Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Szülők! Ha a gyereketek lelki...

Szülők! Ha a gyereketek lelki okokra hivatkozva akarná abbahagyni az egyetemet?

Figyelt kérdés
Harmadéves vagyok egy három éves szakon, tehát ez az utolsó évem. Eddig úgy álltam hozzá, hogy ezt már mindenképpen végigcsinálom, hiszen csak ez a két félév van vissza. Viszont már azt érzem, hogy nem fog menni. Semmi motivációm nincsen hozzá, már egyáltalán nem érdekel az egész, teljesen elment tőle a kedvem. Ebben a félévben egyetlen egy olyan tárgyam sincsen, ami fikarcnyit is érdekelne, hasznosnak találnám vagy legalább ne görcsbe rándult gyomorral indulnék el otthonról. Azt gondoltam, hogy az utolsó évben már kevesebb tárgyunk lesz vagy könnyebbek lesznek és tudunk koncentrálni a szakdolgozatra stb., de egyáltalán nem. Csak szemináriumom van, mindegyikre óráról órára készülni kell a szorgalmi időszakban, egy rakat beadandót kell írnom, prezentációkat készíteni stb. Van olyan tárgyam, ahol olyan feladatokat kapok, hogy órákon át bámulom, olvasom, gondolkozom rajta és egyszerűen nem tudom megcsinálni, nem megy. A tanárok is nagyon szogorúak és kicsit sem segítőkészek, ha "csak legyen kész" módon összecsapsz vagy kihagysz egy feladatot, akkor szimplán megbuktatnak. Sőt, szerintem egyre rosszindulatúbbak, bunkóbbak és szemetebbek. Szakdolgozatot is kell írnom és azzal kapcsolatban sem kapunk semmi információt, segítséget, támogatást, semmit. Még a téma és a konzulens választás sem megy gördülékenyen, kb. a fél évfolyam csak áll, hogy "most mi a ***** van?". Én azt sem tudom hol áll a fejem. Ez az egész közérzetemre, hangulatomra és az egészségemre is rányomja a bélyeget. Állandóan fáradt és kimerült vagyok, nincsen kedvem semmihez, egy átlag napon meg sem szólalok csak befekszem az ágyba a takaró alá és hagyjon békén mindneki. Ingerült vagyok, stresszes, idegeskedek és sokat sírok. Reggelente és órák előtt is mindig fáj a gyomrom, izgulok, hisztizek, hányingerem van (reggelente hányni is szoktam). Nem bírom, elegem van belőle és azt érzem, hogy én ezt így nem tudom és nem is akarom végigcsinálni.
2020. szept. 25. 14:15
1 2 3 4 5 6
 41/52 anonim ***** válasza:
Keress egy szakembert, mielőtt bármit lépsz.
2020. szept. 26. 13:35
 42/52 A kérdező kommentje:

Ezt már leírtam egy korábbi válaszomban. Dolgozni szeretnék. Első körben visszaköltöznék a szüleimhez, majd később szívesen költöznék albérletbe, ha már van annyi pénzem, hogy ezt biztonsággal meg tudjam tenni.

A szüleim nagyon furcsa emberek. Anyagilag mindig támogattak, mindent megadtak nekem, amire csak szükségem volt és sokszor még ezen felül is mindent megkaptam. Ugyanakkor érzelmileg egyáltalán nem támogattak, egyáltalán nem álltak mellettem, nem is szoktunk beszélgetni és ilyen kérdésekben soha nem is számíthattam rájuk. Ezt sem tudom velük normálisan megbeszélni. Szerintem szó nélkül visszafizetnék a képzés árát is és arra sem lenne panaszuk, ha el kellene tartaniuk (ettől függetlenül nem várom el tőlük egyiket sem és nem így tervezem). Náluk ezek nem számítanak, nekik kb. mindegy és inkább csak az a fontos nekik, hogy "mit szólnak mások" és a presztizs, meg a hír, meg a pletyka stb..

