Jogosan haragszanak rám?
Sziasztok!
A testvérem okán elég rossz a viszonyom a szüleimmel. Én 16 éves lány vagyok, a bátyám 18.
Minden téren megy a kivételezés a bátyám irányába. Pl. ő 14 évesen csajozni kezdett erre a szüleim: "Örülünk, hogy a fiúnkért megvesznek a lányok." Én most kezdem a fiúzást, ez azt jelenti, hogy közös fagyizás szinten. Na erre kiakadtak a szüleim, hogy hogy képzelem...
Másik eset, hogy a bátyám a születésnapjára nemrég laptopot kapott, én egy tábla csokit...
De tegnap betelt a pohár. Bátyám eldugította a WC-t, és anyám velem akarta kidugítani, mondván, a bátyámnak randija van... Apám nem volt otthon. Kikeltem magamból, hogy elég volt a kivételezésből, éshogy apával együtt miért lánygyűlölők, és azt mondtam, hogy olyanok, mint Hitler, csak ők nem a zsidókat gyűlölik, hanem a lányukat, csak azért, mert lány vagyok.
Anyám fel akart pofozni, de elhajoltam, és mivel luftot ütött, megrándult a válla.
Erre elfogott a nevetés (nem tagadom, káröröm), de úgy, hogy a könnyeim folytak.
A lényeg, átjöttem az apai nagyimhoz, aki mindig a támaszom volt a szüleimmel szemben, mondta, maradjak, amíg szeretnék.
A szüleim követelik, hogy kérjek bocsánatot, és "húzzak haza". Persze, hiszen ha nem vagyok ott, a káromra hogy kivételeznének a bátyámmal...
Szerintem mind a hármotok(te, anyukád és apukád) viselkedése nem volt egymással szemben jogos. Szüleidnek át kellene gondolni a dolgokat a gyerekeiket érintően, neked meg nem kell Hitlerezni. Le lehet pontozni, de én így gondolom.
Mi lenne, ha probálnál velük beszélgetni, hogy megértsék a te oldaladat is? Nem a testvéredet kellene okolni a rossz viszony miatt, hanem a beszélgetést hiányát amiért mind a hárman hibások vagytok.
Az én testvérem már a húszas évei közepén járt amíg itthon lakott akkor is én segítettem itthon(ha kell akkor wct tisztítottam vagy főztem/sütöttem is). Ahogy én a környezetemben látom a lányoktól várják el ezeket a dolgokat, mert ezek a "nőiesebb" munkák. Életre készítenek fel, mert míg egy fiúnak ott lesz a barátnője/felesége aki a munka nagy részét elvégzi, addig a lányoknak magunknak kell megcsinálnia ezeket.
A randizásról meg annyit, hogy a lányokat féltik, de ez természetes. Normális helyeken így megy. Ez nem kivételezés, de nem egy olyan világban élünk, ahol biztonságban lehetnek a lányok/nők főleg, ha esetleg esténként akarnak elmenni. Tapasztalatból mondom az utolsó részt.
Az ajándékokról annyit, hogy én és a bátyám között nem 2 év van, hanem több. Mégse hisztizek, nem találom kivételnek, hogy ő 300 ezer forintos rajz cuccot kapott én meg 4 könyvet kb 10-15 ezer forint értékben születésnapomra. Mind a ketten olyan ajándékot kaptunk amit szerettünk volna, mert ELMONDTUK, hogy mire vágyunk. Ezért is fontos a beszélgetés.
Ha engedi a mamád addig maradj nála, amíg le nem nyugszotok és utána egy SEMLEGES helyen próbáljatok meg beszélgetni erről a szüleiddel. Amíg nem próbáltok meg értelmesen emberek módjára beszélgetni nem fog semmi változni.
Ha 16 évesen gond, hogy egy lány fagyizni megy akár fiúval, akár lánnyal, akár baráti kapcsolattal, akár szerelmivel, ott a szülők fejében iszonyatos zűr van.
A szüleid kb. úgy viselkednek, mintha Szaúd-Arábiában élnétek.
Apa vagyok, de végigolvasva a nyitókérdést, tulajdonképpen mindenben neked adok igazat a szüleiddel szemben, kérdező.
Amint tudsz, menekülj abból a sötét középkorból, amiben a szüleid élnek, és téged is tartanak. Nem tudom, az ország melyik részén és milyen társadalmi viszonyok között élsz (pl. alföldi tanyán, szabolcsi kis faluban), de lehet Magyarországon egyenjogú emberként is élnie egy nőnek, egy lánygyereknek.
13, 2020 van, nincs olyan, hogy nőiesebb munka. Még egyetlen férfinak sem történt komolyabb baja attól, hogy ő is megtanult házimunkát végezni.
(A vécét kitakarítom magam után amúgy sem házimunka, hanem alap kultúra, akkor is, ha egyedül élek, nemhogy egy minimum négy fős háztartásban.)
