, mint a járvány előtt, de igen, ki lehet. Én is kijöttem. Azt nem tudom, milyen nyelven beszélsz, mi az az ország, ahová szívesen jönnél, vagy mi az, ami teljesen kizárva és elvállalsz-e "mindent"?
2021. márc. 6. 21:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!