Kollégista gyereknek mennyi költőpénz a reális?
16 éves, hétfőtől péntekig koliban van.
Ruhát, tisztálkodószert, étkeztetést, közlekedést, tanszert állom külön.
Amire költenie kell az a programok(most nem sok van, de vegyük úgy, hogy nincs vírus, lehet moziba stb menni) , kényelmi dolgok(pl tizedik díszpárna vagy hajcsatt) , tízórai, étel olyan napokon, amikor nem jót főznek a menzán(sajnos ez elég gyakori).
Mennyi költőpénz reális hetente, ami nem olyan, hogy kenyéren-vízen él, de azért ne is költsön irreális összegeket?
Volt egy egyetemi évfolyamtársnőm, aki jómódú, vidéki kisiparos családból származott fel egy nagy megyeszékhelyről Budapestre egyetemre. A család, bár bőven tudta volna támogatni, olyan méltatlan helyzetben hagyta, hogy olykor (gyakran) kéregetnie kellett a csajnak, ha tampont vagy dezodort kellett vennie.) Holott a koli és a menza be volt fizetve, és hetente egyszer állták az oda-vissza gyorsvonat jegyét is.
A rendszerváltás körül voltam egyetemista. Csúcson volt a munkanélküliség, minimális volt a diákmunka-lehetőség. És az egyetemek nem bolognai-szisztémában múlködtek.
A csajszi kiböjtölt, majd végzés után Hollandiába távozott. Ott él 25+ éve. A szülők nyugalomba vonulása után a a vállakozásukat le kellett adni (bár lett volna benne ráció.)
----
Ez csak egy (igaz) tanmese volt.
Hogy mennyi pénzt adnék egy kollégistának? (A kérdés nyilván költői, mert a középiskolai és egyetemi kollégiumok egyelőre zárva tartanak.)
----
Középiskolás kolisnak egészen minimálisat, hiszen jószerivel ki sem mehet. Legyenek ruhái, higiénés cuccai, pénze vonatjegyre, és mondjuk napi 3-500 forint extra péksütire, csokira, akármi. (És persze egy vastartalék, titkos helyre csomagolva, 5-10-15 ezer forint, amihez csakis végveszély esetében szabad, de akkor kell !!! is nyúlni.
----
Ha egyetemista, akkor jóval tágabbak a keretei. Az igényei is, de a kereseti lehetőségei is. Tehát kb. ugyanaz. Lakhatás, reggeli/vacsora, déli menza, városi bérlet, hétvégi utazás, tisztálkodási szerk. + pár ezer forint hetente.
Ha telik. Ha nem telik, vagy magasabbak az igényei, akkor dolgozzon hozzá
19. Vagyok
Nekem még az a gondom az iskolai menzával, hogy alig adnak nekik valamit. Még a levest is kimérik nekik. Mintha egy ovisnak való adagot kapnák. Volt olyan, hogy a vacsora 2 db virsli egy fél kifli volt. Ezzel, hogy lakjon jól egy 14 éves vagy egy 18? Az oviban többet kaptak mint ami most van. Nagyon felháborító, hogy mennyit is kérnek érte. Nem lehet lemondani, így meg pocséklás, mert a gyerek éhes marad, pedig nem válogatós de mégsem lakik jól.
Olyan mintha ezen spórolnának, melyik gyerek lakik jól egy dobozos pudinggal és almával vacsorára? Lehetne még sorolni, mikkel szúrták ki a szemüket.
Majdnem minden nap mehetett bevásárolni, mert nincs mit ennie. Amit csomagolok megeszi 1-2 nap alatt.
Remélem lesz egy újabb reform amivel visszahozzák a normális menzát a gyerekeknek. Adjanak egészségeset de legalább annyit amivel nem fog éhezni.
Nem tudom milyen lehet az a menza.. De nálunk elsoosztalyu volt az altalanos iskola es a gimi is.
A fozelektol kedzve a husos, halas etelekig, nem igazan lehetett kivetni valot talalni. Mindig mas leves, mas foetel.
A mai napig visszasirom a menzas krumplis tesztat, kaposztas tésztát, bolognai spagettit, pogacsat stb.
Nekem ezert esik nehezemre elhinni ezeket a szar menzas sztorikat.
Én amellett nem mennék el ilyen simán, hogy köteleznek valami kifizetésére, amit (állítólag) nem lehet használni, jelen esetben megenni.
HA tényleg ehetetlen, akkor ne fizessétek ki, nyilván másnak is ehetetlen, tehát közösen fellépve el tudnának érni valamit a szülők. Ha meg nem ehetetlen, csak a kisasszony lazacot és kaviárt kívánna inkább, akkor én is ennek függvényében állnék a dologhoz.
Azt hiszem ennek az a miértje, hogy kiskorú gyerekekért a koli felel, ehhez tartozik, hogy az étkeztetésükért is, nem lehetnek úgy ott, hogy nem tudják ettek e.
Más kérdés, hogy ezt nem figyeli ténylegesen senki.
Kisebbik gyerekem mikor bölcsis volt nem volt ott hajlandó semmit megenni először.
Szóltak, ha ez sokáig így megy, ki kell vennem, mert ez részükről veszélyeztetésnek minősül, szerencsére beszokott.
Az lenne a megoldás, hogy legyen akkor drágább a menza, de olyan, hogy meg is eszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!