Oroksegbeli gondok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nem tudom hol is kezdjem, de a tortenet a kovetkezo:

En kulon elek a szuleimtol, sajnos sosem volt tul jo a viszonyunk ami abbol fakad hogy sosem kezeltek ugy mintha a sajat gyerekuk lennek inkabb csak egy megturt valami voltam mindig a csaladban. Ezt ne kerdezzetek mitol alakult igy en sem tudom de ettol fuggetlenul termeszetesen tartom veluk a kapcsolatot beszelunk par mondatot par hetente.

A ngyszuleim kozul mar csak Nagypapam el, mikor Mamam betegeskedett is en gondoskodtam rola javareszt vittem a korhazba neki az enni inni valot vagy Tatat hozza latogatoba szuleim nem igazan foglalkoztak vele sot meg mikor mama megse halt tatamat otthonba akartak rakni, hogy a lakasa az oveke legyen. De mivel tatam ebbe nem ment bele, akkor is kepesek voltak egy kozjegyzot felkeresni azzal hogy anyai resz.

Tatam itt nagyot csalodott a fiaban, de mivel en vagyok az egyeduli a csaladban aki foglalkozik vele, ugy dontott ket eve hogy vigyem el kozjegyzohoz es vegrendeletet ir es ram hagyja a lakast. En ezt nem kertem, akartam de mivel o is ugy latta hogy ket forinttal nem segitettek engem a szuleim eletem soran a tanulmanyaimban sem, illetve sannos kulonbseget tettek koztem es a testverem kozt is, ugy latta jonak ha o ennyivel jarul hozza az en eletemhez hogy egyszerubb legyen kesobb.

Kozjegyzoi okirat van errol, illetve a hivatalos leveim,parkolas stb vegett(belvaros) egyszerubb volt ha be jelentkezek hozza annak ellenere hogy Parommal elek.

A szuleim nem tudnak a vegrendeletrol( a kozjegyzo asszony ezt ugy oldotta mev hogy tamadhatatlan legyen hogy a felhaz az enyem illetve a teljes haszonelevezeti jog eletem vegeig.)

Ennek tobb eve en latom el a dolgait Tatamnak, megyek hozza takaritok nala viszem orvoshoz bevasarolni beszelgetunk, testverem egy evben egyszer hivja fel rajtam keresztul telefonon hogy ne legyen neki draga. Edesanyammal nem beszel, edesapammal se sokkal tobbet de o vele talan havonta egyszer de nem latogathatja mert tatam nem kivancsi ra.

A szuleim ennek ellenere eroszakosak es allandoan tatam halalarol beszelnek foleg Edesapam, es hogy az a lakas az ove ne is ugyeskedjen tatam stb.

En csak hallgatok mint a sirt, mert tatam megkert errol hogy ne mondjam el a szuleimnek hogy alljanak le mert akarhogy probalkoznak a lakas az enyem es jo lenne ha a sajat gyerekuk ellen nem vinnek tulzasba az anyagias gondolkodasukat. Pedig mar egyszerubb lenne, foleg hogy engem hidegen is hagy ez a viselkedesuk meg ugy barmi mas is.

Szerintetek mi lenne a legjobb megoldas? Kozoljem meg veluk meg Tatam eleteben es tegyem ki ot ennek a viaskodasnak, meg annak ha ez a viselkedes fennall naluk hogy megszakitom veluk a kapcsolatot is, vagy pedig boruljon az asztal akkor amikor Tatam majd egyszer elhuny, es derulnek ki a dolgok?

Parom mindenben mellettem all, es latja/latta o is sajnos szuleim viselkedeset velem szemben, es az anyagias gondolkodasukat, de o ebben a temaban nem akar tanacsot adni, ez csaladi buli.

2020. szept. 29. 07:48
1 2 3 4 5 6 7
 21/61 anonim ***** válasza:
97%

Amit leírsz az alapján a véleményem a következő:

Szerintem ne szólj nekik erről, kapcsolat megszakítása vagy minimálisra redukálása is jó lenne.

Ha esetleg van kulcsuk a házhoz (vagy lemásolták a kulcsot bármikor) akkor zárcsere: "ha úgy adódik" akkor ne legyen kulcs se...

2020. szept. 29. 09:36
 22/61 anonim ***** válasza:
81%

20: igen, az jár az apjának, de a kérdezőnek arra a részre is lesz haszonélvezeti joga (olvasd el a kérdés alatt).

Tehát jogilag az apjáé lesz, de nem sokat tud vele kezdeni, mert a haszonélvezeti jog erősebb a tulajdonjognál. Tehát a kérdező tud azzal a résszel is rendelkezni. Benne lakni, bérbe adni, bármi módon hasznosítani.

2020. szept. 29. 09:56
 23/61 anonim ***** válasza:
51%

"a kozjegyzo asszony ezt ugy oldotta mev hogy tamadhatatlan legyen hogy a felhaz az enyem illetve a teljes haszonelevezeti jog eletem vegeig.)"

