Mi lesz a kötelező misére járásból?
Én amíg le nem érettségiztem, jártam misére a szüleimmel, nem kérdőjeleztem meg hogy ne menjek. Persze hogy megszokásból, sosem láttam értelmét és minél több ember ismertem meg akinek volt köze a valláshoz, annál jobban elment a kedvem (sajnos nem csak ettől, hanem az élettől is). Aztán amikor már nem voltam otthon nem mentem többet.
Most van egy testvérem aki 13 éves, megkérdezte a szüleimet hogy miért kell misére járni? A válasz az volt: "Azért, mert. Bérmálkozó leszel és misére jársz."
Milyen szülők ezek? Nem látják hogy ennek semmi értelme nincs? Ha akarnának se tudnának érvelni mellette. A testvérem ráadásul hasonlóan gondolkodik mint én. Mondhatni ő gondolkodik, meg előbb kezd lázadni. Nekem is ezt kellett volna, de most már mindegy. 26/F
Mondanám hogy 13 évesen még én is jártam, mert muszáj volt,de azt hiszem, hogy addigra azért már kiharcoltam magamnak, hogy ne kelljen menjek.
16 évesen a bérmálkozással meg úgy voltam, hogy ha anyám mégis elküld jelentkezni a felkészítőkre, én a pap szemébe mondom, hogy az egész hülyeség... Akkor biztos biztos nem hagyta volna, hogy bérmálkozó legyek.
Amúgy az ilyen erőltetők pont hogy ennek az egésznek a lényegét döfik át ezzel. Pl én úgy voltam elsőáldozó, hogy bár a bűneimet szépen előző nap meggyóntam, de nem hittem Istenben. Szóval ledaráltam ott a papnak a bűneim, itthon meg elmondtam magamban azokat az imákat, amelyekre emlékeztem, hogy el kell. (De szerintem volt ami kimaradt, meg volt olyan aminek felénél megakadtam, s hagytam a fenébe) Így meg ostyát magadhoz venni nem szentségtörés vagy valami? A hitnek a saját hit a lényege, nem az hogy a másik ráderőlteti a saját meséjét.
Soha nem értettem mi értelme erőszakolni a gyerekre a vallást, misét, templomot. Ezt senkire nem lehet erőltetni, mert semmi értelme. Valaki vagy hisz ebben az egész biblia mesében vagy nem. Attól, hogy a szülők hívők, nem kell a gyereknek is kötelezően annak lennie és főleg nem kell erőltetni rá. Nem értem miért nem lehet hagyni azt a szerencsétlen gyereket, hogy eldöntse ő maga, hogy hisz-e istenben és akar-e templomba járni vagy sem.
Biztos sokkal jobb, hogy ott ül a misén halál unottan, telefont nyomkodva, mert le sem tokja az egészet.🤦🏻
Ezzel csak azt érik el, hogy egy életre megutáltatják az egészet a gyerekkel és esetlegesen a kapcsolatuk is a rovására megy, aztán amint lehet azonnal abbahagyja a misére járást és a szülőket sem sűrűn fogja keresni. Legjobb barátnőmnél legalábbis ez volt, szülei nagy hívők és folyamatosan cs*eszegették, hogy járjon misére, hittan, elsőáldozás stb. Annyit értek el, hogy amint leérettségizett, azonnal lelépett otthonról és azóta sem volt templomban. Sok értelme volt az erőszaknak..
13!
Mindenki a saját világnézetét adja tovább. A hívőnek evidens, hogy a gyereket hívőnek neveli, az ateistának meg az, hogy azt tanítja, nincs isten.
Neked is meg van a világról alkotott képed, azff adod át a gyerekednek. A gyerek bizonyos korig nem választ, a szülő dönt helyette. Ezért eszik pl zöldséget és nem csokit mindennap, ezért jár iskolába ahelyett hogy egész nap otthon játszana, ezért öltözik fel rendesen és nem jár meztelenül.