2020. szept. 26. 13:39
 43/52 A kérdező kommentje:
Nem is írtam, hogy a szakomon minden tanár gonosz és rosszindulatú. Ez nincsen így. Ugyanakkor az tény, hogy velem így viselkedik a legtöbbjük és emellett eltörül az, ha valaki valami csoda folytán véletlenül éppen normálisan áll hozzám (összesen volt kb. egy ilyen....). A képzés elején teljesen motivált voltam, szorgalmas és mindent megpróbáltam annak érdekében, hogy ez így folytatódjon. Az elmúlt két évben konkrétan az összes órámra bejártam (max. betegség miatt hagytam ki egy-egy órát, de sokszor még betegen is bementem), az összes órán jegyzeteltem, az összes követelményt teljesítettem minden egyes tárgy esetében (magyarul megírtam és határidőre beküldtem minden beadadnót, elolvastam az összes olvasmányt, tanultam és megírtam a zh-kat és vizsgákat, megtartottam a prezentációkat és adott esetben még plusz feladatokat is vállaltam). Erre mit kapok? Azt, hogy az egyik tanár meg akar buktatni, mert ő nem látja bennem az akarást és a fejlődést (mert szerinte a félévi munka csak gyakorlás és azt nem lehet osztályozni, ezért az erőfeszítéseket kell) és végül kettest kaptam, míg olyan emberek kaptak ötöst, akik a tematikában leírt alapkövetelményeknek sem felelnek meg és pl. be sem jártak. Azt, hogy a másik tanár meg akar buktatni, mert szerinte nem vagyok képes olyan beadandót írni, amit beadtam és biztosan másoltam, és ezért mindenki előtt megaláz, hogy én csaltam, hazudtam és annyi tisztesség sincsen bennem, hogy még be sem vallom. Azt, hogy egy harmadik tanár mindig a fejemre olvasta, hogy én csak melegedni járok be, engem biztosan nem is érdekel az egész, biztosan nem is értem a képzés nyelvét és úgy egyáltalán mit keresek itt. Azt, hogy egy negyedik tanár közölte velem, hogy nekem elviselhetetlen a személyiségem, ő nem tud engem tanítani, nem tudunk együtt dolgozni és szerinte nem kellene itt tanulnom, mert én erre teljességgel alkalmatlan vagyok. Ezek után én már nem érzem azt, hogy nekem még lenne erőm, energiám, motivációm és kedvem ezen törni magam. Soha nem ismerték el a munkám, a teljesítményem és végig ezeket kellett bizonygatnom, hogy nem vagyok olyan ember, mint amit ők látnak bennem.
2020. szept. 26. 13:51
 44/52 anonim ***** válasza:
Ha ennyi embert ingerel a személyiséged, akkor pláne szakemberre van szükséged. Az istenért, ezt ugyanúgy meg fogod kapni bármelyik munkahelyen, nem a bölcsészkaron gyülekeznek az ellenségeid! Valami olyasmit sugárzol magadból, ami ezeket az embereket mind irritálja. Ennek a lefaragására pedig SZAKEMBER kell.
2020. szept. 26. 14:47
 45/52 anonim ***** válasza:
Te megtetted bűnbaknak az angol szakot, amikor pedig egészen másról van szó. Bármilyen szakra járnál, mindegyiket megutálnád a tanáraid ellenséges hozzáállása miatt. Kell neked egy valóságos "tükör", aki minden egyéb kapcsolattól és elvárástól függetlenül képes megvizsgálni a valódi énedet, és azt kideríteni, veled közösen, vajon miért nem ezt a valódi személyiségedet látják azok az emberek. Ez egy kibogozható dolog, de te teljesen rossz úton haladsz, nem nézel szembe saját magaddal, hogy baj van azzal, amit tükrözöl, elutasítod azt a segítséget, ami nélkül pedig a többi életállomásodon is sorozatos kudarcok érnek majd. Ha fáj valami, nem a baleset helyét kell elkerülni, hanem a sebet meggyógyítani. Talán a szeretetlen szülői hozzáállás okozta mindezt náladf. Ne menekülj el a valóságos megoldás elől, és ne fogd rá ezt leegyszerűsítve egy tantárgyra!
2020. szept. 26. 14:54
 46/52 anonim ***** válasza:
8%
Oke, ertettuk, hagyd ott, csak ne nyafogj mar tovabb. Jézusom.
2020. szept. 26. 15:00
 47/52 A kérdező kommentje:
Ezeken a tanárokon kívül soha senkitől nem kaptam még ilyen visszajelzéseket....
2020. szept. 26. 15:00
 48/52 A kérdező kommentje:
Valamint azt gondolom, hogy a személyiségemnek (bármilyen is az) semmi köze nincsen a tanulmányaimhoz. Ha valóban irritálónak tartják a személyiségemet, utálnak, nem vagyok nekik szimpatikus, nem kedvelnek stb., az sem jogosítaná fel őket ezekre a dolgokra.
2020. szept. 26. 15:03
 49/52 anonim ***** válasza:
Egyetértek a 46-ossal. Szállj ki a tanulmányaidból. Gyűjts tapasztalatot máshol.
2020. szept. 26. 15:13
 50/52 anonim ***** válasza:

