Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Támogattak a szüleid, ha nem...

Támogattak a szüleid, ha nem vettek fel állami helyre és "büfészakra" jelentkeztél vagy újra jelentkeztél?

Figyelt kérdés

Ezekre a szakokra gondoltam főként:

1. Média és kommunikáció

2. Szabadbölcsészet

3. Szociológia

4. Keleti nyelvek és kultúrák arab/ japán

#szülő #támogatás #Bölcsész diploma
2020. dec. 24. 00:51
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
20%
Első kettőt nem ajánlom, harmadikkal lehet talán kezdeni valamit, negyediknél ugye tudod hogy egyetem végén emelt szintű nyelvvizsgát kell tenni abból nyelvből?
2020. dec. 24. 09:50
 22/46 anonim válasza:
90%

Számtalanszor ki lett tárgyalva ez a "büfészak" kérdés. A lényeg az, hogy ha valaki egy ilyen szakot minden, a jövőjét érintő elképzelés nélkül elvégez, az egyetemi évek alatt sem próbál kitűnni a tömegből és/vagy szakmai tapasztalatot szerezni, akkor sok értelmük tényleg nincs. Az ilyen szakok jellemzően nem egy konkrét szakmára készítenek fel (mint pl. egy orvosi szak), viszont rengeteg olyan képességet el lehet sajátítani, amit elég széleskörűen lehet kamatoztatni. Pl. a kritikus gondolkozás, ami a középiskola feladata lenne, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az érettségizettek nagyrésze nem képes rá.

Nekem egyébként mindegyik szakról vannak végzett ismerőseim, egyikük sem munkanélküli és nem is a mekiben dolgoznak. Van, aki újságíró, dolgoznak NGO-knál, egyetemen kutatnak/oktatnak, filmesek, fotósok, a nyelvszakosok közül vannak fordítók/tolmácsok, SSC-ben dolgozók. Talán ez utóbbi az egyetlen, ami nem éri meg, mert bár használja a nyelvet, nem egy kifejezetten intellektuális munka.

A fizetés tekintetében persze egyik sem kiemelkedő, ilyen szempontból természetesen érdemes pl. mérnökinformatikusnak menni, amennyiben van rá affinitás. Azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy ezeken a szakokon ugyanúgy kell küzdeni mint mondjuk egy mérnöki szakon, csak nem azért, hogy elvégezd a szakot, hanem hogy valami extrát hozzá tudj adni a tanulmányaidhoz. Akkor érdemes ilyenbe belekezdeni, ha kellő motivációd van, valamint támogató családi háttered (amiről a kérdés is szól), mivel könnyen előfordulhat, hogy ingyen kell gyakornokoskodni vagy munkákat vállalni az elején, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak.

2020. dec. 24. 10:05
 23/46 anonim válasza:
79%
Nem igaz az, hogy ezeknek ne lenne értelme. Én is kommunikáción végeztem, és van munkám azóta is. Nem a mekiben dolgozom. Ezek megmutatnak irányokat, a sok különböző tanóráknak köszönhetően. A te feladatod annyi, hogy válassz egy olyan irányt, amiben saját magad tudsz majd tökéletesedni. És később ebben dolgozni.
2020. dec. 24. 10:18
 24/46 anonim ***** válasza:
34%

Nekem! eszem ágában sem lett volna büfészakra menni (bár, ha azt nézem, sikerült az egyetlen olyan szakmát elvégeznem, ami külföldön nem létezik... :D). Minek? Jó persze, egyszerűbb egy semmit sem érő "szakot" csinálni, mint pl dolgozni és újrafelvételizni, csak elpazarolt évek.

Ha nem vettek fel, akkor tanulj gőzerővel, gyűjts pluszpontokat és felvételizz újra, de ne alkudj meg. Te fogod a legjobban bánni, mikor kikerülsz a munkaerőpiacra és rádöbbensz, hogy a diplomáddal árufeltöltőnek épp jó leszel - főleg most, ki tudja, mennyire alakul át a piac a cov- miatt.

