Anya megszidta mások előtt az öcsémet. Értem, hogy megérdemelt szidást, de ez nem volt túlzás, vagy tényleg ez volt a jó módszer? 20/l
A tesóm harmadikos (pénteken történt). Az osztályába jár egy fiú, akivel szellemileg van van valami gond. Anyával ketten mentünk be elhozni őt, hogy együtt mehessünk boltba, kinek mi kell itthonra. Lényeg a dolognak az, hogy mint kiderült, az osztályból egy kisebb csoport piszkálja egy ideje a fent említett fiút, köztük az öcsém is. Az anyuka megelégelte és bejött az iskolába. A többi gyereket is odaállította a tanárnő. Nos, anya, ott mindenki előtt kiborult. Nem ordított, de erélyesen, kissé felemelt hangon beszélt. Az öcsém el is sírta, sokszor pillantott rám és a többiekre, nagyon szégyellte, hogy anya mindenki előtt így szidja, hogy mit képzel magáról, a fiú is csak egy gyerek, nem kell beállnia a sorba, hogy ugyanúgy szidja ő is. Aztán amikor a végére ért, annyit kérdezett a pityergő öcsémtől, akkor már nyugodtan, de szigorúan, hogy neki milyen érzés volt, hogy ő (anya) piszkálta. Felelte, hogy nem jó. Anya erre mondta, hogy Xy-nek sem jó, ő (tesóm) mégis csinálta. Aztán a tanárnőt is számonkérte, miért nem lett eddig szólva neki vagy nekem, hogy a tesóm így viselkedett.
Nem tudom magamban eldönteni, mert mégis csak a kisöcsém, elfogult vagyok vele valamilyen szinten, hogy amit anya tett, az jó módszer, vagy tényleg túlzásba vitte.
Szerintem pedig félrehívás a megoldás és megbeszélni vele.
Felnőttként a legtöbb válaszoló sértve érezné kis egóját, ha kollégáival való konfliktus esetén a "nem szégyelled magad, nyíljon meg alattad a föld te rossz gazember" típusú leszidást kapná az egész kollektíva előtt...
A megszidott gyerekben az fog lecsapódni, hogy "ezután egy csoport viselkedéséért még esetleg akkor is csak én egyedül kaphatok, ha benne se voltam".
Emlékszem, amikor két gyerek csinált valamit, kellemetlenséget okoztak egy tanárnak és az egész osztálynak nyálasan bocsánatot kellett kérnie, pedig csak az a két gyerek volt jelen az esemény bekövetkeztekor és az a tanár egyáltalán nem is tanított minket.
42-es: Ó, nehogy azt hidd, hogy máskor nem csinált hülyeséget a kisöcsi, amiért jött a hegyibeszéd. :D Látta, hogy van egy sütisdoboz a konyhában, a szekrény tetején.
*Felmosóval lepiszkálta, csakhogy egy mögötte lévő kristályvázát is szilánkosra törte. - Nem kiabált vele, hanem elmondta, megvan az oka annak, hogy a jópofa, üres fém sütisdoboz ott van, és mondta neki, hogy az ötlet jó, hogy megpróbálta megoldani a "gondját", legközelebb neki vagy nekem szóljon, nehogy ne legyen szerencséje és ráessen egy váza (bár már több nincsen, így emiatt nem kell félnünk...).
*Egyik osztálytársánál az a normális, hogy a nők/lányok a "háziszolgák", akik otthon tevékenykednek, főznek, mosnak, takarítanak, és egyszer megparancsolta, hogy vigyem ki a tányérját és mosogassam el. - Erre anya odajött és megkérdezte: a fiúk olyan gyöngécskék és életképtelenek, hogy ilyen egyszerű dolgot, mint kivinnie egy tányért és elmosogatni, nem tudnak? Miután leszögezte, hogy nem, anya szögezte le, hogy se mi, se ő, se más, nem vagyunk szolgák.
*Témazáró egyest hazahozta, amiből, mint tőle kiderült, több mint egy hete szóltak, hogy lesz. - Anyám reakciója: Ugyan már Xy, mit kell elrejteni az egyest? Azért vannak a hibák és problémák, hogy kijavítsuk, meg azért is, hogy legyen miért fogni a fejünket. Aztán leült vele tanulni, és őméltósága megírta a javítót hármasra. Azóta viszont anya rákérdez az ofőjénél a dogákra, mi mikor lesz. Lényeg, hogy nem szidja le. Nem mondta el neki, nekem viszont évekkel ezelőtt igen, hogy több egyese volt általánosban a depressziós éveiben, mint csillag az égen. Sokszor került bukáshoz közel, de végül mindig sikerült átverekednie. Aztán később jó tanuló lett. Ezt akkor mondta, amikor egyik tantárgyból kiborultam, hogy kettes lettem év végén, miközben minden másból 3-5.
Sok hülyeséget csinált ezeken kívül, de anya annak a híve, hogy ami már megtörtént, azzal nem lehet mit kezdeni, mint a vázával vagy egy törött pohárral. Amit lehet, azt próbáljunk helyrehozni, jobb eredményt kihozni belőle. Persze, szidni is tud rendesen, ha kell, mert ami életveszély, az életveszély, legyen az a mi, gyerekeié, vagy másé, testi vagy lelki. Maga módján, egyszerre kezeli gyerekként és felnőttként, szerintem. Kislányként engem is szidott le, de inkább az összefüggést, a problémát próbálta elmagyarázni, mint szimplán leszidni aztán kit érdekel, mi volt az igazi gond. Ezt pedig köszönöm neki, ugyanis volt gimis osztálytársam szülei a kis és nagy hibákért is kiabáltak szegénnyel, olykor is felpofozták.
53-as: Igen, a többi szülő még nem volt ott. Korán sikerült odaérnünk. Azt nem tudom, manapság hogy megy a szidás a tanároktól. Kis taknyos kölykök az utcán random beszóltak nekem, olyan szavakkal, amikről szerintem gőzük sincs, mit jelentenek. Anno nálunk nem lehetett ilyet, nemhogy egy random emberrel az utcán, amire az anyuka nem reagál semmit, nem szid, nem szól rá, csak annyit, hogy igyekezzen.
Igen, szomorú, hogy őt zaklatták azért, amiről nem tehet, de nem a megszégyenítés, a megalázás a megoldás akkor sem arra, hogy ne tegyék.
Sok évig bántak velem embertelenül (érzékszervi fogyatékosság miatt), hogy emiatt nyilvános alázást kapjanak, ezt mégse kívántam egyiknek se, soha nem tudom elfelejteni, szerintem ha otthon elbeszélgettek volna azokkal, akik ezt tették, soha többet nem tették volna.
Bárcsak ezt megtette volna valaki azokkal a gyökerekkel is, akik engem bántalmaztak általánosban.
Minden tiszteletem anyukádé.
A büntetést nyilván a "bűntett" mértékéhez kell igazítani.
Ha például ellopja a padtársa illatos, mintás radírját, akkor bőven elég elmagyarázni neki, hogy az miért rossz.
De a csoportos bántalmazás súlyosabb dolog, hiába legyint erre sok felnőtt. Így remélhetőleg a többiekre is hatással volt, akik részt vettek a dologban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!