Aha. Na és ezt mégis hogy? Ha a nagymama meghalt, annak gyereke, apad vagy anyád örökölte az ingatlan felét, az ozvegynek pedig arra a részre holtig tartó haszonélvezeti joga van. A masik fele a nagyapade, azt a reszt rad írathatta, de arra nem kaphatsz haszonélvezeti jogot, mint ahogyan arra sem, ami nem az övé. Ergo neked max 50% tulajdonjogod van és nincs haszonélvezeted

2020. szept. 29. 09:59
 24/61 anonim ***** válasza:
100%

22!

Honnan lenne haszonélvezeti joga? Az özvegyi haszonélvezet, ami a ház másik felén van, nem átruházható.

2020. szept. 29. 10:00
 25/61 anonim ***** válasza:
100%
Nézzétek ezt meg még egyszer, Kérdező, mert nekem nagyon gyanús, hogy tényleg csak a ház egyik felére vonatkozik, amiről beszéltek. Nem hinném, hogy a másik felére neked haszonélvezeted lenne, mert azt már anyai ágon a gyerekek örökölték, és valóban úgy van, hogy nagyapádnak arra özvegyi haszonélvezete van, de azt te nem kaphatod meg. Szerintem is az eltartási lenne a megoldás.
2020. szept. 29. 10:21
 26/61 anonymousreview60 ***** válasza:
55%

Kérdező! #3 jól leírta. Az öröklésen nem lesz mit vitatni. Perelhetnek, de elveszítik. Ezen ne rugózz!

Te #4-ben rinyálsz, hogy "túllennél már rajta", de ezzel csak konfliktustöbbletet okoznál, mert akkor még többet lenne nagyapád csesztetve, meg te is, már a nagyapád halála előtt. Ha most szólsz, akkor addig lesz feszkó, amíg meg nem szünteted a kapcsolatot velük. Ha nem szólsz, akkor csak nagyapád halála után, amíg meg nem szakítod velük a kapcsolatot. Tehát akkor mi a megoldáááás?

Vedd már észre, hogy a szüleid lesz@rnak téged, a kapcsolatot nem igazán minimalizálni kell velük, hanem megszüntetni. De te nem akarsz hazudni nekik, mert meg akarsz nekik felelni egy morzsányi figyelemért cserébe, ami 2 percig tart. Felejtsd el, és keress meg egy pszichoterapeutát, aki segít neked ezt feldolgozni. Jegyezd meg, hogy a család nem mindig a vérszerinti rokonokból áll. Optimálisan abból, de nem mindig, sajnos.

2020. szept. 29. 10:27
 27/61 anonim ***** válasza:
35%

Ergo neked max 50% tulajdonjogod van és nincs haszonélvezeted

úgy van. és abból is 30%-ot ki kell fizetni kötelesrészként. a kötelesrészt pénzben kell megadni

kérdező, én nem mentem volna bele a helyedben ebbe az örökösödési cirkuszba. lehet, hogy öregapád jót akart neked, de életed végéig össze lettél ugrasztva az apáddal. akkor is, ha erről jelen pillanatban nem tudsz

2020. szept. 29. 10:27
 28/61 anonim ***** válasza:
0%
Ha viszont haszonélvezeti joguk van a házra (ezt nem tudtam mikor előző választ írtam) akkkor kulcsot nekik is biztosítani kell ha bekövetkezik az öröklés.
2020. szept. 29. 10:36
 29/61 anonim ***** válasza:
78%

#26 Vedd már észre, hogy a szüleid lesz@rnak téged, a kapcsolatot nem igazán minimalizálni kell velük, hanem megszüntetni

úgy van. és valószínűleg a kérdező édesapja is megkapta anno ezt a tanácsot

nem tudjuk, hogy mi történt az apa és a nagyszülők között. lehet, hogy a nagyszülők is lesz*arták annak idején a kérdező édesapját. egy gyerek sose szakítja meg ok nélkül a kapcsolatot a szüleivel.

aztán ha a szülők idősek lesznek és eltartásra szorulnak, pampognak, hogy a gyerekük rá sem nyitja az ajtót..és irkálják a közjegyző előtt a végrendeleteket, ahelyett, hogy magukba néznének

ja, és le lehet pontozni

én a kérdező helyében nem irkáltam volna alá semmilyen végrendeletet. ha akar segíteni a tatán, akkor tegye. de ne úgy, hogy utána az apjával még ennél is jobban megromlik a kapcsolata. nem éri meg

2020. szept. 29. 10:53
 30/61 anonim ***** válasza:
79%

Utolsó:

számomra az is rettenetes dolog, hogy a szülők - Kérdező leírása alapján - már a tata halálával kalkulálnak, rendszeresen beszélnek róla, az örökségről... Nem tudom ilyen szülőkkel érdemes -e tartani a kapcsolatot (azt írjátok Kérdezőnek, hogy "még ennél is rosszabb viszonyban leszel az apáddal ezek után"...

2020. szept. 29. 10:57
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!