Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy értessem meg anyámmal,...

Hogy értessem meg anyámmal, hogy hagyja abba?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Én 17 vagyok, az öcsém 12, anyám egyedül nevel minket. Anyám legalább naponta egyszer elmondja, hogy ha ő nem lesz, akkor az öcsém másra nem számíthat, és hogy ugye fogok-e vigyázni rá, hogy legyek mindig jó testvér, szeressem az öcsémet.

Nekem ez rosszul esik, elsősorban azért, mert ez olyan, mintha rossz testvérnek tartana, meg lelketlennek és felelőtlennek. Másodszor: miért kell rám fölöslegesen ekkora nyomást helyeznie?

Mindig elmondom neki is ezeket (a legutolsót kivéve szépen, udvariasan) de mindig kihozza belőle, hogy mi a bajom a testvéremmel. Már ott tartunk, hogy legutóbb össze is vesztünk, elég rondákat vágtunk egymás fejéhez.

Biztos, hogy nem haldoklik, az orvosi papírjait beszkenneltem, és megkértem a barátom apját, aki általános orvos, hogy fussa át, lát-e valamit, nemleges a válasz).

2020. szept. 3. 16:47
 1/10 anonim ***** válasza:
87%
anyád szimplán aggódik. bár tény, hogy túltolja a bringát.
2020. szept. 3. 16:50
 2/10 anonim ***** válasza:
97%
Nem lehet, hogy az ismeretségi körében történt valakivel valami és ettől fél?
2020. szept. 3. 17:08
 3/10 anonim ***** válasza:
45%
Próbáld meg beleképzeni magadat az ő helyzetébe.Gondolj bele, hogy milyen nehéz helyzet egyedülálló szülőként két gyereket nevelni.Viselni a felelősséget az egészségetekért,a jelenetekért, jövőtökért,azért hogy két testileg-lelkileg rendben lévő felnőttként a lehető legjobb esélyekkel vághassatok majd neki a saját életeteknek. Aggódik értetek mert ő már tudja, hogy az élet kegyetlen tud lenni.Te még fiatal vagy ahhoz, hogy mélységében megértsd ezt,ez a tapasztalat része a felnőtté válásnak.Gondolj bele, hogy ha tényleg történne vele valami,elég egy hosszantartó komoly betegség, akkor az milyen teherként szakadna rád hirtelen, ez egy olyan kényszerpályára terelné az életedet amit egy jóérzésű szülő sem kívánhat a gyerekének.Tudom,hogy neked sem könnyű, de próbálj vele egy kicsit osztozni a terhein. Vigyázzatok egymásra.
2020. szept. 3. 17:37
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem, a legegyszerűbb az lenne, ha amikor újra elkezdi ezt mondani, fejezd be helyette a mondatot, az talán azt az érzést kelti benne, hogy felfogtad, mit akar mondani, és lehet, hogy befejezi, de csak lehet.
2020. szept. 3. 19:32
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Igen, tudom, hogy szülőként van miért aggódnia, ezt nem is vonom kétségbe. De azzal, hogy tudva megbánt ezzel, így hogy osztozom a terhein?

Amúgy segítek otthon, pl. öcsémet is van, hogy én hozom-viszem suliból/suliba.

Nagyon kivagyok már tőle, egyszer már el is sírtam magam.

És amúgy, ez most eszembe jutott, azért bezzeg nem aggódik, hogy velem mi lesz (legalábbis nem mutatja semmi jelét). Pedig ha történne velem valami, az nekem is tragédia lenne. De ebbe nem gondol bele... 😥😥😥😥😥

2020. szept. 3. 20:51
 6/10 anonim ***** válasza:
84%
Érzelmi zsarolást alkalmaz anyukád, mert szüksége van az állandó feszültségre maga körül. Ezzel a témával látja, hogy ki tud borítani, ezért alkalmazza. A nagyszülőm ugyanígy idegelte a családját évtizedekig, meg egy ismerősöm is. Kell neki a feszkó, ha nem ez volna a téma, kitalálna mást. Édesanyádnak pszichológusra van szüksége. Nem szabad komolyan venned, sajnos ő egy energiavámpír. A te ijedezésedből meg sírásodból merít energiát.
2020. szept. 3. 21:01
 7/10 anonim ***** válasza:
61%
Megértelek, de lehet megkattant a vírustól, azt tudod tenni, hogy figyelsz rá, és legyetek nyugalomban. Van, aki tényleg nagyon érzékeny
2020. szept. 3. 21:02
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Olvasd el ezt a könyvet: Susan Forward: Mérgező szülők. Itt olvashatod: [link]
2020. szept. 3. 21:03
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha az öcséd nem szefós, akkor majd felnő és vigyáz magára. Addig viszont az anyád feladata ez. Ha azon aggódik, hogy a felnőttségetek előtt meghal, akkor kössön életbiztosítást.

A kapcsolatotok az öcséddel meg a ti dolgotok, az majd olyan lesz, amilyenné teszitek, nem pedig amilyennek anyád akarja.

Tehát megmondhatod, hogy "Anyu, te vagy az öcsi szülője, majd rád számíthat. Én is még rád számítok egy darabig. Ha aggódsz, kössél biztosítást. Ha valami nyomja a lelked, beszéljük meg!"

2020. szept. 4. 16:42
 10/10 A kérdező kommentje:

Igen, ezekkel próbáltam én is hatni rá, leszámítva a mérgező szülő dolgot. Ha még egyszer megcsinálja, bedobom a mérgező szülő jelzőt.

Öcsémnek semmilyen fogyatékossága nincsem.

Köszönöm a válaszokat, mindenkié hasznos volt. 😉😙

2020. szept. 5. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!