Ahogy az ember idősebb lesz, maga is kialakít magának egy világképet. Hogy ebben szerepe lesz e a vallásnak vagy sem, azt előre nem tudhatod.
14
Azért nehogy már összehasonlítsuk az egészséges táplálkozást meg az iskolát a vallással! Iskolába járni egyfelől kötelező, másfelől szükséges, hogy a gyerek megtanuljon írni, olvasni, fejlődjön stb. Míg az erőszakkal templomba/misére tessékelésnel és a vallás erőltetésnek a világon semmi értelme. Az egy dolog, hogy a szülő hívő és eszerint igyekszik nevelni a gyerekét, de egy normális, értelmes szülő tisztában van azzal, hogy ezt nem lehet kierőszakolni senkiből és ha látja, hogy a gyereket kicsit sem érdekli az egész és nyíltan megmondja, hogy nem szeretne templomba járni, mert nem hisz az egészben, akkor képes felfogni, hogy semmire nem megy azzal, ha erőszakoskodik. Majd felnőttként eldönti, hogy akar-e templomba járni, de az hogy foggal-körömmel ráerőltetem, na annak őszintén érdekelne mi a franc értelme van.
Attól még, hogy gyerek, nem jelenti azt, hogy ne tudná önállóan eldönteni, hogy hisz-e Istenben és akar-e kötelező jelleggel minden vasárnap a templomban gubbasztani..
Te nem vagy képes felfogni, hogy a példáid abszolút nem helytállóak és erősen kiforgatottak. Mondjuk sokat nem vártam arról, aki egy lapon említi az iskolába járást és a templomba járást...🤦🏻
Az megvan, hogy az iskola egy hasznos, szükséges és kötelező dolog? Hogy fejleszti és okosítja a gyerekeket? És elhiheted, hogy nem csak buliból nem engedik a szülők hogy a gyerekük minden étkezésre csokit egyen, hanem mert talán gondoskodnak az egészségükről, nem akarják hogy minden foga kilyukadjon, cukorbeteg legyen és társai. Egy szülőnek pont az az érdeke, hogy a gyermeke megfelelően fejlődjön, egészséges legyen. Ehhez szükséges az iskola, szükséges a tanulás, a helyes étkezés, de még csak véletlen sem szükséges az értelmetlen templomba járás erőltetése.
Szomorú, hogy valaki egyébként úgy gondolja, hogy attól mert valaki gyerek, akkor 100%-ig döntésképtelen. Pedig igen is van, amiben önállóan is képesek dönteni! Vannak érzéseik, önálló gondolataik, az csak téged minősít, ha te úgy gondolod ezt magasról le kell tojni és nem kell figyelembe venni.
Valószínűleg míg kisebb, nem igazán foglalkozik azzal, hogy most miért megyünk templomba, de tizen pár évesen már bőven eljuthat arra a szintre, hogy nem látja értelmét annak, hogy a szülei erőltetik a vallást és egy ennyi idős gyereknek már igenis lehet saját véleménye erről, amit értelmes szülő nem szar le, pusztán azért, mert ő hívő és mindenáron ezt akarja a gyerekébe is belenevelni.
1, Vallásszabadság van
2, Mindenki a saját világnézetét adja át a gyereknek.
3, Majd ha a gyerek megfelelő korba ér, kialakítja a saját világnézetét
4, Amíg kiskorú a szülei döntenek helyette.
Vita vége, szia.
