Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Aki így gondolja, kifejtené?

Aki így gondolja, kifejtené?

Figyelt kérdés

Mostanában nagyon sok kérdésnél felmerült ez a téma, és megmondom őszintén, megrökönyödök a válaszokon.

18+os "gyerek" otthon lakik, nincs keresete, sulibajár. Ez az alap felállás mindig.

Multkor olyan kérdés volt, hogy nem akar otthon semmit segíteni, az apja kirakással fenyegeti.

Most a másik, hogy a gyerek a párjánál aludna, elengedje e a szülő.

A válaszok végig, hogy nagykorú, nem lehet neki megmondani mit csináljon, nem tehetik ki otthonról. Felnőtt ember, egyedül dönthet.

Ez oké. De amíg anya apa eteti, ők tartják el, adják neki a zsebpénzt, szerintem kutya kötelessége "szótfogadni".

Attól, mert nagykorú, az még nem a saját háza, nem ő diktál.

Ez az én meglátásom. Én is ebben a szellemben lettem nevelve.

Nálunk amit anyámék mondtak, annak kellett lenni. Hiába voltam 19-20éves. Mert ők etettek/itattak, adták a költőpénzt...

Megszoksz vagy megszöksz elv volt.

Én meguntam, elköltöztem. De míg otthon laktam, az volt, amit ők mondtak.

Komolyan nem értem, akik ez ellen beszélnek, hogy hívjon rendőrt a szüleire, ha ki akarják tenni, vagy nagykorú, menjen csak amerre akar, a szüleit meg szarja le. És a többség ezt nyomatja.

Csak én látom rosszul?

Igaz még csak 2éves a fiam, de nálunk is ez az elv lesz, az biztos. Amíg mi tartjuk el, nem az van csak amit ő akar. Persze tiltani nem fogjuk semmi olyantól, de nehogymár ő hordja a nadrágot...

2021. jan. 4. 14:38
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
93%
Sztem kicsit kisarkítod, ritka az ennyire szélsőséges vélemény még itt is. Nyilván ahol anyagilag is rá van szorulva a gyerek a szüleire, ott természetes, hogy nagyon nem ugrálhat otthon se, ugyanakkor sok családban egyszerűen nincs választás az anyagi helyzet miatt, nem olyan egyszerű manapság leválni. Ezen az oldalon azoknak a családoknak a problémái jelennek meg, ahol amúgy sem megfelelő a szülők vagy a gyerek hozzáállása.
2021. jan. 4. 14:49
 2/15 anonim ***** válasza:
83%
A gyereket nem 18 éves koráig csinálod. Megsúgom, nem is a gyerek kéri, hogy csináld meg. Egy normális szülőnek az a célja, hogy a gyereke tanuljon, hogy jó élete lehessen, és támogatja is ebben. Az odáig teljesen oké, hogy a gyereknek kutya kötelessége segíteni otthon, de nehogy már egy 19-20 éves embernek a szülei mondják meg, hogy ott aludhat-e a párjnál. Az sem normálius ha a szülő a tulajdonaként tekint a gyerekre.
2021. jan. 4. 14:51
 3/15 anonim ***** válasza:
95%
Nekem erről egy nagyon sajátos gondolkodásom van, de még nem vagyok szülő. Légyszi ne pontozzatok le csak mert nem értetek egyet velem, én sem teszek így. Szerintem ha gyermeket vállalsz ő mindig a gyereked lesz, tegyen bármit, legyen akárhány éves. Azon leszek az első perctől kezdve az utolsóig hogy a megfelelő normákat, erkölcsöt, értékeket átadjam neki. Támogassam mindenben, anyagilag is ameddig csak tudom. Ettől függetlenül, hogy majd kap tőlem pénzt tudni fogja hogy dolgoznia kell, hogy jól kell tanulnia (nem nekem, MAGANAK) Én kortól függetlenül hagyni fogom hogy azon a karámon belül amit én jónak látok csináljon bármit ami neki jól esik, amit szeretne. Kellenek a támpontok és a korlátok mindenki életében különben elveszik. Az hogy adok neki pénzt engem nem jogosít fel arra, hogy uralkodjak felette. Se 2 éves korában se 18 se 20 se 50.. a javaslataimat fogom elmondani esetleg, meg ha kéri a tanácsaimat. De úgy gondolom, hogy fel fogja emelni a fenekét ha eltörik egy pohár, kilöttyen valami, be fog rakni egy mosást nemtől függetlenül, mert erre is meg kell tanítanom, hogyha majd nem leszek tudjon elvégezni maga körül, tudjon háztartást vezetni. De erőltetni nem fogok semmit. Ameddig tudom megkímélem őt, koncentráljon a tanulásra, éljen mert fiatal. Ettől nem gondolnám hogy a szolgávájá válnék vagy ilyesmi. Nem beszélve arról, hogy lehet fog még ő gondoskodni rólam, ha esetleg beteg leszek le esek lábról és akkor majd visszakapom a gyermekemtől azt a gondoskodást, törődést.
2021. jan. 4. 14:54
 4/15 anonim ***** válasza:
88%

18 eves koraig sem jatszuk az en családomban, hogy az van, amit a szulo mond. Az van, hogy megbeszeljuk. A gyereket en akartam, tehat az en kotelessegem eltartani, etetni, itatni, tanitattni, akkor is, ha mast akar, mint en.

Csak a mertektelen alkoholizmus, drog, mentehetlen viselkedes (pl lopás, nagy hazugoskodas) az amit nem toleralnek, es mehetne ahova akarna 18 evesen, ha nem szandekozik leallni. Csak radikalis valtozas utan fogadnam vissza, de ha latnam rajta hogy leakar szokni, menthető, folyamatosan támogatnám még így is.

