Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért kell anyámnak ennyire...

Miért kell anyámnak ennyire erőltetnie, hogy apámra apámként hivatkozzak, ha róla van szó?

Figyelt kérdés

Apám évekig alkoholizált, gusztustalan dolgokat csinált, és vágott a fejünkhöz. Fizikálisan engem nem bántott, anyámat nem tudom, hogy megütötte-e valaha, nem voltam az összes vitánák szemtanúja, csak fültanúja. Anyám soha nem hagyta ott apámat, pedig állítása szerint akkoriban utálta. Azért lakunk még együtt mert akkoriban az volt az indok, amikor felhoztam, hogy ez így nem jó, hogy "anyagilag nem megoldható elköltözni, apád meg úgyse megy el" meg az volt a másik, hogy "mit gondolnak a helyiek, ha ez kiderül"

Apám pár éve nem iszik. Soha egy büdös szóval nem kért bocsánatot azokért az évekért. Azóta olyan a kapcsolatunk, hogy köszönő viszonyban vagyunk. Kb mint egy random idegen a településről, csak valamiért egy háztartásban élünk, és helyette is csinálni kell a dolgokat, mert itthon semmit nem csinál tv nézésen kívül. Néha ez a köszönő viszony is nehézkes mind két oldalról, többnyire anya szól valamelyikünknek, hogy köszönni kéne. Én egyébként szoktam, de apám arra sem képes sokszor, mert fel kéne kelni akkor az ágyból. Felőlem nem érdeklődik, én meg nem megye oda elsorolni a dolgaimat, ha köszönni is nehezére esik. Van amikor hetekig nem beszélünk.

Viszont anyám nagyon erőlteti, hogy ha apámról beszélünk, akkor mondjam ki, hogy az apámról beszélek. Pl elmegyek itthonról délután, anyuval összefutok úton. Megkérdezi bezártam-e az ajtót. Mondom, hogy nem mert már hazaért. Ő pedig megkérdezi, hogy kiről van szó. Na most hárman élünk a házban, magamról tuti nem beszélek harmadik személyben, anyunak mondom, szóval nem róla van szó. Ő viszont az ilyen és hasonló szitukat addig erőlteti, amíg ki nem mondom, hogy apamról van szó. Én meg konkrétan a múlt miatt rosszul vagyok ha az apa szót az apámat kell mondanom

Mire jó ez?

2021. jan. 18. 08:54
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
0%

9: "Azért ne csináljunk már úgy, hogy leterítjük neki a vörös szőnyeget, mert nem iszik."

Szó nincs vörös szőnyegről!

Csak minimálisan emberszámba vesszük azzal, hogy megnevezzük, hogy "apa".

Engem egyébként minden mástól függetlenül idegesít, ha nem pontosan mondják ki a dolgokat, hanem célozgatnak, meg rébuszokban beszélnek. Az ilyenekből lesznek a félreértések.

2021. jan. 18. 09:47
 12/26 anonim ***** válasza:
83%

De miert venne emberszamba? Aki mar ott tart hogy duhet se tudja kezelni es meguti a gyereket anelkul hogy az barmi rosszat tenne miert akarod emberszamba venni?

En az anyat nem ertem miert nem következtet. Ha ot is verte volna az apja, akkor csak ugy mosolyogva beszelne rola? Biztosan igy van..

Amugy igen en a lany helyeben amint 18 lennek ott hagynam az "Apjat" es megszakitanek vele minden kapcsolatot.

Mar bocs de k.rvara nem normalis ha valaki alkoholizal es utana veri a gyereket. Emberszamba se kell venni mert csak egy sopredek. (mar elnezest)

2021. jan. 18. 10:02
 13/26 A kérdező kommentje:
Részemről a tiszteletet megadtam azzal, hogy nem mondok csúnyát. Én nem mondtam neki, hogy dögöljön meg, ő mondta nekem sokszor. Nem baj, mondjuk azt, hogy részeges volt, amíg az előző munkahelyén dolgozott, de bocsánatot kérhetett volna... Több mint nyolc éve nem viselkedik apaként, mert vagy részegen kiabált, vagy senkivel kommunikálva tévézgetett. Ennyi erővel ki lehetne cserélni egy random csávóra, és azt is hívhatnám apámnak.
2021. jan. 18. 10:08
 14/26 A kérdező kommentje:
Pont azt írtam, hogy engem nem ütött meg, azt, hogy anyát megütötte-e azt meg nem tudom.
2021. jan. 18. 10:08
 15/26 anonim ***** válasza:
30%
Nyilván, mivel nem ismerünk titeket, nehéz véleményt alkotni és tanácsot adni. Apád alkoholista volt, csúnya dolgokat müvelt. Nem akarom védeni, de nem tudhatod, mi váltotta ezt ki nála, milyen utat járt be, milyen terhek nehezedtek rá. persze ez nem mentesíti, a piálás nem megoldás. De letette és ennek is oka van, valószínüleg ti vagytok azok. Ö nem nyit feléd, nem érdeklödik rólad, legalábbis töled. De lehet, csak azért, mert tisztában van vele, hogy hogyan vélekedsz róla. Na és te nyitsz felé? Te megkérdezted töle, mióta lerakta a piát, hogy milyen volt egy napja? Vagy hogy miért szokott rá a piára? Próbáltad megérteni a helyzetet, vagy megismerni jobban? Lehet, csak erre vár. Ne felejtsd el, hogy az apád is ember, aki hibázik és nem tökéletes.
2021. jan. 18. 10:09
 16/26 A kérdező kommentje:

