Kedves BMEsek, illetve szüleik! Mennyi az a "zsebpénz" amiből jól ki lehet jönni? Benne foglalva a kaja, esetleg kávé, némi haveri sörözések.20,30,40?
Akkor nagyon sok.
Otthonról kell vinni a kaját, meg sokat főzni.
Ha minden nap menzán kajálsz, eszméletlen mennyiségű pénzt ott fogsz hagyni.
Hát nagyon.
Kolis voltam évekig.
Ha valaki hazament, 3-4 éthordónyi kajával jött vissza általában, én is. Az simán kitartott szerdáig, akkor főztem egyet kettőt és kész. Mikor ritkábban jártam haza, akkor meg simán sokat főztem. De ez megoldható.
Mindenki ezt csinálja kb aki kolis/albis és hazajár sokat.
A BME-n nem olyan a menza mint egy gimiben :) Több kaja közül lehet választani, szóval az ár attól is függ, hogy mit választasz, de számoljunk 20 munkanappal egy hónapban. A Stoczek menzán 900 a diákmenü, az 18000 egy hónapra. Kell BKV bérlet, aztán nem tudom, hogy milyen karra mész, de ha minimális kell rajzolni, akkor első félévben rajztábla, párhuzamvonalzó, tusfilc, műszaki rajzlapok és társai, esetleg 1-2 könyv (bár ajánlom a könyvtárat, mert elég jó) és nem fogsz sulit kezdeni 30 ezer alatt. Sörözések alatt megint mit értünk... Csütörtökönként (a kolisok miatt csütörtökön vannak a bulik nem pénteken) 1-2 sört, vagy egy tipikus BME-s bulit, ahol az csak a bemelegítés?
Amúgy a menzánál olcsóbb a gyros, a kínai és a pizza is. Hidd el, rengeteget fogsz járni ilyen helyekre, mivel a csoporttársaid is ezeket fogják előnyben részesíteni. A legtöbb egyetemistának nem lesz havi 18 ezre csak ebédre.
Azért buta picit a kérdés, mert szerintem ha nagyon akarod, vagy kell, akkor ki lehet hozni az ebédet + a sörözéseket 20-ból (majd meglátod, hogy sokan ennél kevesebből is meg fogják oldani). Viszont ha jó anyagi helyzetben vagytok és megtehetitek, akkor simán elmegy a 30 ha naponta menzán kajálsz és nem a legolcsóbb sört/kávét veszed, mint a legtöbb egyetemista.
Ne menjen menzára. Tanítsd meg neki az alapvető recepteket (riszes hús, paprikás krupmli, vasárnapi rántott hús, rántotta, omlett, rizsfelfújt, LECSÓ, makaróni, minden egyéb). Hidd el, olcsóbb, ha magára főz. Ezen kívül lakbér+rezsi, telefonszámla, háztartási cikkek (5000 kb egy hónapban, wc tisztító, papírtörtlő. ilyenek), egyetemi költségekre szintén számolj legalább 5000-t (jegyzetek, füzet, toll, bármi extra cucc, esetleg olyan program letöltése, mit nincs fenn neten, de kell a tanuláshoz, és fizetni kell érte), bkv bérlet 3500, kaja egy huszonéves férfinek legalább 30-50000, plusz zsebpénz "marhaságokra" (kávé, energiaital, szórakozás (fontos a kapcsolatteremtés céljából, vagy csak a sima szociális élet miatt), új ruha, ha az előző elszakadt, cuccok, ha esetleg mérnöknek tanul. Ha van háziállata, annak a költségei, esetleg dohányzás, sport, egészségügyi kiadások, hazautazás amilyen gyakran megbeszélitek.
Én bölcsészként 130-ból tudok albérletben szobát bérelve, spórolva, de kényelmesen megélni. 30-35 csak a kaja (fiatal, alacsony, vékony lány vagyok), 4000 a bérlet (de van, hogy bliccelek, vagy inkább biciklibel járok), 10000 elmegy tisztálkodó- és takarítószerekre mert lány vagyok, 5000 körüli a "zsebpénz", amiből veszek egy új füzetet, vagy fénymásolok, vagy bármi, 7000 a háziállatom (tengerimalac) havi kajája és almozása, felszerelése, 45000 a lakbér, 10000 a rezsi, és én még olcsón lakok, akkor még nem voltam sehol, nem vettem magamnak új cipőt, ha az előző kilyukadt, nem szórakoztam, nem tudok magamnak gógyszert venni, ha rosszul leszek. Nem dohányzom, nem iszok (kéthetente két sör max.), kéthavonta egyszer megyek haza. Szemüvegesként havonta kontaktlencsét is kell vennem felszereléssel, ami kb 4-6000.
Kaját meg tudja úszni olcsóbban is, ha főz, márpedig kollégiumban lehet főzni.
Egyébként nem túl bonyolult a problémád. Adj neki először "keveset" és mondd meg neki, hogy ha nem elég, akkor kérjen még, te pedig utalsz. Így azért elég hamar kiderül, hogy mennyi pénzre van szüksége, ugyanis rengeteg mindentől függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!