Hogyan értessem meg anyámmal, hogy nem szeretnék infóból érettségizni, pláne nem emelt szinten?17l
Milyen suli ez ahol nem lehet egyszerre felvenni az angol és a magyar faktot? Mindkettő alap érettségi tárgy szóval nem csak 1-2 embert érint gondolom. Ennek érdemes lenne utánajárni mert ez elég gáz. Oké, igazad van hogy az angolt meg lehet csinálni fakt nélkül is, de mégis.
Amúgy miért nem akarsz csak közepezni infóból? Szerintem messze ez a leglogikusabb ha még ennyire jól is megy, egyszerűbb szerintem mint valamilyen természettudományos tárgyat megtanulni. (azokhoz jobban kéne a fakt is) Szerintem ha két emeltet tuti csinálsz akkor meg fogja anyukád érteni ha csak közepezel, hiszen 0 értelme van 3 emelttel terhelni magad.
Nekem is van ECDL vizsgám valahol, azt hiszem 2006-ban szereztem....nincs benne az önéletrajzomban 5-6 éve, mert mindig megkérdezték mi az és kb hülyének néztek.....szóval az egy sajtpapír gyakorlatilag
Tekintve, hogy kb 24 éve érettségiztem, nem tudom megítélni, hogy mik vannak ezekben a tárgyakban, de szerintem, a rajz és vizuális kultúrát csak akkor válaszd, ha design és grafika vonalon akarsz továbbtanulni, és igazat adok anyukádnak, nem lehet alap informatikai tudással a mai világban elboldogulni, 5-6 év múlva meg pláne nem, mire odakerülsz, hogy dolgozz. A teljesen alap dolgok is egyre inkább elektronikusan mennek és programokat kell használni, ráadásul az MS Office mostanában olyan szinten kell szinte mindenhol, amit mondjuk 4-5 éve még nem követeltek meg.
Ráadásul a grafika tanulható önállóan, az informatika tudáshoz meg jó, ha van aki tanítja.
Én azt javaslom, hogy gondold át, hogy mit akarsz és mi a célod az érettségivel. Ha egyszerűen át akarsz menni, akkor válaszd azt a tárgyat, amire kevesebbet kell tanulni. Ha használható tudást akarsz, akkor inkább az informatika, kivéve, ha szarul tanítják vagy tényleg a grafika és design a vonal, amin tovább akarsz menni (bár ez esetben is inkább az informatikát javasolnám, mert a grafika és design is digitális most már szinte minden esetben).
Illetve figyelembe kell venni, hogy mennyire megy neked az angol. Mert anélkül már most is nehéz boldogulni,4-5 év múlva meg kb wc pucolótól is elvárt lesz.
De egy biztos, nem lesz olyan munkakör, ahol az informatika nem lesz kiemelt fontosságú, max, ha betanított gyári munkára jelentkezel, de gondolom nem ez a cél, ha érettségizni akarsz.
Tini koromban én is voltam hasonló helyzetekben (a továbbtanulásaim kapcsán). Nálunk komoly családi viták (ajtócsapkodás, sírás, ordibálás stb.) voltak, miután én határozottan kitartottam a saját elképzeléseim mellett. Sajnos én akkoriban csak érzelmi alapon érveltem a szüleimnek ("mert ez vonz", "ezt szeretném", "ebben érzem jól magam" stb.), amire a szüleim mindig racionális érvekkel ("nem találsz majd munkát", "nem fogsz tudni megélni belőle") válaszoltak. Ma már racionális érvekkel próbálnék meg a szüleimre hatni, és neked is ezt javaslom.
Van egy merész ötletem a kérdésedre - de csak akkor használd az ötletet, ha úgy érzed, ez a megoldás illik a te személyiségedhez. Ha én az anyukád lennék, engem teljesen lehengerelnél azzal, ha egy A/4-es papírra leírnád/rajzolnád, hogy hogyan látod magad 10 év múlva (27 évesen): hogy fogsz kinézni, hol fogsz lakni, miből fogsz megélni, kb. mennyit fogsz keresni és kb. milyen költségeid lesznek. Vázold fel a papírlapon azt az utat, hogy hogyan fogsz eljutni idáig. Legyen minél színesebb-szagosabb, használj minél több konkrét számot (pl. évszámok, szakképzettségek száma, megkeresett összegek), és látszódjon rajta, hogy nagyon pontos elképzeléseid vannak az életeddel kapcsolatban. Add ezt oda anyukád kezébe, és mondd el neki, hogy ez a te 10 éves TERVED, és szeretnéd, ha jobban megértené. Jelöld be rajta, hogy hol vagy most, és magyarázd el neki, hogy ezen a ponton miért nem szükséges az emelt szintű informatika érettségi a céljaid eléréséhez.
Ha én anyuka lennék, tutira tátva maradna a szám, teljesen lenyűgöződnék, hogy a lányom ennyire céltudatos. Kicsit macerás megoldás, sok meló van vele, de talán életed későbbi szakaszában is hasznodra válhat ez a leírt és átgondolt terv. Sok sikert! ;)
31/L
Akkor pszichológiát akarsz jelentkezni?
Jól gondold meg, mert 8-10 évet tanulnod kell, ha munkát akarsz.
Igazából a közép szintű bioszt meg tudnám csinálni az emelt szintű fakultáció nélkül is. Illetve a rajzon azért gondolkodom, mert közép szinten azt is meg tudnám csinálni. És "B" és "C" terveimhez vagy a biosz vagy a rajz passzolna. Az infóval meg max akkor nem szivatnám magam, ha az "A" tervemnél maradnék, de ahhoz sem indokolt. Ami miatt esetleg választhatnék vagy rajzot, vagy bioszt, vagy ha még jobban meg akarnám könnyíteni a dolgom, akkor erkölcstant is.
Illetve szerintem az emelt infó nem menne, a közép szintű viszont tök könnyű. Az infót emelten, ha tegyük fel, hogy még tudnám csinálni sem lenne sok értelme. Ahhoz kéne matematika és esetleg fizika is, ha azzal szeretnék bármit is kezdeni azon kívül, hogy kell valami ötödik tárgy. És nem tudnék bevállalni egy harmadik emeltet, pláne, hogy semelyik jövőbeli elképzelésemhez nem passzolna.
A közép infó könnyű, emeltre kell tanulni programozást arra nem lesz időd, az ECDL meg nem középszintű infó. Inkább: ECDL<közép<emelt.
Amúgy ettől függetlenül szerintem jó az elképzelésed, ne az infót kezdd el ha nem akarod. Anyád majd rinyál miatta ha nem fogja fel mit akarsz, de oda se neki. Nem tudod annál szebben elmondani ahogy leírtad, esetleg egy tanár beszélhetne vele, ha neked nagyon nem hisz és ez téged zavar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!