Aki így gondolja, kifejtené?
Mostanában nagyon sok kérdésnél felmerült ez a téma, és megmondom őszintén, megrökönyödök a válaszokon.
18+os "gyerek" otthon lakik, nincs keresete, sulibajár. Ez az alap felállás mindig.
Multkor olyan kérdés volt, hogy nem akar otthon semmit segíteni, az apja kirakással fenyegeti.
Most a másik, hogy a gyerek a párjánál aludna, elengedje e a szülő.
A válaszok végig, hogy nagykorú, nem lehet neki megmondani mit csináljon, nem tehetik ki otthonról. Felnőtt ember, egyedül dönthet.
Ez oké. De amíg anya apa eteti, ők tartják el, adják neki a zsebpénzt, szerintem kutya kötelessége "szótfogadni".
Attól, mert nagykorú, az még nem a saját háza, nem ő diktál.
Ez az én meglátásom. Én is ebben a szellemben lettem nevelve.
Nálunk amit anyámék mondtak, annak kellett lenni. Hiába voltam 19-20éves. Mert ők etettek/itattak, adták a költőpénzt...
Megszoksz vagy megszöksz elv volt.
Én meguntam, elköltöztem. De míg otthon laktam, az volt, amit ők mondtak.
Komolyan nem értem, akik ez ellen beszélnek, hogy hívjon rendőrt a szüleire, ha ki akarják tenni, vagy nagykorú, menjen csak amerre akar, a szüleit meg szarja le. És a többség ezt nyomatja.
Csak én látom rosszul?
Igaz még csak 2éves a fiam, de nálunk is ez az elv lesz, az biztos. Amíg mi tartjuk el, nem az van csak amit ő akar. Persze tiltani nem fogjuk semmi olyantól, de nehogymár ő hordja a nadrágot...
Szerintem beteges, ha egy szulo mindenben iranyitgatni akarja a tinedzser, felnovo gyereket, ha mindenaron parancsolgatni akarsz folyamatosan, gyerek helyett inkabb kutyat kellett volna szerezni, annak lehet parancsolgatni.
Nekem soha nem mondtak meg, mit csinaljak, csak alapszinten, azaz legyen kesz a hazifeladat, tanuljak, csinaljak valami hazimunkat is azert, stb. Buli, programok, baratok, oltozkodes, egyeb szokasok ram voltak bizva. Szerintem ez a normalis. Bar kigyot soha nem tarthattam, mert anyam felt toluk :D De attol azert egy szulonek se lesz baja, ha egy 18 eves gyerek a parjanak alszik, lol.
Lehet nem jól fogalmaztam
Az egyik kérdés az volt, hogy mit csináljon a csaj? Kitették a szülei, pontosabban az apja, mert nem volt hajlandó összepakolni a saját szobájába, amikor tudta, vendégek jönnek, a szülei pedig külön megkérték rá. Az apja berágott, ki akarta tenni, vagy ki is tette, nem emlékazek pontosan.
Erre a gyakori népe fellázadt, h jelentse fel az apját, meg hívjon rendőrt, meg ilyenek...
1kérés volt a csaj fele. Egy igen kis kérés, ami alapban feladata lenne. És mégis a válaszolói többsége a szüleit szidta, milyen szemetek.
A masik kérdés, ahogy a 9es is írja, egy 19éves lányról szólt. Romlottak a jegyei, érettségi elött áll, mégis a pasijánál akar aludni. Na itt is fellázadt a nép, mert nagyokorú, arra megy és akkor amikor akar. Könyörgök, az anyja elmondja h mi a szitu, mégis nekiesnek.
Nyilván van egy egészséges kommunikáció. Én is elvárom majd a fiamtól, hogy elmondja merre megy, kb meddig. Nem csak azt látom, hogy becsapja az ajtót. Emellett elvárom, hogy tanuljon, részt vegyen a házimunkában. Amíg ez megvan, addig nyilván én is engedékeny leszek. De ha se nem dolgozik, se nem tanul, se nem segít akkor viszlát... és a gyakorinépe pont ezt az esetet állította be szinte jónak... mert a gyereknek csak jogai vannak. Kötelezettségei ezek szerint nincsenek.
Azért egy szülőnek a gyermekét támogatni kéne, ez nem úgy működik, hogy 18 éves vagy, akkor innen kirakhatlak szevasz. Akkor mire kellett a gyerek? Cuki volt amikor kicsi? Ez az a mentalitás, ami oda vezet, hogy majd csodálkozik a szülő idős korában, hogy senki se nyitja rá az ajtót.
Ez, hogy segíteni kell otthon, szerintem alap. Igaz én apámmal éltem, szóval el is fért a segítség, lányként főleg főztem takarítottam, vagy amit épp kellett a ház körül, ez volt a természetes. Cserébe sose lettem semmitől betegesen tiltva, aludhattam barátomnál, barátnőknél, néha kimaradtam éjszakára, azért na ezek nem ördögtől valók, és sose csináltam semmi hülyeséget. Nyilván mindig a koromnak megfelelően tehettem meg a dolgokat, de a kérdés 18 felett szólt, így én is erre reagálok.
Ezzel a tiltási mániával csak bizalmatlanságot generál a szülő. Beszélgetni kell, és őszintének lenni, nem kontrollálni mindnent is. Mindig elmondtam, hogy elmegyek, kihez, hova, mikor jövök, ha változott valami, felhívtam. Szerintem az régen rossz, ha valaki nem bízik úgy a saját gyerekében, a saját nevelésében, hogy semmit se mer megengedni. Nevelni kéne kicsi kortól, és sok baj megelőzhető.
14!
Igen, támogatni kell a gyereket. De nem ám minden áron. A fent említett 19 éves lány kérdésre érkezett pl olyan komment is, hogy nagyszájú fiúcska szembe röhögte a szülőt, amikor az nem engedte hogy a hét 5 napján 5 különböző lánynál aludjon. Hát nálam ez épp a ha ilyen nagy pofád van, Öcsi, akkor húzz el innen kategória.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!