Az hogy olyan ruhat hord, ami nekem nem tetszik, ugy visekelkedik, olyanokkal baratkozik, ugy sminkel, homoszexualis, vega, még nem raknam ki sehova a gyerekemet, es nem mondogatnam azt neki, hogy en vagyok az ur a hazban, az van amit en mondok, vagy takarodhatsz. Mindent megbeszelnenk, mindenrol tajekoztatnam, es szeretettel nevelnem.

Ha 16 evesen bulizni akar elengedem. Ha 18 evesen fogamzasgatlot akar, elviszem nogyogyaszhoz. Ha 15 evesen szexelni akar, felvilagositom. Ha 17 evesen vonatra akar ülni, hogy pestre mehessen videkrol, akkor útvonalat nezek neki B tervvel is, es 2x atnezem neki a csomagját, hogy legyen nala minden.

Es nalunk sose volt ebbol hiszti. Minden gyerek feszegeti a hatarokat, mindegyik dacol igy vagy ugy. De akkor is szeretem, tamogatom, megha nem is mosogat el, vagy noszogatni kell hogy kihozza a szobajabol a mosatlant.

2021. jan. 4. 14:59
 5/15 anonim ***** válasza:
92%

Nagyon sok helyen olvasom ezt, hogy 20 éves fiatal mamahotelezik a kedves szülő pedig úgy kezeli mint egy taknyos kisgyereket.

Igen,tessék besegíteni. A tiszteletet megadni. Ha dolgozik a költségekbe beszálni.

De ne a szülő mondja már meg hova kivel és mikor mehet el, hol aludhat. A szülő is tisztelje a gyereke magánéletét

2021. jan. 4. 15:12
 6/15 anonim ***** válasza:
83%

Én sem értek egyet az "amíg etetlek az van amit én mondok" elvvel.

Valamilyen szinten oké. Pl segítsen a házimunkában, ha nem dolgozik akkor tanuljon szakmát stb. Bár ez is olyan dolog, hogy akit rendesen nevelnek ez alap.

De az, hogy nagykorúan nem engedik a barátjához? Az azért már túlzás. Némi önállóságra törekedni kéne, és hogy máshogy kezdje ha nem így? Ide megy-oda megy- elintézi a dolgait stb.

2021. jan. 4. 15:16
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Az élet nem ennyire fekete vagy fehér, meg kell találni az aranyközéputat. A tisztelet megadása, a házimunkába való besegítés legyen lapvető, ne kelljen kérni se, de az, hogy 20 évesen kinél alszik, mikor jön haza, elmegy bulizni vagy egy fesztiválra az legyen az ő dolga. Ugyanez volt 18 év alatt is csak életkorhoz igazítva, akkor még voltak a hazaérkezésre vonatkozó szabályok pl, fiúnál alvásról szó sem lehetett, de az, hogy pl. azt, hogy a barátnőihez menjen, hétvégén ott aludjon nem tiltottuk, csak annyit kértünk, hogy pl. Ma szeretnék Zsófinál aludni, hogy tudjuk, hol van, amíg teljesített az iskolában addig békén hagytuk. Nem mondtuk meg, hogyan öltözködjön, kik legyenek a barátai, nem volt soha a gyereknek kuss a neve, itt is a fokozatosság élt, ahogy nőtt, úgy engedtünk meg neki egyre több mindent, amíg nem adott rá okot, nem avatkoztunk be.

A pénzt én nem keverem ide, mert azért tartom el mert szeretem és szeretnék neki nyugodj főiskolás éveket biztosítani, hogy ne a pénzen kelljen aggódnia, csak az extrákért kelljen egyenlőre dolgoznia ne a megélhetésért és a tandíjért. Ne pedig azért, hogy az legyen amit én mondok.

2021. jan. 4. 15:31
 8/15 anonim ***** válasza:
86%

Szinten az én házamban én vagyok az úr elvet vallom, de: Ha nagykorú, akkor és ott alszik, ahol és amikor akar. Erre engedélyt kérnie nem kell, de azt elvárom, hogy szóljon, és ne akkor, amikor zárja maga után az ajtót. Az itt alszik a fium/csajom mar más kérdés, árra kérjen engedelyt: ez ah én otthonom, nem feltetlenul akarok mindennap egy idegent, vagy fél idegent kerülgetni.

A háztartáshoz egyértelműen járuljon hozzá: hogy ez anyagiakban is megnyilvánul e, vagy csak házimunkában, az a körülmények kérdése.

2021. jan. 4. 15:57
 9/15 anonim ***** válasza:
91%
Kiegészítés : a legutóbbi kerdesben egy 19 éves lány volt a főszereplő, aki még kozepsikolaba járt. Ebben az esetben a válaszom marad, ami ott is volt: péntek, szombat, vasárnap ott alhat, iskola időben viszont itthon. Nulla végzettséggel ah életben ne, lesz mhhnkaja, ergo amíg nem végez, addig az iskola az első, utána a fiú. Ha kirúgják a suliból, mit csinál?
2021. jan. 4. 16:32
 10/15 anonim ***** válasza:
83%
Én nem érzem úgy, hogy kutya kötelessége engedelmeskedni, de azért aki úgy be van idomítva, hogy 20 évesen még nem mer a párjánál aludni, és itt elkezdik uszítani, hogy "nem vagy köteles engedélyt kérni", azt nem árt figyelmeztetni, hogy a szülei ki is rakhatják. (Amelyik szülő normális és nem rakná ki a gyerekét, az nem fogja egy húszévesnek tiltani a párjánál alvást.)
2021. jan. 4. 16:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!