Szülők! Mennyi pénzt költ az egyetemista gyereketek, mennyire van szüksége és ti mennyiben támogatjátok anyagilag?
Havi szinten 18.000 forint a kollégium, 5200 forint a vonatjegy és 3900 forint a buszbérlet. Otthonról szoktam vinni főtt ételt bedobozolva, amit a hét elején az első két (esetleg három, ha sok és olyan a kaja) napon szoktam megenni. A fennmaradó napokon pedig menüzni szoktam, ami max. 1000-1500 forintot jelent egy nap. Valamikor otthonról is szoktam vinni és magam is szoktam venni "hideg" kaját reggelihez és vacsorához pl. zöldség, gyümölcs, felvágott, sajt, tej, zabpehely és hasonlók. Egyetemi költségeim egyáltalán nincsenek, illetve egyáltalán nem költök hobbira és szórakozásra sem rendszeresen. Maximum olyan fordul elő, hogy mondjuk elmegyünk egy barátommal kávézni vagy moziba, de ezek inkább ritkább és nem rendszeres alkalmak. Ruhát, cipőt, pipere cuccokat és hasonlókat is általában csak akkor veszek, ha valamire szükségem van vagy, ha valami éppen le van árazva és megéri, megtetszik. A digitális oktatás alatt, illetve a szünetekben pedig otthon vagyok és akkor ahhoz idomulnak a költségeim is.
Nekem még nincsen jövedelmem (max. tanulmányi ösztöndíjat szoktam kapni) és a szüleim fizetik mindezt (mindketten főállásban dolgoznak egyébként, illetve nyugdíjból és járadékból származó jövedelmük is van, én vagyok egyedüli eltartott gyerek, mindenünk saját, nincsen hitelünk...). Sokszor mondják, hogy milyen sokba kerülök, pláne az egyetem miatt. Én pedig igazából nem értem, hogy miért. Szerintem ez nem túlzóan sok, hiszen jóformán tényleg csak az alap szükségleteimre költök. Mások ennél sokkal többet költenek a környezetemben pl. a barátaim vagy a szaktársaim. Én is tudnék még mire költeni, de én így már nem tudom, hogy mi fér bele vagy mit illik és mit nem.
Köszönöm a válaszokat!
Igen, én is kb. így gondoltam. Szerintem ez egyáltalán nem sok, mert az alap dolgokon kívül kb. tényleg nem költök semmire. Nagyon sok mindenből nem is lehetne lefaragni, mert mégis honnan vagy miből. A környezetemet eltekintve még ez is nagyon minimális. Amiket számosítottam a kérdésben az egy hónapban összesen 45100 forint (de itt is a maximummal számoltam) és ehhez még hozzájön az a heti 2-3 adag étel, illetve amit hétvégén otthon fogyasztok. Szerintem ez nem egy őrülten nagy összeg.
Kérdező, tippre nem látsz bele a szüleid anyagi helyzetébe, ha ők nekik ez sok, akkor az sok. Valószínűleg nem álltok annyira jól, mint a környezetedben lévő emberek, de te ezt nem látod, és azért vagy vele úgy, hogy ez nem számít soknak. A többieknek lehet nem is sok, de úgy látszik nektek igen.
Amit tehetsz: Leülsz beszélni a szüleiddel, hogy nekik pontosan mennyi lenne az az összeg, ami még elfogadható, és megpróbálsz abból megélni. Vagy elmész dolgozni részmunkaidőben, és abból fedezel dolgokat. Én is dolgozok egyetem mellett, mondjuk én egyéb családi okok miatt kezdtem el, és azért lehet hozni. Project feladatokat is, üzenem az egyik válaszolónak. Mindannyian más háttérrel jövünk, vannak akik erősebbel, vannak akik kevésbé, ez sajnos ilyen. Nem tudsz mit tenni.
"Ők valahogyan nagyon furcsán állnak hozzá a pénzhez"
Mondod ezt továbbra is úgy, hogy képtelen vagy megkeresni önállóan azt az összeget, amit jelentéktelennek gondolsz. :D:D
"Csupán nem érzem úgy, hogy ez túlzás volna és túl sokba kerülnék, vagy túl sokat költenék."
De az, hogy túl sokba kerülsz nekik, az nem attól függ, hogy szerinted jó vagy rossz dolgokra költesz, hanem attól, hogy aki a pénzt adja, az mekkora összegnek látja azt, amivel téged támogat. Semmi köze az egésznek ahhoz, hogy mire költöd.
"de mi nem vagyunk olyan helyzetben, hogy ez megterhelő lenne"
Legalábbis te ezt hiszed. A valóságban pedig szemmel láthatóan ennek ellentettje van.
"de az tök oké, hogy van három autó is a családban mikor egy is bőven elég lenne"
Felnőtt ember vagy, ne más pénzét akard beosztani. Ha nekik 3 autó mellett sok a rád költött pénz, akkor az nekik sok. Lehet simán csak az a bajuk, hogy nem dolgozol, hanem tőlük várod az anyagi támogatást, holott már felnőtt vagy és ezt az említett összeget igazából tényleg meg is tudnád keresni simán suli mellett. Ebben az esetben 5000 Ft-ot is sok pénznek éreznének, amit rád költenek.
"csak szerintem nincsen rá semmi okuk"
Csakhogy ebben a te véleményed teljesen irreleváns, mert nem a te pénzedről van szó.
"Nem tudok az egyetem mellett elmenni dolgozni és megkeresni magamnak a pénzt"
Mármint nem akarsz. Látod, itt a probléma.
Jaj, kérdező, ne válaszolj már vissza ennek az okoskodó felhasználónak.
Úgy írogat, mintha ő tartana el téged.
Tipikusan az az ember, aki hangoztatja, hogy ő már 6 éves kora óta dolgozik.
Vannak olyanok, akik nem tanulnak, nem dolgoznak 26 évesen se, mert olyan támogató családjuk vagy párjuk van..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!