Elég nehéz vitázni olyannak, aki teljesen fegyvertelen. :)
Nem vagy azon a szinten, hogy veled érdemben bármit is meglehetősen vitatni, nem érted a lényegét a dolognak, te a gyerekeket döntésképtelen robotoknak tartod, akiknek nincs joguk eldönteni egyedül, hogy hisznek-e Istenben vagy sem és képes vagy egy lapon említeni a helyes táplálkozással meg iskolába járással. Nem fogod fel, hogy míg a helyes táplálkozás és az iskolába járás azontúl, hogy nem a szülő világnézetétől függ, abszolút a gyerek érdekeit szolgálja, addig a vallás gyerekre erőltetésének a világon SEMMI értelme és haszna nincs. Itt pusztán arról van szó, hogy a szülő nem képes elfogadni, hogy a gyereke nem az ő mini hasonmása, hanem önálló érzésekkel és vagyakkal rendelkező különálló ember.
De mondom, akinek ezt tényleg magyarázni kell, abba kar a szó. Majd az ilyen erőszakos hívő szülők gyerekei lesznek azok, akik az első adandó pillanatban lelépnek és az életben nem mennek többé sem templomba, sem a "kedves" szülők közelébe, de nyilván megéri a saját agybajod miatt esetlegesen elveszíteni vagy abszolút lerombolni a gyerekeddel való kapcsolatot. Hisz ugye valasszabadság van, ami egy 13-15 evést nem illet meg. 🤦🏻
Na szia!
Én erről azt gondolom, hogy a vallás egy szép és jó dolog. Amivel baj van, az a vallás köré épített intézményrendszer, ami teljesen szemben áll a vallással. Ahhoz, hogy őszintén hinni lehessen valamiben és megértsük azt, hogy a vallás milyen lelki erőt ad nekünk, ahhoz egy önálló gondolkodásra képes elme kell. Arról nem beszélve, hogy szabadon kellene döntenem arról, hogy miben hiszek. Aztán jön az intézmény és a szüleid, akik akaratod ellenére rád sóznak egy csomó plusz felesleges terhet, és még csak dönteni sem dönthetsz arról, hogy egyáltalán akarod-e ezt. Mert igenis a gyermek számára a vallással járó, az intézmény által kitalált kötelességek csak plusz terhet jelentenek. A hittan keretében plusz tanulnivalót sóznak rád. Nekem ráadásul szombaton reggel 8-ra időzítették, amikor én vagy a Kacsameséket és a Pokémont akartam volna nézni a tévében, vagy kialudni magam végre egy hosszú hét után. De erre a hittanra még rendesen tanulni kellett, mert még vizsgázni is kell belőle. Nonszensz az egész - egyáltalán nem leszek jobb ember attól, hogy képes vagyok bemagolni 200 kérdésre a választ, majd visszaköpni, aztán elfelejteni az egészet. Aztán szintén ott van a vasárnapi kötelező templomba járás is, és valahogy az is reggel 9-től van.
Arról meg aztán ne is beszéljünk, hogy a vallás és az egyház nem olyan régen még az emberek kontrollálásának és kihasználásának eszköze volt. Még a mai napig fizetni kell az egyházadót, a templomban minden egyes misén végigmegy a persely. És bár a vallás egy tök szép dolog lenne, mégis mit csinált belőle az emberiség? A népet bekategorizálta hívők és nem hívők, bűnösök és nem bűnösök csoportjába, majd szépen egymás ellen uszította őket. Vér folyt; milliókat kínoztak, nyomorítottak és öltek meg mondvacsinált okokkal (nagyrészt koholt vádak alapján, ártatlan embereket tönkretéve); a fejlődést szabotálták - és ez az intézmény dönt arról, hogy én márpedig miben hiszek és milyen kötelességeket vállalok az akaratom ellenére? Kösz, nem...
Nem beszélve arról, hogy magából a vallásból is egy keretrendszert csináltak, és megmondják, hogy márpedig elhiszed Jézus/Mohamed/stb. történetét. És gyakorlatilag nem mondhatod azt, hogy nem egy mainstream vallásban hiszel. Mi van akkor, ha mondjuk én a technológiában hiszek és az a vallásom, amit gyakorlok szoftverfejlesztőként? Ha az ad nekem hitet, hogy az én munkám által sok embernek lesz jobb, kényelmesebb élete...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!