Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha városban élsz, a szülő...

Ha városban élsz, a szülő vidéken, idős korára hogy gondoskodsz róla?

Figyelt kérdés

Én jelenleg 27 éves vagyok, a fővárosban élek. Édesapám 63 éves, egyedül lakik vidéken. Még dolgozik, de már kezd öregeskedni. Eléggé antiszociális, szerintem nem akarna a városba jönni, vidékre meg a párom nem. Nekem itt a párom, munkahelyem, illetve egyetemre járok.

Szeretem édesapámat, és félek, hogy lassan majd egyszer eljön az idő... Én nem szeretném őt sehova sem beadni, gondoskodni szeretnék róla. Sajnos így is félek, hogy mikor mi van vele otthon.

Sajnos nekem nincs saját ingatlanom, munkahelyi szállón élünk.

Fogalmam sincs, hogy fogom majd megoldani ezt a kérdést.

2021. jan. 13. 10:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
70%
Ebben a korban még tud gondoskodni magáról, nem szükséges odaköltözni hozzá.
2021. jan. 13. 10:11
 2/16 anonim ***** válasza:
71%
Ultimátumot adsz: megmondod neki hogy vagy jön a városba, vagy nagyon lekorlátozza hogy mit tudsz tenni érte, és akkor mosod kezeid, mert te próbáltál segíteni, de a te lehetőségeidnek is megvannak a határai. Hangsúlyozd hogy a városban gyakran az egészségügyi ellátás is hamarabb elérhető, ha hirtelen szüksége lenne rá.
2021. jan. 13. 10:20
 3/16 anonim ***** válasza:
91%

Mivel ti nem költöztök vidékre, édesapád nem jön Pestre, beadni idősotthonba nem akarod, így csak a fizetett segítség jöhet szóba.

Befizetni őt valahova (iskolába, óvodába, kifőzdébe) ahonnan ebédet szállítanak ki, felvenni egy takarítónőt, aki mos is és vasal is, az önkormányzat szociális osztályától meg kell kérni gondozói segítséget, aki egy héten 2x megfürdeti, kiváltja a gyógyszereit, bevásárol neki.

Én legalábbis más megoldást nem látok.

2021. jan. 13. 10:20
 4/16 anonim ***** válasza:
87%
Anyám anyósával élt Pesten, anyja meg vidéken. Ők úgy oldották meg, hogy heti váltásban költözködtek a két mama között, szerencsére nem igényeltek 24 órás felügyeletet. Az ott töltött napokra szerveztek minden orvoshoz menést, fodrászt, fűnyírást, nagybevásárlást. A másik mamának addig hagytak ott dobozolt kaját. De ez nyilván már csak akkor ment így, amikor nagyanyáim 80 felettiek voltak, anyuék meg nyugdíjasok mindketten.
2021. jan. 13. 10:28
 5/16 anonim ***** válasza:
84%

1. megértem a párodat, én sem költöznék vidékre, még akkor sem ha saját apámat kéne gondozni

2. fizetett segítség, probléma megoldva

2021. jan. 13. 11:09
 6/16 anonim ***** válasza:
87%
Házi segítségnyújtás. Rengeteg idősnél jártam, amikor hsg-nél voltam gyakorlaton. Az egyik vígan ment-mendegélt, maga takarított, főzött, igazán csak a gyógyszerért kellett elmenni és az olyanokat intézni, mint a beutaló. A másiknál egy házaspár. A néni már nem tud felkelni se az ágyból, a férfi még sétálgat, de csak a postaládáig, ami néhány méter. Nekik fürdetés, gyógyszerek beadása, kiváltása, kenőcsölés, fésülés. Ezernyi opció. Ha magatehetetlen, akkor idősek otthona, ha már pelenkázni is kellene, de már nem tudja magának megoldani sehogy a wc-re járást, se a cserét. Ha ezeket meg tudja, akkor elég a házi segítség, ami hétfőtől péntekig van, napi egyszer, max 4 órás segítség, azontúl javasolják az otthont.
2021. jan. 13. 11:10
 7/16 anonim ***** válasza:
67%

"Ha városban élsz, a szülő vidéken"

Nálunk ez van. Mégis ugyanazon a településen élünk. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy mindketten vidéki városban élünk. :-))))

Ui. Magyarországon nemcsak Budapest az egyetlen város.

De nem akarom megkerülni a kérdést.

Egy idős embernek kínzás, ha kiszakítod a falusi, családi házas, évtizedek óta megszokott környezetéből, és egy társasházi lakásban kell veletek összezárva élnie. Még ha zöldövezeti villában laknátok (amitől anyagilag gondolom fényévekre vagytok), és neki külön lakrészt tudtok kialakítani, még akkor is érthető, ha nem akarja elhagyni azt a mikrokörnyezetet, ahol az utóbbi 20-30 évben vagy akár gyerekkora óta élt.

Egyrészt, ha 63 éves, akkor ez 10-15-20 év múlva lesz aktuális. Jelenleg még nem is nyugdíjas!

Az állapot általában fokozatosan romlik. Ápolót/gondozót kell fogadni melléje, akinek kezdetben csak annyi feladata lesz, hogy ebédet visz neki és elmosogat utána, ügyel rá, hogy beszedje a gyógyszereit az idős ember stb. Aztán majd egyre inkább segíteni kell neki a mindennapi tevékenységekben, pl. fürdésben. Aztán egyre kevésbé lehet magára hagyni, mert már nem tudja mit csinál. Magára gyújtja a konyhát, vagy elkószál és nem talál haza. Na ekkor szokott ez komolyabban felmerülni. Ha kőgazdagok vagytok, akkor 0-24 órában is meg lehet fizetni váltott ápolókat, akik ott is alszanak, de könnyen lehet, hogy az idős ember őket meg nem is fogadja el. Ilyenkor már nem megoldás az sem, ha együtt laktok, mert napközben nektek dolgozni kell mennetek, őt pedig már nem lehet 8 órára magára hagyni. Ilyenkor tetszik, nem tetszik: idősek otthonába kell vitetni. Ennek alternatívája csak az lehet, ha az egyik házasfél föladja az állását és éveket szán arra, hogy a papáját/mamáját gondozza a haláláig. Amibe simán tönkremehet idegileg, rámehet a házassága, sőt a gyerekeket is megviseli (ha még kicsik).

2021. jan. 13. 11:12
 8/16 anonim ***** válasza:
78%

Ha már nem fogják tudni ellátni magukat, akkor fogadok hozzájuk bejárónőt, gondozót.

De a 63 az még egyáltalán nem idős.

Biztosan nem költöznék ki hozzájuk, ha egyszer itt van a munkám, az egész életem.

2021. jan. 13. 11:22
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Külföldön elek. Sehogy nem gondoskodom róla. Gondoskodik magáról. Amikor már nem tud, akkormotthonba megy. Millió evvel ezelőtt meg lett beszélve akkor, amikor a nagyapámat tizenev Alzheimer kór és otthonápolás után eltemettük.
2021. jan. 13. 11:46
 10/16 anonim ***** válasza:
0%
Keressen apukád maga mellé párt akivel együtt segítik egymást.
2021. jan. 13. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!