Néhány ajándékozással és takarítással kapcsolatos sérelmet hoztál fel, erre a helyzetre Hitler és a gyűlölet ráhúzása erősen problémás. Problémás szerintem az is, hogy anyád fájdalmán könnyesre neveted magad.
Szerencsés lenne, ha szüleiddel nem alakítanál ki ellenséges viszonyt, illetve nem látnál bennük gyűlölnivaló, téged elnyomni akaró személyeket. Úgy gondolom, jó lenne, ha sajnálatodat fejeznéd ki feléjük a kialakult helyzet miatt, és leülnétek megbeszélni a szituációt, kibeszélve a sérelmeket.
Neked van igazad. Én anyuka vagyok.
Szánalmasak a szüleid és az őt pártolók is.
Menjen a jó büdös francba, aki ilyen mértékű anyagi kivételezés mellett a szülőknek ad igazat.
ÉN 60+os szülö/nagyszülö vagyok, szerintem teljes mértékben neked van igazad.
Olyan nincs, hogy "nöi munka", egy normál családban alapdolog, hogy mindenki rendet tart maga után, és ha pl. a WC eldugul, ö maga teszi rendbe!
Ennyi idösen már természetes a randizgatás, és egy lányt tényleg nem kell semmivel jobban félteni. Az együttjárás legrosszab következménye egy terhesség lenne, de ez mindkét félnek probléma. Másrészt ha egy lány normálisan fel van világosítva, ismeri a védekezési módszereket, és tart magánál óvszert, akkor gyakorlatilag nincs esélye terhességre.
Az, hogy elnevetted amgad anyád levegöbe-ütésén, ugyan nem volt szép, de tökéletesen érthetö reakció. EZ az egy dolog, amiért esetleg bocsánatot kérhetsz, de a többi miatt nem elvárható.
Ha megoldható, maradj a mamádnál, ö beszéljen a szüleiddel hoyg ezt hogy lehet tartósan megoldani!
"De tegnap betelt a pohár. Bátyám eldugította a WC-t, és anyám velem akarta kidugítani"
ezt a kérdést is sokáig fogjuk még emlegetni :'D
Nos, felénk 18. születésnapra értékes ajándékot szokás adni, a többire meg nem, így nem látom mi a problémád.
Ha egy fiú csajozik, max azzal megy haza, hohy terhes a Kati, abortuszra megy, vagy megtartja és fizeti a tartásdíjat 18 évig. Ha egy lány fiuzik, akkor rossz esetben azzal megy haza, hogy terhes vagyok a Pistitől, abortuszt akarok/meg akarom tartani. Más a két helyzet nagyon.
Semmi gyulolet nincs a szüleidben irántad, bár amilyen egyszerű vagy....
Egyértelműen nem jogos a haragjuk. Kinevetni anyád fájdalmát mondjuk tényleg nem szép, de ahogy írta más is, érthetőnek érthető.
De gáz ez az ország amúgy, hogy a kommentelők között is ennyi sutyerák van, aki ekkora különbséget tesz férfi és nő között. Lemerem fogadni, hogy férfiak kommenteltek. Egy normális ember ugyanúgy felelősséget vállal egy gyerekért akkor is, ha férfi létére megcsinálta azt, nem csak akkor, ha neki kell megszülni! Szóval ez nagyon hülye érv. Ennyi erővel a nő meg lepasszolhatja a gyereket miután megszülte. Borzasztó, hogy egyesek szerint normális ez a szexizmus.
Kicsit off: engem kiskoromban többnyire apukám nevelt (ő volt otthon velem), í]y én mindig fiúsabb lány voltam, barkácsoltam, motoroztam, lőni tanultam (legalább azt mondták sokan, hogy ezek fiús dolgok). Persze ahogy nőttem rájöttem, hogy max akkor lenne "fiús" ha a férfi genitáliákkal kéne csinálnom ezeket ;) Viszont nagyapám konkrétan utált ezért. Kb. csak le nem köpött miatta. Két fiú rokonom meg elég semmire kellő volt, őket szerette, mert fiúk. Engem folyton csesztetett, hogy babákkal játsszak inkább. Szóval tudom, milyen az, mikor azért nyomnak el, mert nőnemű vagy. Remélem az öreg forog a sírjában.
Szerintem azzal mutatnád meg, hogy mennyire felnőtt vagy, ha felhívnád anyukádat, megmondanád neki, hogy sajnálod, hogy kinevetted és megkérdeznéd, hogy hogy van a válla. Aztán meg utasítsd vissza a hazamenetelt és mondd el (normális hangnemben!), hogy milyen rosszul esett neked az, ahogy viselkedtek veled ezekben a szituációkban. Ha ennyiből se jön rá, hogy valamit nem jól csináltak, akkor menthetetlenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!