2020. dec. 24. 10:21
 25/46 anonim ***** válasza:
89%
Engem pl. felvettek néderlandisztikára, de inkább elmentem okj-re. Nem vonzott addigra már és megalkudni sem akartam.
2020. dec. 24. 10:25
 26/46 anonim ***** válasza:
77%
Tehetséges ember büfészakkal is sokra viszi. A tehetségtelen meg semmivel sem boldogul. Magyar szakkal háromszor annyit kerestem felvételi előkészítőként mint egy gimnáziumi tanár. Mikor megszűntek a felvételik, és már az analfabéták is bekerültek fizetősre az egyetemekre, akkor váltottam, és kiadói szerkesztő lettem. Ezzel sem nyomorgok.
2020. dec. 24. 10:47
 27/46 anonim ***** válasza:
43%
Jaj hagyjuk már ezt a tehetséges - tehetségtelen szöveget főleg büfészak vonzatában, mindenki jó valamiben, a büfészakokkal meg az emberek abszolút többsége nem viszi semmire, pedig nem egy embert láttam hihetetlen műveltséggel és szorgalommal. Büfészakhoz meg alap nem kell nagy tehetség, csak egy s*gg, amire leül az ember és tanul. Lehet ezt ragozni, meg neten keresztül bizonygatni, ha így lenne a legtöbb esetben nem lenne annyi szerencsétlen bölcsész, amennyi van ténylegesen. Én is elgondolkodtam rajta, exem csábított ezerrel, de szerencsére időben megjött az eszem és olyan szakra mentem, amivel bár meggazdagodni nem fogok, de mindig lesz állásom. Ésszel kell élni, és akkor boldogul az ember.
2020. dec. 24. 10:55
 28/46 anonim ***** válasza:
88%
Én elég sok egyetemistát ismerek és az az érzésem, hogy pl. a nyelvszakokra kifejezetten perspektíva nélkül mennek az emberek. Ugyanígy van azokkal akik azt hajtogatják, hogy a nyelvtanulás megéri. Igen a nyelvtanulás jó és hasznos dolog, de sokan összekeverik a a nyelvszakot a nyelvtanulással. Nyelvet tanulni simán lehet anélkül is, hogy elvégeznek egyetemen egy nyelvszakot, sőt még egy másik szak mellet is lehet.
2020. dec. 24. 11:04
 29/46 anonim ***** válasza:
97%
Nekem pedig az a tapasztalatom, hogy ma már nem a bölcsész szakok a tipikus megúszós szakok. Szerintem a “nem tudom mit kezdjek magammal, nem érdekel semmi, de valamit mégis tanulni kellene, de legyen diplomám” stb. emberek ma gazdasági szakokra mennek. Ugyanis a gazdasági szakokról alapverően az az elterjedt vélemény, hogy ott könnyű a matek, nem annyira hard core reál szak, nem olyan nehéz, nem olyan elvont, bárki el tudja végezni és azzal majd el tudsz helyezkedni, jól fogsz keresni. Ez sokszor pedig valóban így van pl. az én osztályomból is sokan mentek kettes matek érettségivel pénzügy-számvitelre vagy kereskedelem és marketingre, lediplomáztak ahogyan sikerült és rögtön felvették őket dolgozni a gyakorlati helyükre, ahol teljesen jól keresnek. Bölcsész szakokon pedig ez nem megy ilyen egyszerűen. Szerintem sokan meglepődnének azon, hogy a felvettek közül egyáltalán hányan végzik el a szakokat... én nyelvszakos voltam, már a második évben nem volt meg a kezdő létszám fele sem. Ennek egy része pedig pont azért hagyja ott, mert rájön, hogy nem elég az, hogy tanulsz és teljesíted a tárgyaidat (ami sokszor amúgy önmagában sem olyan könnyű, ha nem is érdekel eléggé). Attól függően, hogy hogyan képzeled el a jövődet és mi a célod, egy bölcsésznek valami pluszt is kell teljesítenie pl. szakkoli, tdk, publikálás, egyéb képzés, nyelvtanulás, szakmai gyakorlat (amit nem egyszerű megoldani). Úgyhogy ezeknek a szakoknak ez a nehézsége, hogy teperned kell, de cserébe lesznek is lehetőségeid.
2020. dec. 24. 11:20
 30/46 anonim ***** válasza:
100%
Én is nyelvszakos voltam, és nálunk is lemorzsolódott másodévre a létszám fele. Első év végén ugyanis volt egy nagyon kemény alapvizsga, aki azt legalább 3-asra nem teljesítette, annak megmondták a tanszéken, hogy vagy magától leadja most a szakot, vagy addig buktatják, míg össze nem jön a 4 elégtelenje, amivel az egyetemről akkor elbocsátás járt. Nem állítom, hogy ez tisztességes volt a nyelvszakok részéről, de h.lye diplomás ezután nemigen került ki onnan. A főleg német, ill. francia szakról első év végén kibukottak menekülőútként B szakokra vétették át magukat, melyek tipikusan a régészet, szociológia, ill. a portugál szak volt.
2020. dec. 24. 11:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!