Anyám felől se érdeklődik, hogy mi van velem. Max azt tudja, amit anyu elsorol neki, de magától se tőle se tőlem nem kérdez. Ha meg én beszélek, meg én kérdezgetem, akkor nem igazán mond szinte semmit, akkor is inkább a tv-te figyel, szóval ezt az én nyitok felé dolgot három éve elengedtem.

Ha pedig tudja, hogy hogy vélekedek, akkor azt is tudja, hogy én ezek után nem fogok nyitni. Pár éve megtettem, igaz anya kérése miatt, apám akkor sem volt túl nyitott, annyira nem figyelt. Mostmár nem fogok nyitni, akkor se ha anya kéri (igaz, már nem szokta mondani, hogy mondjam el apunak, hogy mi volt velem mostanában) magamtól meg pláne nem....

2021. jan. 18. 10:20
 17/26 anonim ***** válasza:
89%

Miért a gyermeknek kéne nyitnia? Az apja b@szta el a kapcsolatot, ő viselkedett úgy, mintha a családja lenne az életében a legutolsó helyen, ő helyezte az apai szeretet elé a piálást és az agresszivitást. A kérdésben benne van az is, hogy mióta letette a piát, egy szóval sem kért bocsánatot. Akkor meg miért arra vár, hogy a gyereke nyisson felé? Valamint ha annyira azt várná, hogy nyissanak felé, akkor legalább egy köszönésre méltatná a gyermekét. Milyen apa az olyan, aki egész nap a TV előtt döglődik és a tökeit vakargatja, közben pedig köszönni sem képes a gyermekének? Ha annyira megváltozott volna, első dolga lenne a bocsánatkérés és az, hogy megpróbálja Ő, nem a gyereke, helyrehozni a kapcsolatukat. Mindig az tartozik a másiknak, aki hibázott.

A másik pedig, hogy anyukádnak mondd azt, hogy XY ("apád" neve) otthon van, vagy a férjed otthon van. Semmivel sem tartozol neki. Nem te kérted, hogy szüless meg, ők akartak téged. A minimum lenne, ha ezek után tisztességesen felnevelnének. Ez nem csak az anyagiakat, hanem az egészséges érzelmi fejlődést is jelenti. A tiszteletet pedig ki kell érdemelni. Senkit nem kell tisztelned csak azért, mert 3 perc alatt megcsinált téged. Apának lenni nem azt jelenti, hogy összefekszik az édesanyáddal, hanem azt, hogy szeretetben felnevel. Ez az én személyes véleményem.

2021. jan. 18. 10:30
 18/26 anonim ***** válasza:
86%
Látom az alkoholisták védik egymást itt is. Olyan ember aki átélte, hogy milyen egy ilyen emberrel együtt élni, nem fogja azt mondani, hogy vedd már ember számba, pedig nekem csak néhanapján kellett ezt elviselni. Akármi oka volt rá, hogy ivott, nincs arra mentség ha bántod a családod,a lelki bántalmazás is ugyanúgy bántalmazás. Egye meg amit főzött. Anyud azért ilyen mert a pasas szava szent és sérthetetlen, és azt várja el hogy te is így vélekedj.
2021. jan. 18. 10:33
 19/26 anonim ***** válasza:
85%
Jogod van ahhoz, ha úgy érzed ,hogy ne mondd ki a rá vonatkozó szót.
2021. jan. 18. 10:40
 20/26 anonim ***** válasza:
0%
Senki nem mondta, hogy nyisson felé, csak hogy az anyja előtt ne tárgyként beszéljen róla. Nem gondolom, hogy ez akkora törést okozna...
2021. jan. 18. 10:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!