Szia. Nem olvastam el a kommenteket, mert olyan sokan írtak és nem volt energiám.

Úgyhogy bocsi, ha ismétlek vkit.

Nekem esetleg az jutott eszembe, ha esetleg szereted a gyerekeket és szívesen foglalkoznál emberekkel, akkor esetleg ha ezt elvégzed könnyen csinálhatsz egy nyelvtanárit mellé, bár ehhez még kéne még egy tantárgyat tudnod tanítani, de ha esetleg ez érdekel én utána olvasnék a helyedbe, hogy az mennyi idő lenne:):) pl. általános iskolába nyelv tanár + még valami.

Én gimi után 2 szakon is tanultam. Az egyiken 1 évet a másikon fél évet tanultam, de egyiknél se találtam a helyemet. Minden éjszaka nem tudtam elaludni. Nagyon depis voltam, pszichológusnál is jártam.

Végül eldöntöttem, hogy szeretnék valami változatos munkát, illetve gyerekekkel foglalkozni. Óvónőnek jelentkeztem, most vagyok másod éves. Még 2 év hátra van, de nem fogom meggondolni magam és el fogom végezni és ebben szeretnék majd dolgozni. Nem érzem semmi hátrányát annak, hogy korábban 2 szakot már kipróbáltam. Csak sajnálom a felesleges stresszt.

Mire rájöttem mit akarok én is nagyon sokat dolgoztam suli mellett, meg passzívon voltam, akkor is dolgoztam. Próbáltam rájönni mit akarok. Aztán ovis munkán is voltam és furi, de a 3. Nyári munkám során döbbentem rá, hogy én ezt úgy szeretem, úgy tetszik és amúgy ezt szívesen is csinálnám... előtte meg el se tudtam képzelni.

Igazából lehet, hogy te is már kipróbáltad, ami tetszik vagy az orrod előtt van a választás, csak nem vetted még észre.

Idő kell ehhez szerintem is. De a lényeg, hogy sose késő szerintem váltani.

Én sajnos nem mondhatom meg, hogy maradj vagy inkább hagyd ott az egyetemet, hiszen nincs jogom rá és ezt rossz kimondani, de neked kell eldöntened. De az tény, hogy amúgy ha van egy diplomád azért a munkaadók másképp szokták kezelni az ilyen fiatalokat.

Meg lehet találnál a nyelvedhez kapcsolódó munkát is.

Pl. Nekem a környéken sok gyár van, ahova pl. mint titkárnő simán felveszik a sima nyelv bsc-s fiatalokat és azért nem is minimálbéren vannak, meg jó munka körülmények között vannak(saját íróasztal, légkondi miegymás:)) és tudom, hogy diploma nélkül nehezebb ilyen helyekre bejutni pl.

Ezeket csak azért írtam, mert nem tudom mit szeretnél!! De hátha valami megtetszik vagy bármi..

Sok sikert!

2020. szept. 26. 23:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!