Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért divat mindenért a...

Miért divat mindenért a szülőt okolni, ha a gyerek eltér az elvárttól?

Figyelt kérdés

21 vagyok, és már rosszul vagyok az összes olyan cikktől amit pl fb dob fel és egy gyerek-tini-fiatal felnőttről szól, hogy valamit elrontott és társai, mert általában 50ből 45 komment csak az, hogy a szülő a hibás. Ez ilyen kialakult dolog? Engem kb 12 éves korom óta nem láttak el soha semmi tanáccsal, nem neveltek, mert úgy voltak vele hogy saját káron megtanulom vagyok annyira értelmes (igen tudom, ez sem a legegészségesebb nevelésiforma) de sosem tettem semmit, mert nem is tiltottak. Ettől függetlenül mit tud egy szülő csinálni, mikor elmond minden alapot (ne lopj, ne árts), mégis a gyerek rossz társaságba keveredik, olyan a környezete, szimplán buta / manipulálható és megtörténik mégis a baj. Persze a szuperanyáknak észre kell venni a jeleket mert különben megbuktak mint szülő... Nem tudom felfogni.

De ha nem megyek el ennyire radikális irányba elég megnézni, hogy ha ma valaki máshogy néz ki mint a megszokott, az is szülő hiba.

2021. jan. 19. 13:30
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
26%

Mert akiknek "tökéletes" gyerekük van, azt gondolják őmiattuk lett az, a neveléstől. Hogyne..

Akinek egy csepp esze van tudja, hogy nem minden a nevelésen múlik.

Bizonyis része nevelés és bizonyos része a gyerek egyéni személyisége.

Kap egy nevelést, egy alapot a gyerek, amit vagy magáénak tud és követi a mintát, vagy a saját meglátása szerint másképp dönt/csinálja az adott dolgot.

Van aki szerencsés, és olyan személyiségű gyereket kap, aki szófogadó, "minta gyerek". Ilyen voltam én gyerekként.

Aztán megszületett a tesóm, aki a szöges ellentétem. Ha agyon verték volna se csinálta volna úgy a dolgokat, ahogy a szüleim akarták. Pedig ugyanúgy nevelték őt is, ugyanaz volt a séma mindenben. Mégis két teljesen különböző gyerekük lett, mert különböző személyiségek vagyunk.

Szívesen odanyomnék ezeknek az okostojás szülőknek mondjuk egy ADHD-s kissrácot, próbálják 'megnevelni', szófogadóvá tenni. (:

Ha sikerül, esküszöm térdre borulok, és a csicskásuk leszek életem végéig.

2021. jan. 19. 15:29
 12/17 anonim ***** válasza:
5%

persze, ez így működik hogy kapjuk a gyereket becsomagolva készen. ráadásul ahány gyerek, annyiféle bánásmód. 3 gyerekkel is lehet háromféleképpen viselkedni

az ADHD pedig biológiai hátterű (agyi károsodás zavar), nem megfelelő szociális környezet, vagy túlzott stresszelés hatására alakul ki. De ott már megint ott van a viselkedés oka.

2021. jan. 19. 15:44
 13/17 anonim ***** válasza:
73%

Hát nagyon nem jól tudod 12-es.

Az ADHD egy veleszületett genetikai alapú rendellenesség, ami az agyi területekre hat ki. Még nem derítették ki a pontos okokat, de azt felmérésekből, kutatásokból megállapították, hogy nincs befolyással sem a nevelés, sem bármilyen gyerekkori meghatározó, traumatikus élmény.

Illetve a terhesség és a szülés alatt esetlegesen bekövetkezett káros behatások talán hozzájárulhatnak.

Ne beszélj badarságokat, ha nem értesz hozzá/nem vagy érintett.

2021. jan. 19. 15:55
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

"de sosem tettem semmit, mert nem is tiltottak"

Egy csomó szülő viszont MINDENT IS tilt a gyereknek. Mert a 17 éves kIsLáNy hogy gondolja már, hogy őneki barátja lehet? Mert mi az, hogy délután találkozni akar a haverjaival, de még nincs kész az ÖSSZES (igen, egy csomó szülő a saját dolgait aggatja a gyerekére) házimunka?

Pl ilyenek.

2021. jan. 19. 16:42
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Sok esetben valóban hibás a szülő, sok esetben viszont nem. Sok esetben a rossz "barátok" viszik félre a fiatalt, aztán van, hogy egyszerűen csak rossz döntéseket hoz és kisiklik az élete. A legtöbb ember ott szúrja el, hogy egy sémát erőltet mindenkire, pedig ez téves, nincs tuti recept senki életére. Van aki durván bántalmazó háttérrel sokra viszi, és van, akiért mindent megtesznek a szülei mégis rossz útra tér. Aztán olyan is van, hogy a gyerek szimplán csak más, mert ADHD-val vagy autizmussal él. Akkor is eltér az átlagtól, de ettől még igenis viheti valamire, és az állapotáról nem a szülők tehetnek. Az a baj, hogy sokan azt nem tudják elképzelni, hogy nincs két egyforma ember, ami az egyikre igaz, az a másikra már nem, és fordítva. Ezért téved mindenki, aki azt hiszi, mindenért a szülők a felelősek minden esetben, de azok is, akik szerint a szülők sosem tehetnek semmiről sem.

Bár nem rózsás a szüleimmel a kapcsolatom, de az én életemet egy rossz döntés törte ketté 2011-ben. Senkit nem hibáztatok miatta, csak magamat. Igazából egy múlasztás volt, nem hoztam meg akkor egy nagyon fontos döntést, amit akkor meg kellett volna, ennek a mai napig érzem a hatását.

2021. jan. 20. 21:45
 16/17 anonim ***** válasza:
92%
És a "rossz barátoknak" nincsenek szülei? Értitek. Ördögi kör.
2021. jan. 20. 21:58
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
De, egyértelmű. Viszont ez is érdekes, mert volt olyan egykori rossz "barátom", akit jóra neveltek, és mégis rossz ember lett belőle. Sokra vitte, tehetősek voltak, de emberileg kb. egy pszichopata nő létére. Van olyan, hogy a fiatalok egymást viszik a rosszba, a tömegnek is elég erős hatása van.
2021. jan. 20. 22:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!