Szülők! Mit tanácsolnátok ebben az esetben a gyereketeknek? Hogyan viszonyulnátok hozzá?
Szerintem legyél magaddal nagyon-nagyon őszinte.
Valóban szükéséges csúsztatni? Mert ha igen, akkor erről a szüleidet is megtudod győzni, és kialakítani egy tervet.*
De mesélek neked valamit. Amikor én az első diplomámat szereztem, még nem volt bolognai rendszer, passziválás, csúsztatás, miegyéb. Vagy sikerült a félév, vagy nem. Ötödév kora tavasszal a diplomamunkám kísérlete "elszállt", valami miatt teljesen behalt az egész, most nem részletezném.
Elvileg újrázni kellett volna az egészet, ami teljes év csúszást jelentett volna.
De mire ide eljutottam, kialakult egy elképzelésem arról, hogy mi lett volna, ha... sikerült volna a kísérlet. És mivel a kuty se törődött azzal, hogy sikerült-e a kísérlet, vagy sem, valahogy mégis sikerült a kísérlet. Jelest kaptam a diplomamunkámra.
Mindezt csak azért mesélem, hogy hátha megoldható a dolog valami furfanggal.
Ha nem, akkor használd ki lehető legjobban a csúsztatóséved. Tanulj nyelve(ke)t online, sportlj, olvass, és a lehető legtöbbet dolgozz is.
Hajrá!
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat!
Az nem kérdés, hogy halasztok-e vagy sem. Ezt a félévet mindenképpen passziválom, ezt már eldöntöttem. Egyébként nem csak ez az egy félév lesz hátra, hanem az előzővel együtt kettő (ezt a kérdésben le is írtam : " csúsztam egy félévet és inkább úgy döntöttem, hogy passziválom is a most következőt "). Az egyik ugye egy korábbi tárgy miatti csúszás (csak a következő őszi félévben lehet majd újra felvenni), a másik pedig a saját döntésem (ez összetett - depressziós vagyok és szorongok, már alábbhagyott a motivációm és érdeklődésem a szakkal kapcsolatban, már az előző félévben sem tudtam a megszokott szinten teljesíteni stb.).
A szüleimnek nincsen vele semmi baja, tehát nem azért tettem fel a kérdést, mert meg kellene őket győznöm stb., őket igazából egyáltalán nem érdekli és nem foglalkoznak vele. Inkább ez az oka a kérdésemnek, mert velük ezt egyáltalán nem tudom megbeszélni és kíváncsi lennék rá, hogy vajon másoknak van-e bármi hasznosítható ötletük, tippjük vagy tanácsuk. A kérdés másik része pedig az anyagiakra vonatkozik, hogy mi az, ami kérésként még belefér vagy ami elfogadható.
(4-es vagyok)
Ha a szülők elfogadták a döntésed, az jó. Akkor a következő évre nagyjából számíthatsz arra, hogy lesz mit enned, lesz hol laknod. És ez nem kevés.
Azt javaslom, hogy használd ki nagyon-nagyon ezt az évet. Nézz körül, dolgozz. Használd ki, hogy ez most nem azért fontos, hogy vajon megélsz-e, fenn tudod-e tartani az "egzisztenciádat". Tekintsd az egészet tapasztalatszerzésnek.
Mi az, ami váratlanul megtetszett, hogyan tudnád (esetleg alternatív útvonalon) elképzelni a boldogulásodat. (De ha már csak ilyen levés van hátra, feltétlenül fejezd be a tanulmányaidat!!!)
Hajrá, ügyes legyél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!