Rokonaim nekem is Angliában élnek évek óta, mindketten diplomásak. Az egyikük fizetése elmegy az albérletre, a másikéból élnek, félretenni alig tudnak. Kint született a gyerekük is, egy éves kora után ugye lejárt a támogatás, vissza kellene mennie dolgozni a nőnek, de nem tudják megoldani a gyerekfelügyeletet, annyira drága.
Mi párommal itthon építettük fel az életünket, csak nekem van diplomm, egy havi fizetést félre tudunk tenni, a másikból kényelmesek megélünk, van egy lakásunk kiadás célra és van egy házunk, igaz, hitel még van rajta.
Szerintem sem átlalános a te angilai rokonaid példája, valószínűleg itthon is jóval átlag fölött boldogulnának. Legtöbb ismerősöm úgy él kint, mint az én rokonaim.

Az ismeretségi körömből több család ment ki gyerekekkel. Mind magasan képzett felső-középosztálybeliek, akik itt sem éltek rosszul. Valamiért ők pár év után mindannyian visszajöttek. Akik nem családdal, hanem egyedül mentek ki és külföldön alapítottak családot, már kevesebben jöttek vissza, de még közülük is van, aki nyugati országból hozott haza házastársat, gyereket.
Viszont van egy érdekes ismerősöm, aki Amerikába költözött ki, én csak csodálom őt, mert nagyon sokat szívott ezzel, nem fogadták el a diplomáját, hát csinált ott is, rettenet társbérletekben élt évekig, naponta órákat kellett vezetnie, mindig tök bizonytalan volt neki az élet, majd végre sikerült megházasodnia, de ahol élnek... tavasztól még nem ért véget a karantén, most meg a hurrikánnak is csak éppenhogy hajszál híján nem estek rá a nyomvonalára. Egy gyerekük van, azért nem vállalnak többet, mert a terhesgondozás-szülés eleve horribilis összegbe került, de általánosságban elmondható, hogy gyakorlatilag mindenben az eü biztosítás sajátosságai határozzák meg az életüket, hogy milyen munkákat vállal(hat)nak el, hova költöznek stb. De neki ez nyilván tetszik.

Én értelek, de nagyon sok embernek ez nem szempont. Nyelvet meg lehet tanulni.
Ahol neked igazad lehetne, az az, hogy az "elfogadó" nyugati-európai társadalmakban is ferde szemmel néznek a kelet-európaiakra, de ez megint csak nagyon sok embert nem érdekel, így le fognak téged pontozni.

Azért nem mindegy, hogy HOL külföldön.
Az egyik rokonom most költözött ki Pakisztánba gyerekestül. Szerintem jobb lett volna neki itthon, ahol legalább van iható csapvíz...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!