Kedves BMEsek, illetve szüleik! Mennyi az a "zsebpénz" amiből jól ki lehet jönni? Benne foglalva a kaja, esetleg kávé, némi haveri sörözések.20,30,40?
Én is erősítem a tábort. Először is gratulálok a bejutáshoz! :)
Ha kolis, akkor: a kollégium havi 10-15 ezer körül mozog - ha államin tanul -, plusz én szoktam venni wc-papírt, kukazsákot, tisztítószereket, mosószert (ha ott mos), stb.
Ha albérletes, akkor is kellenek ezek a pluszok, de egy olcsóbb szoba ára 45-50 ezer/fő körül mozog (ha az egyetem közelében, akkor csak egy szobarész is kerül ennyibe).
Bérlet mindenképpen kell, 3500 Ft, mindenhez jó (metró, villamos, busz, stb.), míg egy alkalomra a jegy 400 Ft körül van.
Ha haza szeretne menni hetente-kéthetente, akkor azt a pénzt is számoljátok bele. Nekem havi 7 ezer van erre szánva (kéthetente járok haza).
Ételt anyukám hetente küld fel a buszon (ad a sofőrnek egy ezrest én meg átveszem a népligetben). Nagyon sokan csináljak ezt. A kajákat beteszem a fagyasztóba és naponta kiolvasztok egyet. A legtöbb koli konyhájában és a suli épületeiben is, a Ch-ban (vbk) is van mikró. :)
Megkérdeztem a barátomat, aki gyorsétteremben szokott enni a hét egyik felében, a másik felében főz magának. Azt mondta, heti 10 körül mozog ez így neki, de ő igyekszik néha "változatosabban" étkezni - vagyis olcsóbban is ki lehetne hozni. (de így is: kiszámolva 1400Ft/nap, ugye reggeli, ebéd, vacsora..).
Érdemes megpályázni a szoc támogatást, ha olyan helyzetben vagytok. Havi akár több 10 ezret is adhat a suli.
Én pl. nem tudok laptopról tanulni, szóval minden szükséges dolgot ki szoktam nyomtatni. Tanszéki jegyzeteket is szoktam venni, mások tételkidolgozásait is ki szoktam nyomtatni magamnak.
Havi 3-5 ezer körül nekem simán elmegy jegyzetre, nyomtatásra, írószerre, sulihoz szükséges dolgokra.
(VBK-n: félévente-évente új köpeny kell ugye, mert elhasználódik akkor is, ha vigyázok rá, az 5 ezer; kellenek a laborokra füzetek, amiket leadunk, papír alapú jegyzőkönyvet is rengeteget kell leadni összetűzve, stb.
+ a diákok többsége színes filceket szokott itt használni, ez nekem is új volt, de a tanárok is sokszor magyaráznak színes krétával)
Eljárni én nem nagyon szoktam, a tanulás mellett nincs is nagyon rá idő.
De heti mondjuk, ha optimista vagyok, 1-2 ezer forint elmehet erre, ha kocsmába szeretne menni.
Apropó tanulás. Amit szoktam látni: vagy kV vagy energiaital minden reggel az embereknél. Ez napi 150-200 Ft minimum. Vitaminokat is ajánlok, főleg az őszi félévre (havi 2-300 Ft).
Ez is egy plusz már, de a BME sportközpont nagyon színvonalas, 9 ezer körül van egy hónapra egy BME-s diáknak.
És ezek mellé még egy kevés zsebpénzt is adnék, ha párkapcsolatban van, randizni menni, moziba, esetleg színházba vagy mondjuk új ruhára (kabát, cipő, stb) van szüksége.
Én kb 70-80 ezret szoktam kapni, a barátom is ennyit, de valóban van, aki sokkal ennél olcsóbban is ki tudja hozni, ha nagyon ügyes vagy nincsenek ilyen igényei. Direkt írtam listaszerűen, hogy nagyjából fel lehessen mérni a dolgokat. :)
(Viszont egyébként albérletes ismerőseim általánosan 120 körül is szoktak otthonról kapni).
A szocot tényleg ajánlom megpályázni, sokat tud segíteni.
Sok sikert! :)
21/L
Igaz nem bme, de én egyetemistaként álltam át arra, hogy ebéd helyett vacsora a főtétel. Napközben szendvicset, péksütit eszek, este pedig főttet.
Kollégiumban élek, hozok magammal otthonit, az szerdáig kitart. Utána főzök valamit, esetleg rendelek, aktuális anyagi helyzetemtől és kedvemtől függ.
Sok dologtól függ...
Ha csak a kaja-pia-szórakozás-bérlet kombót nézzük, mint nálam, akkor nagyjából olyan 20 körül kijövök.
Tudom, nyűgös a kaját magaddal vinni, de sokat spórolhatsz vele, ha előző este bedobozolod az ebédedet és viszed magaddal. Mondjuk én kondipatkány vagyok, szóval kénytelen voltam így csinálni, de gazdaságosabb is ez így. Ha máshol eszel, egy menü olyan 1100 körül már talán van... Ha ezt minden munkanap betolod, akkor az önmagában 20 körül jön ki havonta, szóval nem biztos, hogy jó ötlet. Ha magadra főzöl, kicsit olcsóbb, ráadásul más a minősége is.
Kávé meg ez-az aprópénz, de ha spórolni akarsz, viszel magaddal instant kávét és vadászol hozzá forró vizet.
A sörözések meg...:D A legtöbb egyetemista előbb issza meg nálunk a gázolajat, minthogy minőségi piára költsön, szóval valószínűleg mindig olyan helyen kötsz ki, ahol olcsó a sör. Ha be akarsz kúrni (amit nem javaslok olyan sokszor), akkor otthagyhatsz akár egy tízest egy este alatt, ha jól bírod a piát. De ha csak azt nézzük, hogy mondjuk heti max 2-szer elmész egyet sörözni, az még mindig csak 5-6K. Meg általában szokott lenni valaki, aki szervál valahonnan becsületkasszás "ingyen" sört, szóval jó sora van az embernek...:D
Szóval szerintem 30-ból meg lehet oldani kényelmesen. Ha keményebben tolod és nagyobb a luxus, akkor 50 sem elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!